用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!
樓主: lelemama
go

[聽/語障] 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話! [複製鏈接]

回復 wilyun 的帖子

Hi, 你小朋友現在幾大?

我最近都係quit咗份工, 做全職媽媽照顧小朋友;

大女新學期剛入了S位了, 有時間可大家在此分享下心得!

回覆:好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!

我個仔22個月都係一個字都唔識講,最基本都唔識,

回復 lelemama 的帖子

我仔仲有半個月就足兩歲了,暫時排緊兼收位,其實佢呢兩個星期都係咁講外星話,唔知係咪開始想講野呢?佢有時失驚無神會爆啲人話出黎架!
其實我都好想試針灸,因我朋友個仔又係針完就識得講野,但我又怕我個仔脾氣大,會係咁郁唔比針,佢平時比人剪頭髮都係咁喊架,所以一直唔敢試!

Please PM ST details to me, Many Thanks!

回覆:wilyun 的帖子

針灸係針邊個位置?

回覆:Korena 的帖子

pls send me the contact details, thanks!
[email protected]

回覆:carolman2001hk 的帖子

[email protected]

醒目開學勳章

Gal is almost 2, but can't say a single word.  [email protected]

回復 applesandy 的帖子

唔該我都需要幫仔仔做訓練...可以PM埋我嗎? THX^^

各位加油!

回復 chengkwaiyung 的帖子

我未針架~諗住安排佢十二月先針,因我想上埋剩下的訓練先~到時針左再通知大家~

wilyun 發表於 12-10-1 23:20
回復 lelemama 的帖子

我仔仲有半個月就足兩歲了,暫時排緊兼收位,其實佢呢兩個星期都係咁講外星話,唔知 ...
你好! 請問我應該經哪個途徑排位?
如排私位, 係邊間?
thanks

回復 cloudwingwing 的帖子

你可以經社署安排搵社工幫你排有關服務,但事前你要帶你的小朋友先做評估,有以下兩個途徑(以我所知):

1. CAC (兒童智力中心)
2. 心理專科醫生 (如協康, STEPS等都有提供有關服務)

評估後, 你再去搵社工幫你排有關服務(I/E/S)

希望幫到你~

我個仔針左七次之後, 無論眼神, 認知和理解力, 與人相處都改進左好多, 雖然講野仲係一時時, 但明顯係多過宋針之前, 有時佢會跟我地口水尾講幾個字~ 醫師話大約都要針半年至九個月先見到成效, 期望再見到小兒的進步喇~

cloudwingwing  請問可否 pm 我資料? thanks  發表於 13-1-4 19:13

i don't know why i can't pm to you woo...

琴日我帶我仔去左荃灣的遊樂場玩, 佢竟然突然間識得輪候喎! 仲要會拍下小朋友個SHOULDER用對眼仔望人小朋友呀!我真係好開心!!! 起碼之前佢由當人無到, 到現在開始想同人地濷通, 已經有好大進步了!! ^^

回想返真係無決定錯自己放棄工作自己揍返同埋不停咁四圍帶佢去街街!! 希望大家都要努力呀!!

我女都就來兩歲半,只係發到爸爸媽媽音,最近都係發多左袋袋音,係有係政府醫院兒科跟開,佢死都要我等多三個月先同我排言語治療,因我女唔肯食固體,所以應該囗肌差,我都好擔心呀!學校老師講佢理解能力係ok,只係唔肯講嘢,我係咪唔好等政府自己同佢睇先好啲呢?可唔可以都pm啲資料俾我呀?

健康院要排好耐,好浪費小朋友同家長D時間。出邊好多私人Center都要排隊,不過我侄女嗰st去咗間新center,應該仲有位。有時小朋友做Training都要同嗰治療師安key進展先會快。我侄女嗰st系美國返黎唧,方法好好多。她話我嗰仔仔就唔需要做個別,不過都幫他報咗暑期小組,有埋感統同社交訓練。唔好灰心,試下唔同唧方法。不過你唧小朋友應該唔需要針灸,通常系好a嗰滴先做。

引用:健康院要排好耐,好浪費小朋友同家長D時間

原帖由 lilbee 於 13-06-03 發表
健康院要排好耐,好浪費小朋友同家長D時間。出邊好多私人Center都要排隊,不過我侄女嗰st去咗間新center,應 ...
你個仔仔係邊間睇開,可唔可以俾啲資料我,我好驚佢以後都係咁呀

‹ 上一主題|下一主題