用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩幼->協恩小學
go

協恩幼->協恩小學 [複製鏈接]

請問協恩幼稚園上協恩小學, 機會又多大. 如果唔係聖公會會友又唔係34網.... 咁如果搬去34網選佢為第一而落空, 叩門會唔會好d.

小朋友已有民生, 聖羅撒收了.

1    0    0    0

醒目開學勳章

1. 聖羅撤唔係津貼學校嗎?
2. 據悉,協恩小的叩門位只提供給協幼生

原帖由 nicolemummy 於 11-2-25 11:18 發表
請問協恩幼稚園上協恩小學, 機會又多大. 如果唔係聖公會會友又唔係34網.... 咁如果搬去34網選佢為第一而落空, 叩門會唔會好d.

小朋友已有民生, 聖羅撒收了. ...

小朋友是升幼稚園.

原帖由 ziyi 於 11-2-25 12:30 發表
1. 聖羅撤唔係津貼學校嗎?
2. 據悉,協恩小的叩門位只提供給協幼生

醒目開學勳章

基本上協幼升協小是沒有保証的
因協小始終是津貼小學,要跟足指引
而學校只接受聖公會會友才可以拿5分宗教分
但有20分都要你的運氣
因為年年看第1輪收生,都看到的是世襲生會用突該輪的位,侵佔第2輪的大抽獎位,即只有 90 x 20%= 18個是計分的

而協恩幼是3班小學,大班,即每班30人,按照EBD的規定
在大抽獎後,學校有10%的額外學位自主權,按班的人數計算(不是總學額)
所以協小正常有 30 x 10% x 3= 9個
這9個是由協小自行決定用或唔用
而看年報,基本上學校每級學生都多正常的3~4個
所以學校是只接受協幼生叩門的

Additional information
1. 協中會在2012年起轉直資
2. 協中除了有跟協小結龍外,也有跟聖三一堂有聯繫關係的
而協中有5班約200個學額,協小是90個學額,正常來說,就算收返晒小學的學生及聖三一堂的25%的學生,也符合EBD的規定,最少提供15%學額給公眾申請
不過,未有聽聞可完全直升上中學

希望資料有助你決定

原帖由 nicolemummy 於 11-2-25 13:46 發表
小朋友是升幼稚園.

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 11-2-25 15:33 發表
基本上協幼升協小是沒有保証的
因協小始終是津貼小學,要跟足指引
而學校只接受聖公會會友才可以拿5分宗教分
但有20分都要你的運氣
因為年年看第1輪收生,都看到的是世襲生會用突該輪的位,侵佔第2輪的大抽獎位,即只有  ...

好詳細!

If you fail in the 1st and 2nd round, and your girl is HY Kinder girl, she can get knock door chance BUT she MUST be top 5 in class. HYK teachers would 'select' best girls to HYP interview, the interview is done by HYP principle and teachers.
原帖由 nicolemummy 於 11-2-25 11:18 發表

小朋友已有民生, 聖羅撒收了. ...

小朋友(不是我的)是民生, 聖羅撒及協恩都是上午班收了. KV同SC都唔收. 想問下揀邊間. 聖羅撒如果係第二輪34網又填第一志願, 機會好大, 應唔洗叩門. 但協恩34網填第一, 機會沒勝算. 如果選民生, 升小一唔洗煩, 但亦唔洗旨意, 選第二間.

好想知道協幼小朋友上唔返協小, 通常會去邊呢?

我識有小朋友姐姐唸聖羅撒小學, 妹妹比較愛唸書所以考到協幼, 畢業時, 都怕抽唔到協小, 所以以第一輪跟姐姐返聖羅撒.

應否叫小朋友返協幼, 觀察成績如何, 才在34網決定試協小還是試聖羅撒...如果在協幼成績很好, 就試協小以圖以TOP5叩門, 如果協幼成績一般, 就以聖羅撒為第一志願. 這樣OK嗎?

原帖由 eggmama 於 11-2-26 05:44 發表
If you fail in the 1st and 2nd round, and your girl is HY Kinder girl, she can get knock door chance BUT she MUST be top 5 in class. HYK teachers would 'select' best girls to HYP interview, the interv ...

about top 10 in class will have interview chance (if top girls got places from lucky draw, then 如此類推) , then 9 or 10 girls will be selected from those 20 candidates....

tips : if primary also going to change to DSS (no schedule now), it should be one-dragon then.

Around 15 out of 30 to interview and 1/2 to be selected: chance is quite good. As these smart girls are generally selected by other SKH schools in DSS round. It is quite promising. Thanks for your advice.

原帖由 fatbb_mama 於 11-2-27 12:38 發表
about top 10 in class will have interview chance (if top girls got places from lucky draw, then 如此類推) , then 9 or 10 girls will be selected from those 20 candidates....

tips : if primary also goi ...
‹ 上一主題|下一主題