用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣官立小學 my kid have new teeth
go

my kid have new teeth [複製鏈接]

this is interesting that my kid is changing teeth but she is not changing the front teeth.

and she also have the 6 year old teeth too.

0    0    0    0
:sleep:

亞仔都係只脫了前下排兩隻牙幾個月了, 我見他很多同學仔都脫得7788了, 但他們都已脫了兩隻門牙, 但亞仔就未脫門牙, 他快7歲了, 脫牙速度咁慢會不會10歲都未脫完呢?

原帖由 surewin 於 11-3-1 22:31 發表
亞仔都係只脫了前下排兩隻牙幾個月了, 我見他很多同學仔都脫得7788了, 但他們都已脫了兩隻門牙, 但亞仔就未脫門牙, 他快7歲了, 脫牙速度咁慢會不會10歲都未脫完呢? ...

我仔仔都只脫左上/下門牙,我覺得遲小小好d,太早換晒牙,驚好易"住"牙.因為阿仔擦牙好馬虎.
我有朋友個女小三了都只係換左門牙,算係慢了.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

原帖由 surewin 於 11-3-1 22:31 發表
亞仔都係只脫了前下排兩隻牙幾個月了, 我見他很多同學仔都脫得7788了, 但他們都已脫了兩隻門牙, 但亞仔就未脫門牙, 他快7歲了, 脫牙速度咁慢會不會10歲都未脫完呢? ...

又評估了,時間好快.

原帖由 熊媽 於 11-3-2 00:05 發表

我仔仔都只脫左上/下門牙,我覺得遲小小好d,太早換晒牙,驚好易"住"牙.因為阿仔擦牙好馬虎.
我有朋友個女小三了都只係換左門牙,算係慢了.

Hi, 熊媽,
我亞仔擦牙又係好馬虎架, 次次擦唔夠2分鐘就話擦完了, 所以佢既牙唔夠白! 哦..原來小三都可以未換哂牙既, 咁我就唔駛咁驚lu..
至於評估, 我聽到有很多家長都不太理會, 因為學校唔計分, 又不刻意要求子女溫習, 目的是希望知道子女在課堂上吸收了多少知識, 妳點睇呢? 而我就照幫他溫習, 至少都可以加深他的記憶呢, 遲d 3月尾又話測驗, 唔溫熟d 恐怕他會唔記得呢!

原帖由 surewin 於 11-3-3 01:02 發表

Hi, 熊媽,
我亞仔擦牙又係好馬虎架, 次次擦唔夠2分鐘就話擦完了, 所以佢既牙唔夠白! 哦..原來小三都可以未換哂牙既, 咁我就唔駛咁驚lu..
至於評估, 我聽到有很多家長都不太理會, 因為學校唔計分, 又不刻意要求子女 ...

哈哈,我仔刷牙1分鍾就完.
評估前,有時間我都會幫佢溫下中文字,因為阿仔係"善忘哥".

Now still only have two teeth (lower one) removed.

The new teeth is so big cannot come out on the old position (so bad).  

Also she find short sight (one eye) only after the summer school body check.

Need to wear glass....

:(
:sleep:
‹ 上一主題|下一主題