用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘基 / 鄧鏡波
樓主: ennatommy
go

銘基 / 鄧鏡波 [複製鏈接]

hi chaimum,
不知何解pm有問題打開不到,所以看不到你的msg

原帖由 chaimum 於 11-3-24 11:54 發表
Thanks, colourless.
Please check pm.

Hi Colourless,

可否告知如面試和抽奘都入唔到銘基, 咁最後叩門仲有冇机會呢 ?  
另想問鄧鏡波現在是否巳升了 grade, 因今年巳開了英文班了, 而且我去到見到 D 學生好似都幾乖 ....是否是不錯的中学 ?

原帖由 colourless 於 11-3-25 09:00 發表
hi chaimum,
不知何解pm有問題打開不到,所以看不到你的msg

hi ennatommy,
你好 ! 銘基是有扣門位的,不過去年派位當天都應該有幾百位派得不理想的學生去報名,聽說只得十個學位內(這個數字未經證實亦不是肯定.還要視乎當屆是否多人放棄學位)
去年我仔的幼稚園同學派得不好,都有去扣門,他在同區的
TSL讀小學.成績幾好亦是 Band 1 生,可惜都扣門不成功,
所以都要講運氣和小朋友是否符合學校的要求等等.
至於鄧鏡波中學校,對不起我對此校不太認識,或許你可以參考升中派位欄目:18區中學banding排名--09年資料由會員khmama搜集分析 裡面應該會有很多有用資料.
不過順便提提,若你真的很心儀這間學校.在統一派位就要放第一志願,否則第二志願派到入機會較細.

原帖由 ennatommy 於 11-3-25 16:45 發表
Hi Colourless,

可否告知如面試和抽奘都入唔到銘基, 咁最後叩門仲有冇机會呢 ?  
另想問鄧鏡波現在是否巳升了 grade, 因今年巳開了英文班了, 而且我去到見到 D 學生好似都幾乖 ....是否是不錯的中学 ?

...

我在前面回覆你的內容有些要補充的

(不過順便提提,若你真的很心儀這間學校.在統一派位就要放第一志願,否則第二志願派到入機會較細.)  
以上的學校是指銘基書院,並不是鄧鏡波.因為我打錯了位置,怕引起誤解sorry !

原帖由 colourless 於 11-3-25 18:30 發表
你好 ! 銘基是有扣門位的,不過去年派位當天都應該有幾百位派得不理想的學生去報名,聽說只得十個學位內(這個數字未經證實亦不是肯定.還要視乎當屆是否多人放棄學位)
去年我仔的幼稚園同學派得不好,都有 ...

多謝您的意見, 如有問題可否再向你指教!  你小朋友現在在銘基  ??  辛苦嗎 ?

回覆 5# colourless 的文章

colourless,我都pm返你,睇唔睇到﹖

回覆 1# aryee 的文章

hi aryee,
你好 ! 請問你是否只send 過了一次給我 ?若是,我都有 reply 給你 . 但你的原文,我一次錯手 刪除了記錄,若你有空請resend 給我留底.
best rdgs,
colourless

回覆 3# ennatommy 的文章

你好 !不要客氣說指教,只是大家分享下.
若再有問題,如我知道的一定願意大家分享,
我兒子現於銘基讀 F.1. 暫時都不算太多功課不過每星期都要默書和間中突擊小測.

回覆 1# colourless 的文章

希望將來我小朋友有機會和你兒子做同学啦

原帖由 colourless 於 11-3-28 23:35 發表
hi aryee,
你好 ! 請問你是否只send 過了一次給我 ?若是,我都有 reply 給你 . 但你的原文,我一次錯手 刪除了記錄,若你有空請resend 給我留底.
best rdgs,
colourless ...

已經send返比你,thanks

回覆 1# aryee 的文章

終於考完三次呈分試 & 又面完試 ... 好彩今次都有進步...依家又要煩点填大抽獎, 又要考 TSA ....遲些又要考中一分班考 ....
‹ 上一主題|下一主題