用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同一時間學2種樂器
go

同一時間學2種樂器 [複製鏈接]

小朋友可以同一時間學2種樂器嗎? TKS!
   0    0    0    0

當然可以,不要懷疑孩子的能力,尤其孩子年紀細的時候。不少人都如是,且多是鋼琴配一樣樂器。
大一點或許要減一種,主要是
....時間不足
....興趣偏好
對我來說,是那一種跟著好老 師,自然有要求而跟著走,我們有要求,老 師也有要求,總不能上堂時才當練琴吧!越上歌越大,要求亦越高,花更多的時間練好一種亦難避免!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 ballcat 於 11-2-26 01:33 發表
小朋友可以同一時間學2種樂器嗎? TKS!

可以, 我囝同時學緊鋼琴同大提琴, 今年六歲.
BK 也有不少小朋友學兩項樂器, 三項也有呢 !
個人覺得有三個條件, 要家長好好考慮:
1) 有點點天份: 坦白說, 如果本身對音樂的天份一般, 學一樣也拉牛上樹, 學兩樣會好辛苦. 識得有小朋友學年幾琴都仲係一隻手, 好慢好慢進度, 要多學一樣更難.
2) 興趣: 學音樂真係要經歷苦練的, 如果小朋友本身對所學的樂器沒有太大興趣, 要狂拉/彈/吹一些很悶但很有用的東西, 是一件苦上加苦的事
3) 時間安排: 現在的小朋友, 個個都忙到飛起, 所以我唔會話要有時間才好學, 反而是家長同小朋友要在時間掌握上好一點, 編排好學的時間, 練的時間, 參加比賽的時間, 考試的時間等...
(一個不懂音樂的媽咪小小的愚見, 不要見笑)

醒目開學勳章

原帖由 pamelaywy 於 11-2-26 23:35 發表

1) 有點點天份: 坦白說, 如果本身對音樂的天份一般, 學一樣也拉牛上樹, 學兩樣會好 ...

有興趣係主要因素,冇興趣就學一樣都嫌多!

If you take piano first, other instruments become very very easy. In fact, you can take several!!

回覆 6# pizzapan 的文章

原帖由 pamelaywy 於 11-2-26 23:35 發表

1) 有點點天份: 坦白說, 如果本身對音樂的天份一般, 學一樣也拉牛上樹, 學兩樣會好辛苦. 識得有小朋友學年幾琴都仲係一隻手, 好慢好慢進度, 要多學一樣更難.
2) 興趣: 學音樂真係要經歷苦練的, 如果小朋友本身對所學的樂器沒有太大興趣, 要狂拉/彈/吹一些很悶但很有用的東西, 是一件苦上加苦的事
3) 時間安排: 現在的小朋友, 個個都忙到飛起, 所以我唔會話要有時間才好學, 反而是家長同小朋友要在時間掌握上好一點, 編排好學的時間, 練的時間, 參加比賽的時間, 考試的時間等...
(一個不懂音樂的媽咪小小的愚見, 不要見笑)

pamelaywy,
我完全同意你所講呀.
要比小朋友同時學兩樣樂器, 真係要三思.
學樂器係要講求練習, 冇咁多時間練,
學起來會事半功倍, 更加會令兩樣樂器都學得唔好.
小朋友年紀細, 冇自律, 家長要跟小朋友好好編排時間
& 督促小朋友練習, 小朋友才會學有所成.

我兒5歲,學percussion同琴,佢仲想叫我比佢學violin,但因今年安排了考試及校際,所以我暫時拖住佢先,現在平均每樣每星期練習4-5次,時間方面暫時還可,只是琴未必配合到時間比佢練,但上小學就要再睇到時佢興趣同埋時間安排。

回覆 9# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-27 22:46 發表
嚴格D 黎講... 鋼琴都係 percussion ~~ ^^"~

哈哈yes
但under abrsm 佢地都係2個不同的樂器

回覆 11# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-28 00:13 發表
其實我都幾agree piano + percussion

piano 玩唔到orchestra... 而percussion 就可以滿足埋呢個目的

加上 tuned percussion 都係keyboard 樣

同埋.. 有D 譜要 Celeste or 用 piano 代替harp都可以玩埋~ ...

佢依家咪係常常將percussion堂學的曲返黎o係琴彈,琴學的又用xylophone打出黎咁玩xdddddddddddd
我好鍾意睇d percussionist 換樂器,仔上次表演handle 3樣,見佢放低一樣拎起第樣好忙個樣,我覺得好好睇xddddddddd

回覆 13# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-2-28 00:40 發表
D小朋友成日攪到唔覺意敲到其他樂器... 例如 三角~

我仔試過成個tamourine飛左落地下(好在係屋企練習時xddddddddddd)

回覆 15# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-1 22:47 發表
hope your child enjoy the music ~

說來失禮,我自己都係從事音樂有關工作,所以2個仔自細就o係音樂中成長,興趣是有,但日後如何,就由佢地自己揀了

回覆 17# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-1 23:39 發表
有興趣就事成~

都要有好多野配合,有時眼見學生有興趣,但父母要求學業先行,想放多d時間落音樂度都唔得,興趣慢慢就減退
而且家中只有一檯琴,我工作時,阿仔想彈都唔得,有時我一行出琴房佢又鼠入去彈一陣,我要用就要趕佢走,不過可能係咁,佢反而好珍惜每次我同佢彈琴的時間
我都係期望佢enjoy music 就好

邊到學percussion 好呢? 有咩提意?
‹ 上一主題|下一主題