用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五想補習英文,邊間好
go

小五想補習英文,邊間好 [複製鏈接]

小五想補習英文,邊間好
呢個學期成績跌哂,  小組定單對單好,有冇介紹呀,最好荃灣,葵青區 thx!
   0    0    0    0
東菇仔

回覆 1# AuntieN 的文章

P5 is very important especially when you have to interview next year. The child cannot pick up a language in a short time. Your kid should read more Eng books and choose Eng TV channels. I think Learning Plus is good.

我個仔現在小六, 喺葵芳補grammer班, 一班1對最多20人, 佢嗰班現在16人左右, 主要係做grammer, 如果你個小朋友係讀朗文嗰本英文書就仲fit, 因為佢主要係用這本書來做教材, 再每堂比相關的習作及閱讀理解返屋企做, 我阿仔係由小一補到現在, 但唔係個個細路頂得住佢嗰種嚴厲及多功課.
上年有一個由小六先開始補, 我見個家長好生面口, 因為佢個仔派位, 我多口問佢派咗邊間就講咗幾句, 我問佢, 都升中一你仲補, 佢話一定要繼續, 因為小六先開始補, 但成績直線上升, 一次考試比一次好, 所以唔到佢唔上補呢個補習班.
我阿仔學校唔係讀呢本英文書, 到了小四時有d課程已經有唔同, 所以我問阿仔不如唔好再補, 到幫唔到你考試, 只係多d知識, 阿仔話唔好, 喺呢度學到好多grammer係學校學唔到. 我就諗, 咁又係, 阿仔讀多人一本書, 點都好人少少啦, 所以就繼續到現在了, 好彩有繼續, 因為學校個英文老師都講話阿仔d grammer 唔錯, 都好好, 每次考試都會有一part做grammer, 佢大多數都做啱晒. 所以佢份英文Writing卷係全級10名內(係咁多年都係差唔多咁嘅成績).

我囡囡小型補習社補小組英文
果度會因應學生既進度出題目
而且果度主要都係英文小學既學生
唔洗驚小朋友去到學壞或者掛住玩
不過係太子區.方便你嗎

醒目開學勳章

王國長老

請不要在版面不斷要求PM,如需資請私下PM對方索取
多謝合作

版主示
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

醒目開學勳章

hi alice44,

請問可給我補習社詳細資料 ? 地址, 名稱, 每堂費用?

因我囡囡英文一般, 想找補習, 但又唔識找合適的給她, 謝謝您幫忙 !

原帖由 alice44 於 11-2-28 11:06 發表
我個仔現在小六, 喺葵芳補grammer班, 一班1對最多20人, 佢嗰班現在16人左右, 主要係做grammer, 如果你個小朋友係讀朗文嗰本英文書就仲fit, 因為佢主要係用這本書來做教材, 再每堂比相關的習作及閱讀理解返屋企做, 我 ...

原帖由 kaka_mami 於 11-4-18 19:42 發表
一班十幾廿人甘多人一班
不是太ok wor

O唔OK係個人嘅, 上補習班時留心和做老師比的家課時用心機去做, 從中吸收都好o家. 不過對每個小朋友的方法都會唔同, 對我個仔就work囉!
我記得小一第一次測驗時, 阿仔唔合格, 只得4x分, 跟住去了這裏補習後的小一第一次考試, 居然考到100分, 當時時我兩公婆仲話, 呢個100分應該唔會再出現, 點知大考再來一次, 真係講都無人信, 小四亦再有一次, 之後的5年都係9x分(現在p.6), 未試過8字頭.
其實有十幾人上堂的時候, 已經是小四, 因為要為呈分作準備, 所以先多咗人.
另有一個在補習班識嘅, 個女仔仲勁, 老師用穩定來形容佢, 每次測考都有95分以上, 佢阿媽話想個女攞起本書溫習係好難, 佢只會因為補習老師要問書, 佢先會攞起本書去溫, 仲係自動自覺. 我覺得呢個補習老師係有佢嘅辦法令d學生做好d嘢!

回覆 9# alice44 的文章

Hi Alice,
I'm also live in Kwai Fong, I'm interesting your suggest tutor, could you give me address and tel number? please send to [email protected]
HauMa

回覆 2# alice44 的文章

真係好想知呢位妹妹讀邊間學校?  因好多時英文卷都會有好多課外題目, cloze, riddle, 我覺得單係操paper係唔可以拿到接近滿分, 除非題目好淺啦.

原帖由 overview 於 11-5-5 11:44 發表
真係好想知呢位妹妹讀邊間學校?  因好多時英文卷都會有好多課外題目, cloze, riddle, 我覺得單係操paper係唔可以拿到接近滿分, 除非題目好淺啦.

仁立. 仁立出卷深/淺我就唔知喇! 佢次次都唔會滿分, 多數係96-99分.
但仁立小學有105個band 1生, 葵青區有邊間小學夠佢多band 1生?! 英文卷點都唔會出得淺呱?!

原帖由 HauMa 於 11-5-5 11:15 發表
Hi Alice,
I'm also live in Kwai Fong, I'm interesting your suggest tutor, could you give me address and tel number? please send to [email protected]
HauMa

Pls check e-mail.

原帖由 alice44 於 11-4-19 11:05 發表

O唔OK係個人嘅, 上補習班時留心和做老師比的家課時用心機去做, 從中吸收都好o家. 不過對每個小朋友的方法都會唔同, 對我個仔就work囉!
我記得小一第一次測驗時, 阿仔唔合格, 只得4x分, 跟住去了這裏補習後的小一第 ...

我都想要資料, 請pm比我, 十萬個thanks.

原帖由 ken9989 於 11-3-30 23:24 發表
我個人覺得私人補習比較好,補習社故然在價錢上比較便宜,但始終是小組形式,對自主性較高的小朋友來講可能還可以,否則我怕小朋友在補習社的照顧會不夠。 ...

其實小組都有小組的好處,有D小朋友會係競爭環境下進步

原帖由 alice44 於 11-4-19 11:05 發表

我記得小一第一次測驗時, 阿仔唔合格, 只得4x分, 跟住去了這裏補習後的小一第 ...

alice mama 請check pm...

原帖由 JackyBaBa 於 11-5-9 23:03 發表

alice mama 請check pm...

已pm, pls check.
‹ 上一主題|下一主題