用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 氣量... ...
go

氣量... ...

如果用心找的話,在BK內實在有好多好珍貴的寶藏,在這裏都學懂不少和成長不少,其實,啱聽的咪說句謝謝,並且收為己用,唔啱聽的咪跳過唔睇便算了吧!又甚至乎分享一下好方法好例子,得益的一定係小孩子吧!

爭-->不會使孩子有所得益:(
勝-->不會使孩子有所得益:(

有氣量,能容人容事,用心分享,得益的一定係小孩子:)

好認同你所講.
我係bk 都得到好多mami 提供o既心德. 發分感激.
但有時講下野, 無啦啦有人都對號入, 又無啦啦比人插, 我就當時運高睇唔到, 唔再講, 唔再答. 唔再比機會人再無止境對號插.
而且爭勝都係好多時係小孩o既表現, 點解會發生係成年人家長身上?
我好喜歡同人分享小孩心得. 亦好喜歡接收很多寶貴意見, 雖然網上見不到面, 但都希望大家和和氣氣.

原帖由 中英數常 於 11-3-3 23:18 發表
如果用心找的話,在BK內實在有好多好珍貴的寶藏,在這裏都學懂不少和成長不少,其實,啱聽的咪說句謝謝,並且收為己用,唔啱聽的咪跳過唔睇便算了吧!又甚至乎分享一下好方法好例子,得益的一定係小孩子吧!

勝-->不 ...

真係少左睇教育板, 好鬼悶, 點解攪成咁, 原來d人少了氣量, 真是認同.

醒目開學勳章

Yes, agree !

勝-->不 ...

希望大家日後多點參與討論,讓論壇發展最大能量!

平心靜氣,以禮相待,道理自然而生!
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

醒目開學勳章

我好少過嚟呢邊~路過見到你個topic

樓主都講得好啱

十卜

同意, 家長應以身作則, 有容人的氣度, 以德為先, 以和為貴, 身教是十分重要的

可能大家覺得是論壇吧!!

勝-->不 ...
      好同意你所講的話,係度我多數係睇,真係好少發言.....

好似某間學校家長,上嚟呻吓學校教學方法,即刻比人話佢成日出啲負能量嘅post,佢之後好久都冇發言   上嚟呻吓,都係關心小朋友啫,成日比人圍,係我都唔出聲啦

非常同意.
上嚟呻吓, 唔等於要爭取什麼.
各人有各人的見解. 其實大家可以客觀d,
中立d. 以和為貴口ma!!

我都同意...有時想上黎呻下, 問下別人意見, 倒轉頭比人插到死冇聲出~  

原帖由 PW530 於 11-3-10 11:09 發表
好似某間學校家長,上嚟呻吓學校教學方法,即刻比人話佢成日出啲負能量嘅post,佢之後好久都冇發言   上嚟呻吓,都係關心小朋友啫,成日比人圍,係我都唔出聲啦 ...

support!

Agreed !!!!

有時都見到有d家長好恐佈,明明bk係個好好嘅platform比大家分享下經驗意見,但係就搞到好"火"咁,有時睇到都有d 無奈,唯有跳嚟睇!