用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,亞仔成績差左
樓主: maybaby
go

好唔開心,亞仔成績差左 [複製鏈接]

咁又係~~!
我大仔話今次有同學唔合格, 不過都有同學100分....吹脹
我都唔知點至可以改善佢嘅唔小心, 因為好多時扣分就係扣係dd地方, 加加埋埋都有10分8分......hahahaha

原帖由 alice44 於 11-3-29 17:45 發表
恩林,
咁又好似低分咗少少喎! 不過唔緊要, 仲有大把時間去追同去適應. 我記得當年阿仔小一嘅時候, 上學期同下學期的平均分係一樣的, 但名次就進步咗12名. 所以你雖然d分係低咗, 但可能名次無低都未定o家! 唔好太擔心 ...

回覆 81# 恩林 的文章

大D真係會好D架, 比D時間佢啦! 我就會叫阿仔CHECK卷時要睇清楚D, 唔好只係望下係唔係做晒而無睇清楚D未有無寫多寫少D筆劃, 考之前同佢黙晒所有課後D中文生字, 英文都係咁做. 數學就要佢計多一次, 如果答案跟之前做的不一樣就計第三次. 到了現在真係好好多, 不過唔係一朝一夕, 係鵝佢好多好多次佢先做到.

我個囡都係,今日問佢英文卷識唔識,佢竟然話有3 part冇做 .小一時考得都幾好,全部都有九十幾,升小二後,就開始差落去,多數都係得七十幾,今日仲話比我聽咁多冇做.自己成日都開解自己:小二啫~~唔好比太大壓力大家.但係一諗起就好唔開心囉~
我囡係一個超大意的人,佢本身聰明,但人就好懶,好大意.成日叫佢覆卷(不停提,仲同佢講,如果我派份卷返來,分數唔需要好高,但我見妳有覆卷,我都會獎勵妳鐘意的東西(問埋佢想要咩).但到最後佢都係唔會做.這個問題由小一到依家小二都改善唔到.真係唔知點做

我個仔小二時, 都有一part做唔切(佔全卷30分), 最後嗰份卷有64分, 即是做了的仲9成, 不過考試當人同我講了, 到了派卷就無咁唔開心, 因為預咗. 當比一次經驗佢, 等佢知道做唔晒嘅後果係點嘅, 如過到了呈分時才做唔晒呀!
我個仔有一個同學時時都做唔晒各科的試卷, 不過佢d名次又唔係好喎! 可能做了的命中率好高!

原帖由 豬包ma 於 11-3-30 12:46 發表
我個囡都係,今日問佢英文卷識唔識,佢竟然話有3 part冇做 .小一時考得都幾好,全部都有九十幾,升小二後,就開始差落去,多數都係得七十幾,今日仲話比我聽咁多冇做.自己成日都開解自己:小二啫~~唔好比太大壓力大家. ...

阿仔今年小六, 今次係最後一次呈分試, 剛剛打比我, 佢話所有科的卷已經派了, 成績理想, 我都好開心.

原帖由 豬包ma 於 11-3-30 12:46 發表
我個囡都係,今日問佢英文卷識唔識,佢竟然話有3 part冇做 .小一時考得都幾好,全部都有九十幾,升小二後,就開始差落去,多數都係得七十幾,今日仲話比我聽咁多冇做.自己成日都開解自己:小二啫~~唔好比太大壓力大家. ...

你個囡同我囝好似呀,今次測驗,中文得84, 9分係大意失的,由小一提到小二口水都乾,上次測驗全部9字頭,考試有9x,8x. 每當我期望佢好似上次咁,會一定失望,佢唔鍾意我娥佢的,唔知有何方法令佢改? C6仲話我惡,話個囝都唔想噃, 話要給佢鼓勵,好唔開心,好想唔理, 我都係想佢improve,如果呈分試咁失分法, 真係冇眼睇….

原帖由 alice44 於 11-3-30 16:29 發表
阿仔今年小六, 今次係最後一次呈分試, 剛剛打比我, 佢話所有科的卷已經派了, 成績理想, 我都好開心.

請問呈分試是否最好要9字頭會穩陣? 全港排名會前d?

10個有9個都係唔小心,再加上唔覆卷,呢個我覺得失分的主因。
以前由一年班做起,我每晚幫佢對功課,我要求佢自己做晒先,若有錯再改。佢每日做同樣的事情,甚麼唔小心,唔覆卷,一早已浮面,而且我好認真。慢慢小朋友就會養成一種習慣。
重有唔好比自己咁多藉口,甚麼一年班,重有大把機會,由細養成一種習慣好過你之後慢慢改,眨眼就五年班,到時呈分就後悔莫及。
再講有邊過小朋友唔想玩,呢過真係好難控制,因為在學校都會受同學影響,佢都會不自覺地偷玩,但低分我覺得唔係因為貪玩,養成一個小心的答題習慣是好緊要。
試看看每間學校名列前矛的同學年年都是那幾個,就是因為除了讀好書之外,平時養成良好做功課的習慣,考試時就不自覺用得著。
我地會考時何曾唔係搏命做past paper,做多了,自然純熟,當然小朋友未必需要這樣。

咁最好當然係100分啦! 分數越高, 排名就會越高. 不過要加好多外來計分, 有師兄師姐, 學校banding等等因素.

原帖由 Hopeful2010 於 11-3-30 16:43 發表

請問呈分試是否最好要9字頭會穩陣? 全港排名會前d?

原帖由 brianshe 於 11-3-30 15:11 發表

10個小朋友9個唔覆卷, 淨低一個係做唔切.
每升一級, 學業就更深. 小一個個默書就100分/ 考試90幾啦. 小六仲淨幾多, 中學仲淨幾多90分呀....正常嘅.

而且, 70分唔代表咩架. 要睇整體平均分先知實際得分.

不過, 做 ...

其實我最唔開心係佢話得聽,佢做卷時"做做下發夢"攪到下面2part冇做到.佢好唔盡力好冇責任心囉~
‹ 上一主題|下一主題