用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 英文科係咪讀高一級
go

英文科係咪讀高一級

英文科係咪讀高一級

I am unable to find this information. I would like to know whether this school has such issue. Can any parents share with me? Thanks.

no, just normal

原帖由 mark2006 於 11-2-28 12:19 發表
英文科係咪讀高一級

I am unable to find this information. I would like to know whether this school has such issue. Can any parents share with me? Thanks.

原帖由 cherrynequ 於 11-3-1 13:00 發表
no, just normal

thanks a lot!

咁係咪中文科高人一級?

無, 都係用同年級的書, 只係學校會自製一些教材配合課本的一些文章, 這些文章是比課本深, 包括詞語, 寫作技巧... 等.
讀好中文比英文難, 這個是我的睇法.

原帖由 foggyao 於 11-6-8 10:24 發表
咁係咪中文科高人一級?

原帖由 cherrynequ 於 11-6-8 13:52 發表
無, 都係用同年級的書, 只係學校會自製一些教材配合課本的一些文章, 這些文章是比課本深, 包括詞語, 寫作技巧... 等.

...

唔該晒你呀!
我都覺得總之係語言既,要學得好,都係要下一番長時間功夫。

我反而怕太深,唔合同嚇親我同個女,驚左就仲弊!
咁請問佢呢d自製教材都會係要考既範圍?

基本上係測考範圍

原帖由 foggyao 於 11-6-9 10:52 發表

唔該晒你呀!
我都覺得總之係語言既,要學得好,都係要下一番長時間功夫。

我反而怕太深,唔合同嚇親我同個女,驚左就仲弊!
咁請問佢呢d自製教材都會係要考既範圍? ...

回想當中囡囡入讀小一, 真係有d 拿手唔成世, 皆因學校自製嘅課本(中文及常識)頗深, 囡囡(和媽媽)要下苦功, 才能克服寫深字, 記深字, 好在久經時日, 囡囡已經練到一番好武功, 字庫一日比一日多, 見到艱深嘅字都習慣了, 不用怕. 多得學校和老師.

可惜, 英文就不是同一待遇, 我始終覺得英文會可以再深一點.

統正只有P1 - P3 應用, finally over la....P4

原帖由 julietta 於 11-6-16 15:53 發表
回想當中囡囡入讀小一, 真係有d 拿手唔成世, 皆因學校自製嘅課本(中文及常識)頗深, 囡囡(和媽媽)要下苦功, 才能克服寫深字, 記深字, 好在久經時日, 囡囡已經練到一番好武功, 字庫一日比一日多, 見到艱深嘅字都習慣了 ...

我覺得中文真係比較深,我個女五年級,竟然要讀'醉翁亭記'文言!我都唔識同佢解!!(雖然係節錄)

對一個小五學生,竟然要讀中學的文章,真係唔明!!??

原帖由 cherrynequ 於 11-6-8 13:52 發表

...

wrong post. sorry