用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已決定讀邊間KG!!!!!!!
go

已決定讀邊間KG!!!!!!!

我已決定讀srl.

巳決定讀聖心

已決定讀宣幼.

原帖由 zoemamaling 於 11-2-24 17:32 發表
我已決定讀srl.

協恩、SRL邊間好啊?2間都有offer應該點揀?請各位媽咪俾下意見?thanks!

協恩出咗result 咩?我未收到

原帖由 Kelly~DK 於 11-2-24 18:08 發表

協恩、SRL邊間好啊?2間都有offer應該點揀?請各位媽咪俾下意見?thanks!

Both are good kindergartens.

If i were you, i prefer Heep Yan. Cause 課程好似深D  and it's primary school plans to change to 直資.

Just my personal opinion.  

原帖由 Kelly~DK 於 11-2-24 18:08 發表

回覆 1# LittlePanda101 的文章

Thanks! littlePanda!

回覆 3# ronnielee 的文章

喺啊!今日收到信

u welcome!

原帖由 Kelly~DK 於 11-2-24 18:34 發表
Thanks! littlePanda!

原帖由 LittlePanda101 於 11-2-24 18:30 發表
Both are good kindergartens.

If i were you, i prefer Heep Yan. Cause 課程好似深D  and it's primary school plans to change to 直資.

Just my personal opinion.  

新聞話只係中學部轉直資, 小學部仍然係津校, 轉直資的時間未定.

Yes, it "plans". Hope that can be 頭班車....hehe....

原帖由 jaycee_mami 於 11-2-24 18:42 發表

新聞話只係中學部轉直資, 小學部仍然係津校, 轉直資的時間未定.

我想問吓你有沒有關係而入到協恩,例如:old girl、家姐現在讀緊、宗教等。Thanks

原帖由 Kelly~DK 於 11-2-24 18:35 發表
喺啊!今日收到信

回覆 4# Kelly~DK 的文章

其實兩間程度差唔多,大家都要大攪珠,不過srl primary有4班,將會有新校舍,而協小有3班同埋中學到時要交$3500/mon,當然有錢無所謂.
當初諗如協幼收就會讀,因近我屋企.如今協幼唔收,唔駛再諗.其實長遠嚟講srl會比較適合我,因我有三個小朋友,大F1、二3年級,所以要交學費比較吃力.
我有朋友個女由幼稚園到而家都係srl讀,舊年會考拿25分,直升中六,人品好純.希望比到小小意見你.

我都係呀..ZOEMAMALING, 雖然就係協恩收, 都未必讀, 因為宗教及上小學問題, 而家唔收, 仲唔駛煩, 決定SRL了, 希望有機會同你個囡做同學你呀...

係呀..好羡慕你有三個小朋友, 你屋企一定好熱鬧了...我個囡成日自己一個玩架咋....

原帖由 zoemamaling 於 11-2-24 19:07 發表
其實兩間程度差唔多,大家都要大攪珠,不過srl primary有4班,將會有新校舍,而協小有3班同埋中學到時要交$3500/mon,當然有錢無所謂.
當初諗如協幼收就會讀,因近我屋企.如今協幼唔收,唔駛再諗.其實長遠嚟講srl會比較適合 ...

回覆 14# annvnna 的文章

唔知到時上午定下午,不過無所謂K2係上午,K3係下午,希望同你女一班.記得3月1號至2號去註冊,希望見到你.
係呢你會唔會打電話去譚歐放棄學位?我諗住打去,應該點講請指教!

無呀, 任何關係都無架

原帖由 ronnielee 於 11-2-24 18:52 發表
我想問吓你有沒有關係而入到協恩,例如:old girl、家姐現在讀緊、宗教等。Thanks

THX , 之前都係諗住ST ROSE , 但E家都有協恩OFFER 所以考慮緊

原帖由 zoemamaling 於 11-2-24 19:07 發表
當初諗如協幼收就會讀,因近我屋企.如今協幼唔收,唔駛再諗.其實長遠嚟講srl會比較適合 ...

我諗住話搬屋咋,都OK卦!

我已決定讀srl.

估不到有人好像我一樣家有三隻化骨龍, 不過我三個化骨龍還很小, 大仔只有6歲.

財政預算案, 我電郵建議政府給予沒有參與幼稚園學券的家長享有幼稚園學費的免稅額, 即幼稚園學費全年40000元,家長享有40000元免稅額, 不過政府沒有理會.