用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

我囡囡係2月B, sorry請問甚麼是ftm??
囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D!

原帖由 baby-cj 於 11-3-2 14:25 發表

咁你囡囡係幾月出生? 另外, interview時表現如何?  你是ftm嗎??

想問問,我記得睇舊post講過,n1學校唔建議搭校車,你地送咗小朋友返學先返工還是怎樣安排呢.

N2插班~好叻~!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:16 發表
應該會排長龍交表, 前輩當年幾點鐘去排隊?

唔係"應該"而係"肯定"會大排長龍。

我當年未夠9點就排隊,印象中由踏入學校門口計至完成出來都用咗20-30mins,舊年交咗表的家長們都好滿意校方的安排。況且09年出生率更高,相信條龍更加長。
只要準備好,帶齊所需文件,自然事事順暢啦 ~

你地覺得spn文化係點樣呢? 活潑好動的小朋友是否適合? 看重家長的參與? 家長能一起參與的活動? 多久才有一次呢?

原帖由 aralelo 於 11-3-2 14:48 發表
囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D, 阿Max佢哋好有心, 將成個過程同內容寫晒出嚟架

...

多謝你的分享, 我會努力煲番往年的post

ftm = full time mom :) 

請問你囡囡嗰班有幾多個插班生?

囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D
...

有朋友考慮SPK唔會諗SPN,因為$的問題. 但我能肯定$一定唔會係SPN家長的concern, 因為正如你們所說, 好的學校與教育, 幾多$都買唔到.

學校really 唔建議N1搭校車, but 我只知N2同學仔中, 見好多家長送咗小朋友返學先返工, of coure 當然有校車黨呢! 學校好好, 八点巳可帶小朋友返學方便working parents.

多謝! 但其實真係唔知小女有乜長處會選中佢, just lucky!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:57 發表
想問問,我記得睇舊post講過,n1學校唔建議搭校車,你地送咗小朋友返學先返工還是怎樣安排呢.

N2插班~好叻~!

學校非常需要&重視親子的! 我係working mammy 呀!
唔講住喇! bye bye!!  

咁耐歷史的學校,咁有經驗的老師,其實,可能從小朋友及家長的舉止,已經知道,適唔適合
你地都係謙虛的前輩~!.
預祝各位成功~!

I am very satisfied and happy with SPN.  I would say almost all students enjoy the school life here, and the teachers are very caring like family members to each student.  

Even though the students are active and happy, they are also disciplined and listen to teachers' instructions.  There are many parents voluntary works to be participated in school, such as library helper, class activities, field trips, story-telling and PTA etc... I enjoy very much being a parent volunteer on an occassional basis.  

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 15:00 發表
你地覺得spn文化係點樣呢? 活潑好動的小朋友是否適合? 看重家長的參與? 家長能一起參與的活動? 多久才有一次呢?
HELLO!

回覆 51# fatping1 的文章

SPN 另一個值得欣賞即系 SPN 家長,除左系學校做義工, 都中意來 BK 幫手答問題。

可能太鍾意間學校同做慣義工所致!
最緊要係大人和小朋友都有歸屬感。

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-2 16:56 發表
SPN 另一個值得欣賞即系 SPN 家長,除左系學校做義工, 都中意來 BK 幫手答問題。

HELLO!

你好呀....睇左2年今年到我自己啦. 雖然都預左唔得不過會試下.

囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D!

HELLO. 我想問點做插班生架 ? 係咪寫信去俾校長呀 ? THANKS.

回覆 32# Cutemom0808 的文章

想攞d靈感嘛:)

見到屋苑入面, 同一棟有一個SPK, 兩個SPCC, 由陀住BB羨慕至今. 一直好有衝動去問SPK媽咪心中的疑問. 希望, 我能成為別人羨慕的一位媽咪~! 呀, 再睇申請表, 佢話6月收唔收都會有通知. 呢樣好似上年無架. 好好呀安排~!

醒目開學勳章

原帖由 榛子果仁 於 2011/3/2 15:00 發表

你地覺得spn文化係點樣呢?
SPN文化是關愛和開明

活潑好動的小朋友是否適合?
SPN的生活是適合任何性格的小朋友.

看重家長的參與?家長能一起參與的活動? 多久才有一次呢?
非常鼓勵家長的參與,我由當初的勉强變成現在的期待參與,只可惜N3N4的活動減少了

SPN的小朋友醒目有禮,見你一次就記得是誰的家長,遠遠見到你就會叫到我的名字,所以我很喜歡和他們傾談,好像自己多了很多女兒一樣

我係applied了N1冇得in, 但係翌年某日突然收到學校來電"賞賜"interview的, 就只係咁簡單而巳!

原帖由 jasprincess 於 11-3-2 17:59 發表

HELLO. 我想問點做插班生架 ? 係咪寫信去俾校長呀 ? THANKS.

貢獻勳章

一到咗報名嘅大日子,呢度果然變得熱鬧起來 !! (每年如是)
[img]http://forum.baby-kingdom.
‹ 上一主題|下一主題