用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話!
go

[聽/語障] 好擔心, 將近兩歲半仲係講BB話! [複製鏈接]

亞囡將近兩歲半, 仲係只講BB話!
基本上佢一直只講到"爸"音, 極其量間中會講"bear" 同"bye"音!
不斷嘗試教佢講近似嘅音, 例如媽媽, 波波, 婆婆..., 結果一次都未講過; 教佢講其他音, 佢就算肯跟住講, 都係一樣講番"爸爸爸"音, 有時自己唱歌仔, 都係講"爸爸爸"音來啍...

亞囡1.5歲左右, 我已經覺得佢講野好遲, 同其他同齡小朋友唔同 (但當時好多朋友都話唔駛咁緊張, 有D小朋友係遲D!)
1.5歲去健康院評估, 強烈要求轉介CAC, 但政府安排見醫生都要半年(即2歲左右)
終於等待期間, 大約20個月就帶住亞囡去ST做住D training先, 23個月就搵咗pravite 兒科做評估; 當時評估係話亞囡GDD, 各方面都delay咗幾個月, 最弱一項嘅言語, delay咗12M;
當時嘅建議都係做多D ST+OT training...
現在做了training近半年了, 說話發音還是沒有進步...

一度擔心是否亞囡的口肌問題影響發音, 但ST只說囡囡口肌比較弱, 結構上沒有問題~

也問過兒科醫生, 他說沒特別檢查可以做~

真的沒有檢查/評估需要做嗎? 做training好像現階段還未見有成效...

這刻真是有點無奈及沮喪

1    0    1    0

如果想轉下其他ST可PM我,我朋友個仔試個用,半年已有進步,有需要可PM我

jloklok  我也想要  求下你呀  發表於 12-9-27 15:00

謝謝你, 我已PM了!

但是很想知像我囡囡的情況, 現階段是否只有繼續做training, 我沒有其他的方法可幫到她?
真的一度好沮喪, 諗阿女會唔會以後都係咁~

原帖由 applesandy 於 11-3-3 19:05 發表
如果想轉下其他ST可PM我,我朋友個仔試個用,半年已有進步,有需要可PM我

原帖由 lelemama 於 11-3-3 21:12 發表
謝謝你, 我已PM了!

但是很想知像我囡囡的情況, 現階段是否只有繼續做training, 我沒有其他的方法可幫到她?
真的一度好沮喪, 諗阿女會唔會以後都係咁~

...
已把資料PM你了,比心機,唔好放棄,加油!

原帖由 applesandy 於 11-3-3 22:23 發表
已把資料PM你了,比心機,唔好放棄,加油!

請都 PM 埋比我, Ths

其實我都明你所擔心的事情, 父母當然想小朋友講野叻啦. 不過有時真係急唔來, 時候未到, 點迫都迫唔到呀.

我仔仔2歲幾又係得幾個單字的, 起初都差年幾的, 但係努力的訓練下, keep 住上st, 再加上其他的訓練, 而家5歲啦. 同同年齡差6-9個月啦. 都叫有進步的啦. 仲識得駁咀呀. 所以努力啦.

原帖由 lelemama 於 11-3-3 18:13 發表
亞囡將近兩歲半, 仲係只講BB話!
基本上佢一直只講到"爸"音, 極其量間中會講"bear" 同"bye"音!
不斷嘗試教佢講近似嘅音, 例如媽媽, 波波, 婆婆..., 結果一次都未講過; 教佢講其他音, 佢就算肯跟住講, 都係一樣講番"爸 ...

睇你個POST佢好似連單音都未有??我個女都係口肌較弱, 同埋講野好差, 講好少野, 以前2歲仲講好多BB話同埋單字, 去到2歲半先開始做ST訓練, 而家3歲半終於講返多0的野, 可以有短句, 識投訢, 有簡單對答, 不過仲努力中..

