用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!
樓主: lelemama
go

[聽/語障] 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話! [複製鏈接]

回覆 1# awah112 的文章

可否send比我?
[email protected]

Thanks!

我囝囝三歲讀k1時只懂講爸爸和媽媽,現上學七個多月巳懂講簡的句子,期間老師的愛心真的幫助很大,政府的言語治療要排至今年五月初才上第一堂。

回覆 24# Yukki 的文章

我阿仔而家都就來3歲, 雖然佢呢幾個禮拜的進步真是好大, 但是都未講到句子, 而家都有讀緊 N1, 我都好同意你的講法, 老師的愛心是好重要, 你仔仔好好彩, 有個好的老師, 而我仔仔, 我成日都覺得佢標籤佐阿仔

我囡囡是0806BB, 快三歲, 佢兩歲7個月,先識叫自己個名. 後來今年三月.無讀國際NURSERY. 轉到本地PG (在旺角). 近兩個月,講多很多字. E.G'一齊玩,很開心', 爹爹,媽媽.  E.G 好好味.    言語治療師話囡囡DELAY 半年.  現在,講多左東西. 肯表達.  (之前讀N.囡囡表達不到, 情緒好差,脾氣很大,咬人/抓人). 轉返私人PG ,兩個老師對十一個學生. 老師有愛心亦夠惡, 將野蠻的囡囡教得好好, 懂排隊. 亦學會SHARE.

我個女都有問題, 可否pm資料比我, 謝!

Sandyapple,

Pls PM the info to me! Thanks! My son also needs to have ST but i havent started! everywhere is full and long waiting list!

原帖由 applesandy 於 11-3-3 19:05 發表
如果想轉下其他ST可PM我,我朋友個仔試個用,半年已有進步,有需要可PM我

Can you PM me as well?  thanks

原帖由 awah112 於 11-4-14 08:57 發表

請問點樣做類化

e.g. 看圖片學識了萍果, 就只能看見圖片才知系萍果, 看到真的萍果or 現具萍果就不知道是萍果了
甘講你明唔明啊??

can cantonese playgroup help your girl? my son has same problem. buti can only find english playgroup nearby in tko. any cantonese pgroup to recommend?

原帖由 kmmum 於 11-5-7 01:31 發表
我囡囡是0806BB, 快三歲, 佢兩歲7個月,先識叫自己個名. 後來今年三月.無讀國際NURSERY. 轉到本地PG (在旺角). 近兩個月,講多很多字. E.G'一齊玩,很開心', 爹爹,媽媽.  E.G 好好味.    言語治療師話囡囡DELAY 半年.   ...

回復 31# applesandy 的帖子

我都想要D資料, Pls. send me at [email protected]

Many thanks !

回復 31# applesandy 的帖子

我都想要D資料, Pls. send me at [email protected]

Many thanks !

如題

大家好!
仔仔宜家25個月,都係只講幾個單字,教佢講佢都無意欲跟你學講,好擔心,可否MAIL俾我,謝謝!
[email protected]

我都想要, 可以PM比我嗎?

Same, please PM me !!!

原帖由 allymum 於 11-8-3 00:07 發表
我都想要, 可以PM比我嗎?

Same, 我都想要, 可以PM比我嗎?

可以 PM 我嗎?

原帖由 chanchinsang 於 11-9-4 15:11 發表

Same, 我都想要, 可以PM比我嗎?

Pls PM me. Thanks

其實可嘗試帶子女到母嬰健康院查詢,有需要會安排有關的評估或跟進!
‹ 上一主題|下一主題