用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 九因歌《乘數表》----讓孩子愉快地學習數學 ...
樓主: rbaggio74
go

九因歌《乘數表》----讓孩子愉快地學習數學 [複製鏈接]

原帖由 rbaggio74 於 11-3-3 09:12 發表

小時候,背誦九因歌《乘數表》大概在小二下學期,當年,小弟花了數天時間,反複背誦。

不知道時下小學的課程,是否也在二年級左右開始呢?

也不知各位的小朋友對背誦九因歌有困難嗎?

在此,讓我分享我的孩子愉快地背誦的方 ...

*****藍藍天空掛著我的夢*****

語無論次 , 版主, BAN 佢啦 !

原帖由 rbaggio74 於 11-3-3 22:54 發表

對的,是指不能確定的,一般的情況下的意思,因為太太當年7處時,是讀小三的,所以,不是所有7歲的孩子也讀小二,才有以上的《大概》。

小兒現在是讀小二。 ...

上個帖子,  我說很少香港人會自己睡懶覺, 俾5歲小朋友早起過自己,
==>你回答 , 你同你太太都是地道香港人, ok..咁點解這里意思是你太太在內地, 當年7歲讀小3呢 ?

正常來說, 大陸小朋友滿7歲才可以入讀小學一年級, 你家小朋友/太太點解可以咁早入  ? 識人, 走後門 ? 送禮 ?

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-3 23:30 發表
但facebook 是河蟹了的, 你如何在內地上 facebook ?
冇記錯 bk應也是河蟹了.

bk 媽咪/ 爸爸醒, bk媽咪/爸爸勁, bk媽咪/爸爸無得頂 , yeah !!!

佢根本就由始至終係度講大話, 用一個大話去掩飾另一個大話,

不如問下樓主用咩方法, 現在身在內地, 但可以上到bk 同埋fb啦, 連 "綠壩 . 花季擭航" 都阻佢唔到呀, 快d申請入國防部啦,  哈哈.

身為家長都大話連篇, 仲學人學咩早期教育 !

我最憎就係人講大話!

原帖由 joeylin1017 於 11-3-4 12:21 發表

如果在內地的話係絕對可以上FACEBOOK,
我老公出外工幹都可以啊
大陸有大把人都會上FACEBOOK OR HK既WEBSITE...
好似話有D X牆既軟件....

係 ? 我返大陸用唔到FB, YAHOO. BK. YOUTOBE, 我悶到抽晒筋, 可唔可以教下我點安裝翻墻軟件 ?

原帖由 Go-to-school 於 11-3-4 12:47 發表
你講既可能係真,但都係一箱情願估下,

佢比人質疑完,粒聲都出唔到,比之前口水理論橫飛,天淵之別,加上前言不對後語,冇人會信佢.

哈哈, 這個人講野, 我一句都唔會再信,
現實就是這樣,
如果打官司, 上到法庭, 俾人發現陳詞中有一句大話, 就會好可能全盤俾人否定,
浮誇, 做作, 前言不對後語, 全部是死症,
樓主中晒 !  

大家看陳x聰, 佢下場係點. 有無人再會信佢 ?

原帖由 rbaggio74 於 11-3-4 13:34 發表

我們一家,定居國內快三年了,初時來到,不能瀏覽一些國外網站,實感奧惱,所以,選了個付費的proxy,可跨過封鎖,bk, fb, 基本所有網站均可瀏覽了。

至於是何家供應商,在此不想多說,免得有人又要話我賣廣告了!

Proxy供應商,在搜尋器 ...

帖子我同其他家長昨晚己責問你啦,為何在今日,而且在今早, 你出新帖時唔講, 在另外一個家長講左, 你先講呀 ?
大話, 大話精 ! 

原帖由 Go-to-school 於 11-3-4 13:47 發表
Ha Ha 多得 joeylin1017提示下,佢先識回應 - "選了個付費的proxy! "  甘先凸出佢作古仔,大話精既本性.  rbaggio74 要 say thanks to joeylin1017 啦!多得佢卑個答案你

真厚顏!

...

係呀, 厚顏到無得頂 !  

原帖由 thomas_dad 於 11-3-4 16:30 發表
看到別人眼中的刺、卻看不到自己眼中的樑木。

由始至終,我並不覺樓主有特別炫耀的地方,祇是按個人情況分享,旁人縱有懷疑,但沒有真憑實據而動輒口誅筆伐,咄咄逼人,反而令人反感,這不就是所謂的「網絡欺凌」嗎?。

thomas_dad ...

佢仲寫左個” 評核試 - 版主xxxxx” 呵呵, 版主要黎俾你試架,下 ? 不知所謂.
不過, 版主請佢飲"待茶"啦 ... 

原帖由 rbaggio74 於 11-3-4 17:46 發表

對的,家家有本難唸的經,正是育兒路上的最大差異。

有些家庭忙於攪好婆媳關系,有的要為居住煩惱.......

小弟的情況也頗鬧心的,結婚四、五年,生了孩子.....搬家3次,第六年,還要遷居上海......勞碌非常....

幸好《家有一 ...

請問你結婚4.5年, 生了孩子7歲 ?

sorry. 無意冒犯, 可以唔答.

原帖由 rbaggio74 於 11-3-6 17:36 發表

""小弟的情況也頗鬧心的,結婚四、五年,生了孩子.....搬家3次,第六年,還要遷居上海......勞碌非常....""

以上的文字表達方式,為《現在進行式》,閣下不把文字拆開理解。

""小弟的情況也頗鬧心的,結婚四、五年,生了孩子.... ...

多謝解答.
‹ 上一主題|下一主題