用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

我囡囡今年要小學攪珠了,但我新搬來tko,
唔知邊間小學好,請問有無人可以話我知呢,thanks
   10    0    0    0

基督教宣道會宣基小學
聯繫中學: 宣基中學

醒目開學勳章

論派位成績及收生熱門
- PLK 馮晴
- PLK 黃永樹
- 將軍澳天主教
- 宣基小學
- 將軍澳循道衛理小學

次熱的
- 2間信義會
- 梁潔華

原帖由 man791005 於 11-3-1 22:56 發表
我囡囡今年要小學攪珠了,但我新搬來tko,
唔知邊間小學好,請問有無人可以話我知呢,thanks

回覆 1# ziyi 的文章

唔該哂,我想問將軍澳天主教和
將軍澳循道衛理,宣基,邊間最好呢,
聽人話將軍澳天主教,好難入,同堆好辛苦,
係咪呀?Thanks...

醒目開學勳章

論升中派位

將循得1年派位成績,但功課是很多的那種

宣基同宣基中學有聯繫,即以下年計,宣基得4班中一時
140個中一位,先扣起40%自行,餘下的學位中的25%才配給宣基小= 21個位
而宣小是5班125個學位,要考頭20%才可保証直升,壓力都幾大

將天的派位成績沒有詳細

但論辛苦,個人覺得是將循,因為要交成績,TKO的學校收生競爭很大的

論第1論自行收生分數
以我所知,將循老師親口回答,過去幾年都有15分的成功

加上學校較新,最多有兄姊在校的世襲生, (老師都很新,應該沒有子女以世襲生入讀)
所以唔多有人可以以父母/兄姊是畢業生而多5分
宗教分都唔多人
所以機會率是這幾間較大

原帖由 man791005 於 11-3-2 14:02 發表

for your reference.....

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2149864&extra=page%3D1

原帖由 man791005 於 11-3-2 14:02 發表

原帖由 ziyi 於 11-3-2 09:48 發表
論派位成績及收生熱門
- PLK 馮晴
- PLK 黃永樹
- 將軍澳天主教
- 宣基小學
- 將軍澳循道衛理小學

次熱的
- 2間信義會
- 梁潔華

我都係好頭痕呀.  我個仔而家 K1 2nd term, 個心一直想佢入播道, 不過好似話而家有 d 似其他直資咁, 有 dd 向 $$ 看.  又聽聞好似上年中學 (好似係第一年) 既成績唔係 10 分之好...

我本人就真係好想個仔入直資, 將軍澳我識既又想個仔可以入倒既就只有播道同埋黃永樹.  不過我個仔係完全無分架.  我係讀基督教學校, 只係決左志, 未受浸...  所以我諗播道都好難入得倒...

非直資我知馮晴同信義會都好似幾好. 我有個親戚之前係讀馮晴, 真係幾乖, 不過我個仔比較好動, 有 d 坐唔定, 所以好似係好啱佢...

請問重有無 mammy 可以比 d 意見我地呀?  同埋呢, 我係應該幾時先開始要去親身睇下 d 學校同報直資架?  

謝謝...

信義會 ............. over 50% of their pupils are from those families with HK father + mainland mother !!!!

原帖由 cowkingb 於 11-3-3 15:09 發表

我都係好頭痕呀.  我個仔而家 K1 2nd term, 個心一直想佢入播道, 不過好似話而家有 d 似其他直資咁, 有 dd 向 $$ 看.  又聽聞好似上年中學 (好似係第一年) 既成績唔係 10 分之好...

我本人就真係好想個仔入直資,  ...

原帖由 ziyi 於 11-3-2 18:40 發表
論升中派位

將循得1年派位成績,但功課是很多的那種

宣基同宣基中學有聯繫,即以下年計,宣基得4班中一時
140個中一位,先扣起40%自行,餘下的學位中的25%才配給宣基小= 21個位
而宣小是5班125個學位,要考頭20%才可保証 ...

多謝你提供比我,但我都唔知點好,本來對將循都有好感,
但亦有好多人講依間小學唔好,咁係咪應該入黄永樹和
將天和馮晴和宣基呢,如果要排最好1234名,應該點排呀

醒目開學勳章

1. EC是唔計父母是否已受浸的,今年我認識的也有非基督徒也成功了
2. 以今年的經驗,學校好睇父母的誠意,即2天面試,如果選了第2天,對不起,打定90%以上入唔到,而第1天一定跟其他一些直資/私立撞期,另外回答也要是以他們為第1志願
3. 如果目標是EC,大約出年7月初要留意他的網頁,他們不會更新其他,但簡介會一定會更新
4. 中學成績是什麼意思?他們應該未有會考成績的

原帖由 cowkingb 於 11-3-3 15:09 發表

我本人就真係好想個仔入直資,  ...

