用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 I位 vs EETC?
go

I位 vs EETC? [複製鏈接]

小朋友兩歲半, 被評估有自閉傾向, 認知遲緩半年到. 而家排緊  EETC.  睇番社會福利署個 waiting list, EETC 有排都未輪到. 反而同區有d 幼兒園今年九月就應該有位. 但係佢讀緊個間就無, 可能到 K2都未必有. 如果係你地, 會唔會比佢轉去讀第間nursery? 但係小朋友而家讀緊呢間讀得好開心, 老師又錫佢. 又係屋企樓下好方便. 如果轉去第間又唔知點...比著你地會點呢?
另外, 我同爸爸都要返工, 就覺得排I位好d 囉....唉...查實排EETC一般要幾耐到呢 ?會唔會耐過  i 位?
   0    0    0    0

我都係有同樣既問題, 本身排緊E位, 讀緊普通半日pre-nursery+私人訓練.  諗緊好唔好轉排i位.  見最近社署個list, 有部份i位可能有機會9月輪到亞仔.   問題係(1)唔知果幾間i位好唔好, 因為好多時都見bk既comment, i位未必好. (2) 我係全職湊, 現讀pn可直升k1, 但學校唔知亞仔既問題, 暫時亦未有投訴.  本身智能與同齡相同, 言語理解ok, 表達delay, 可講簡短句子, 但唔叻.
唔知轉唔轉好...又怕k1亞仔又有d特別野出左o黎, 又唔知學校老師有無野"門"住唔講.  點好呢?

有無經驗爸爸媽媽可以分享下嗎? Thanks!

原帖由 worry-mom 於 11-3-4 00:58 發表
我都係有同樣既問題, 本身排緊E位, 讀緊普通半日pre-nursery+私人訓練.  諗緊好唔好轉排i位.  見最近社署個list, 有部份i位可能有機會9月輪到亞仔.   問題係(1)唔知果幾間i位好唔好, 因為好多時都見bk既comment, i位 ...

個人意見認為在職mommy應選I位,孩子在校多時間學習.而選I位 kindergarten,就要了解這校是否辦得好,老師有冇愛心和技巧,特別是special teacher. 校舍環境怎樣...
‹ 上一主題|下一主題