口肌方面>你有冇去協康會度問問, 佢地有賣一本口肌書都幾好用, 佢鍾唔鍾意食呀~~錬口肌最好用食野引佢~~

理解方面>另外佢理解能力OK嗎?? 如佢明白你講野, 可以問佢要唔要, 係唔係, 好唔好, 用CLOSE QUS先, 佢想要野時, 你可以同佢講你想要"物件名"? 等佢知道"物件名".

社交方面>返N班對佢好大幫助呀~去一些程度較低, 愛心較高既學校會比較好, 等佢學習同小朋友相處, 如果冇學校, 帶佢去公園, 你唔好參與同佢玩, 等佢自己搵朋友玩, 如果佢唔識搵朋友玩, 你可以帶個波去公園, 你搵個年紀相約既小朋友同佢玩, 會好好多呀~

協康,耀能都有一0的社交班可以帶佢去玩...

我都唔係好識, 睇多0的書, 學多0的...呢一年我都睇左好多書黎幫自己個小朋友, 希望可以幫到你^^

原帖由 肥婆媽 於 11-3-4 13:10 發表

請都 PM 埋比我, Ths
已pm ST資料,check

我都想要, 可以PM比我嗎?

原帖由 applesandy 於 11-3-4 19:41 發表

我都想要呀? 可否email 給我[email protected]
Many thanks~~

原帖由 applesandy 於 11-3-4 19:41 發表

好多人都話有D小朋友一係唔講, 一講可以唔停口, 我都好希望亞囡可以係咁;
但我會覺得阿囡係唔識講, 唔識發音, 其實佢唔係少出聲, 當我哋同佢講, 問佢要佢答, 佢都會好快以bb話嘅單音回應, 基本每日都聽到佢不停講bb話, 但來來去去就只是說"爸", "啤"音......
我真的不敢奢望阿囡會講野好叻, 但求佢有進步, 已經很安慰!

原帖由 cecilau 於 11-3-4 14:19 發表
其實我都明你所擔心的事情, 父母當然想小朋友講野叻啦. 不過有時真係急唔來, 時候未到, 點迫都迫唔到呀.

我仔仔2歲幾又係得幾個單字的, 起初都差年幾的, 但係努力的訓練下, keep 住上st, 再加上其他的訓練, 而家5 ...

原帖由 manman2228 於 11-3-7 10:35 發表
我都想要, 可以PM比我嗎?
已把資料PM你

Cecilau, 我想問下你囝囝幾歲開口講話呀, 我囝囝現在4歲,
都係得些單字, 如爸爸, 哥哥, 奶奶, bye bye..等

我都好擔心他, 都唔知幾時先可講到句子?

原帖由 cecilau 於 11-3-4 14:19 發表

我仔仔2歲幾又係得幾個單字的, 起初都差年幾的, 但係努力的訓練下, keep 住上st, 再加上其他的訓練, 而家5 ...

我仔仔2歲幾開始單字啦, 3歲到就有sentence 啦.
努力訓練啦. 每次教佢講一款的句子先啦.

原帖由 bebelover 於 11-3-18 17:00 發表
Cecilau, 我想問下你囝囝幾歲開口講話呀, 我囝囝現在4歲,
都係得些單字, 如爸爸, 哥哥, 奶奶, bye bye..等

醒目開學勳章

你呢個情況, 真係要搵下言語治療師幫手, 我仔當年3歲講單字, 自己一直在家訓練, 無搵言語治療師; 到6歲去政府及私家就評估, 得來只有4歲言語能力

而家有搵言語治療師 及 在家密習訓練, 而家算係講到句子 (但係6歲既小朋友, 應該能夠講 簡單既故事)

原帖由 bebelover 於 11-3-18 17:00 發表

回覆 5# applesandy 的文章

我個女都有問題, 可否pm資料比我, 謝!

原帖由 applesandy 於 11-3-8 23:13 發表
已把資料PM你

Applesandy, 可否pm 我, 謝!

我都想要d資料呀~pm me pls~thx~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

‹ 上一主題|下一主題