醒目開學勳章

1.第1輪只可以申請一間
2.以我知道,馮晴/將天/黃永樹在叩門階段都會看是否2個階段(第2階段甲乙部都要排他首位)也是申請他,否則沒有機會的
3. 這3間在第2輪排序時,最好只選其中一間在第1志願,第2~3志願最好選其他,否則,如果你的籤運唔好,第1志願落選,等於放棄了全部,會好大機會落到你接受唔到的

原帖由 man791005 於 11-3-3 22:43 發表

多謝你提供比我,但我都唔知點好,本來對將循都有好感,
但亦有好多人講依間小學唔好,咁係咪應該入黄永樹和
將天和馮晴和宣基呢,如果要排最好1234名,應該點排呀 ...

醒目開學勳章

有問題嗎?

我父母都是mainland father and mother
你係姓文?姓廖?姓侯?姓鄧?姓彭?

原帖由 ac321 於 11-3-3 18:44 發表
信義會 ............. over 50% of their pupils are from those families with HK father + mainland mother !!!!

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:15 發表
1. EC是唔計父母是否已受浸的,今年我認識的也有非基督徒也成功了
2. 以今年的經驗,學校好睇父母的誠意,即2天面試,如果選了第2天,對不起,打定90%以上入唔到,而第1天一定跟其他一些直資/私立撞期,另外回答也要是以他們 ...

原來有得選擇邊一日去面試?  多謝你話我知...

關於中學成績, 其實我都係聽校長講, 可能我聽錯啦, 唔係講中學會考既成績, 不過一定係講成績 relate既嘢... 我無再繼續問佢...

其實而家我都心大心細, 播道係我一直都好想個仔可以入倒既學校 - 因為我鐘意佢地既 "生命教學", 唔會放棄任何一個學生.  我想個仔開心咁去學習... 播道係一間基督教既學校亦係我好想既, 我始終覺得有宗教信仰既學校會好 d.  不過播道係新學校, 呢個都係事實, 呢一點我都需要考慮... 我亦有諗過, 好唔好比個仔出去同人爭下, 即係唔選一條龍, 到升中一等佢試下面對下壓力... 唔係將來點算呢?

唉, 不過我自己都未諗掂...

醒目開學勳章

如果要報考EC增大成功率,切記,唔可以選第2天面試,
撞期,飛的也好,嘗試改另一間也好,絕對不可以選第2天.

這是切膚之痛的經驗.

原帖由 cowkingb 於 11-3-4 11:53 發表

原來有得選擇邊一日去面試?  多謝你話我知...

關於中學成績, 其實我都係聽校長講, 可能我聽錯啦, 唔係講中學會考既成績, 不過一定係講成績 relate既嘢... 我無再繼續問佢...

其實而家我都心大心細, 播道係我一 ...

以下5間小學大家會點排次序呢?

1. 東華三院王余家潔紀念小學
2. 基督教宣道會宣基小學
3. 天主教聖安德肋小學
4. 保良局馮晴紀念小學
5. 將軍澳官立小學

醒目開學勳章

4,2,1,3,5

1 and 3 是很難說一定這樣排的

將官小,在過去幾年,從未在第1輪收足學生,雖然未至如梁省德那些跌入殺校名單(即最少收到開一班的人)

但以他有跟將官中聯繫關係(將官中是區內新進英中)都吸引唔到人入.就一定有一些問題

原帖由 Wingleung 於 11-3-4 13:27 發表
以下5間小學大家會點排次序呢?

1. 東華三院王余家潔紀念小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104
2. 基督教宣道會宣基小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.p ...

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:21 發表
1.第1輪只可以申請一間
2.以我知道,馮晴/將天/黃永樹在叩門階段都會看是否2個階段(第2階段甲乙部都要排他首位)也是申請他,否則沒有機會的
3. 這3間在第2輪排序時,最好只選其中一間在第1志願,第2~3志願最好選其他,否 ...

咁係咪只可以寫最鍾意個間做第一,第2.3,4之後就亂寫
但係如果我第一志願入唔到,咪唔知佢會比邊度我....

醒目開學勳章

咁又唔係,
2~4 or 3~5
最好選一些沒有那麼熱門的,但又唔差的,起碼接受得到的學校.
最差的情況係,有一間接受到的學校,再去叩門會好一些
所以,你要將區內的20間學校分3類
熱門心儀
校風好,ok的
唔想入的
再按這思路填表
雖然我最後不用實施以上的步驟,但其實一早排好晒
有備無患

原帖由 man791005 於 11-3-4 14:18 發表

咁係咪只可以寫最鍾意個間做第一,第2.3,4之後就亂寫
但係如果我第一志願入唔到,咪唔知佢會比邊度我....

原帖由 ziyi 於 11-3-4 15:13 發表
咁又唔係,
2~4 or 3~5
最好選一些沒有那麼熱門的,但又唔差的,起碼接受得到的學校.
最差的情況係,有一間接受到的學校,再去叩門會好一些
所以,你要將區內的20間學校分3類
熱門心儀
校風好,ok的
唔想入的
再按這思路填 ...

唔該....但係我仲有想問陸慶濤小學和天主教聖安德肋小好唔好呀,同埋我係咪可以未攪珠之前就自行去考這上些小學呢,我點樣先可以知道邊d學校係活動定田鴨呢?thanks
‹ 上一主題|下一主題