用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學減班
go

中學減班

有關中學減班,其實許多Band1學校網頁中列出2011年9月校中一會開五班,所以自行分配中一學位名額係54。但現在要求學校減中一班為四班如用四班計算中一自行分配學額只有43。因為教育局話中一學自行分配學位,可預留不多於30%中一學位的規定來計算。這規定無論在教育局網頁上及2010年派發給小六學生家長的單張中皆清清楚楚列出

現在局要求學校由5班減至4班是極大的行政失當因為在由5班減至4班時學校的自行分配中一學位就大大超越30%的上限。使到統一派位階段時入Band1學校人數會大大減少的。許多Band1學校有5班,而許多Band2、3學校只有4班。根本唔使減。變成Band1仔被迫入Band2、3。

教育局隨意更改派位,政策混亂,又無咨詢家長(學校的持分者)。只係不斷向學校推銷減班政策,而家長沒有發言權。所以希望大家齊來聲討教育局
教育局網頁查看自行分配中一學位名額係54
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/leaflet-sspa%2009-11c(4paged).pdf
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/faq_sspa0911(101208)chi.pdf

我都唔明點解縮班要實行得咁倉卒,今年阿仔派位,一些band1官校如皇仁,英皇.......都即時要減班,統一學額少左咁多,對今屆的band1學生實在唔公平......

原帖由 kkchan1996 於 11-3-5 08:30 PM 發表
有關中學減班,其實許多Band1學校網頁中列出2011年9月學校中一會開五班,所以自行分配中一學位名額係54名。但現在要求學校減中一班為四班,如用四班計,算中一自行分配學額只有43名。因為教育局話中一學自行分配學位,可預留不多於30 ...

我亦唔明:縮班都要看出生率麻!D千禧BB要升中了!高官呀高官,你明唔明呀!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

如果真正考慮學生的前途, 應該是想想如何對"教育"有何可改善. 成績較弱的學生設法支援, 而不是將全部學生同一混合而平均. 所謂表面的名稱"自願減班", 將本身讀得書的學生迫不得已有可能到資源環境較弱的學校讀書. 真真正正的"作育英才"和教育的理念是什麼, 希望孫局長可以認真想想! 入學人數少, 真正為香港將來, 培育人才是最好方法是小班教學. 現時部份中學, 所謂雙班主任制, 但可以連自己班的學生是誰都弄不清, 根本老師都無時間會關心學生.  香港人能力許可都會安排自己的子女出國讀書, 包括高官的子女. 點解自己的國家的教育和外國教育有哪樣的距離? 孫局長真的要考慮一下. 為何有時候, 坊間流轉讀書壓力, 家長扮演什麼角色, 學校要如何.... 其實, 不過是香港教育制度有太多漏洞, 問題來源在何處? 孫局長, 推斷你都是為人父母, 都會為自己的子女著想啦!

個d高官d子女全部都出國讀書,佢地又點會明白我地係香港讀書的小朋友......
所謂事不關己,己不勞心.....
如果有遊行反孫明揚,我想好多家長參予......

原帖由 footprints616 於 11-3-7 12:28 PM 發表
如果真正考慮學生的前途, 應該是想想如何對"教育"有何可改善. 成績較弱的學生設法支援, 而不是將全部學生同一混合而平均. 所謂表面的名稱"自願減班", 將本身讀得書的學生迫不得已有可能到資源環境較弱的學校讀書. 真 ...

最慘係我地這屆(2011-2012),用晒舊有既資訊去分析而報學校,第一輪,如果用上年既數據去做分析,現在減班後有好多變數,作為家長的我好擔心首輪選錯而無機會in。真係唔明點解要咁急。
****未經本人許可, 不得轉載****

減班是真正為了學生設想,還是只從教師飯碗著想,顯而易見。教育不是應該為了好好為培育好我們的下一代嗎?我真的不明白。

所以我也決定放棄大搞珠,去報讀直資學校算了。

原帖由 AWG 於 11-3-7 14:23 發表
減班是真正為了學生設想,還是只從教師飯碗著想,顯而易見。教育不是應該為了好好為培育好我們的下一代嗎?我真的不明白。

所以我也決定放棄大搞珠,去報讀直資學校算了。 ...

點解唔改小班教學? 我覺得佢地另有目的 !

原帖由 pmamylee 於 11-3-7 12:54 發表
個d高官d子女全部都出國讀書,佢地又點會明白我地係香港讀書的小朋友......
所謂事不關己,己不勞心.....

十分有同感,
如果有遊行反孫明揚,我想好多家長參予......
我第一個參加,為什麼沒有人發起?

...

回覆 9# 20091 的文章

我聽到好多家長也這麼說過。

回覆 4# footprints616 的文章

其實講到底,都是決策者太短視,太倉卒,太馬虎,完全沒有想過減班減凸點算?減班後點派位?出年班年禧生點算?

孫明楊理應下台。

如果遊行返縮班,我一定去
****未經本人許可, 不得轉載****

:;pppp: 孫明楊偷雞摸狗逼人減班又唔認,減班減凸又唔理,仲一副高高在上既樣子

孫明楊下台

我都話孫明楊應該下台,D高官及又無仔女今年升中,所以樣樣亂來.

我都戥班千禧仔緊張.

原帖由 fungyubb 於 11-3-8 13:42 發表
其實講到底,都是決策者太短視,太倉卒,太馬虎,完全沒有想過減班減凸點算?減班後點派位?出年班年禧生點算?

(千禧)2012-2013升中比2011-2012多出幾千人, 真係爭到死死下, 苦了我地班家長同學生. 成班高官越來越無能.:;pppp:

原帖由 fungyubb 於 11-3-8 13:42 發表
綽盈媽咪 ;-)

原帖由 綽盈媽咪 於 11-3-9 09:29 發表
(千禧)2012-2013升中比2011-2012多出幾千人, 真係爭到死死下, 苦了我地班家長同學生. 成班高官越來越無能.:;pppp:

平日d野又唔見佢咁快, 3月決定減班, 9月就即刻cut !!! 我地依屆唔抵之餘, 下年d千禧bb真係

再次一句...... 高官....低能 !!!

我咪係下年千禧家長lor, 現在已經擔心緊.點算?