用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? ...
go

看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小?

看完德望中學2009-10 Annual School Report, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小?

http://www.ghs.edu.hk/plans_repo ... ol_report_09-10.pdf

其實我都是德望的擁躉!

其他thread都討論過。其實都是中學部的事,我認為對小學部影響輕微。

幾年前的新中學校長"用人為親" (其實見仁見智),安插親信,大事改革,把曾得過獎的教師也逼走。最近期的報告反映其結果!中學校長罕有地在學期未完結前離職!

以上所講未經證實。亦可能不是事實的全部。不過離職前又有單審計事件,已離職校長都難解釋!

yes ...quite a no. of them go to overseas uni too. And also many go to overseas after F.1-5

And afterall, as discussed in another thread, you can't just look at data of one single year.

原帖由 DaddyX 於 11-2-24 14:17 發表
Other 可以係Overseas

會唔會D人有$左?

page 9 的數據令人有點意外!

醒目開學勳章

原帖由 jaycee_mami 於 11-2-24 15:54 發表
page 9 的數據令人有點意外!

high dip + others 有接近6成, 太誇張吧~~~這是FORM 7 成績噃~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

之前有朋友同我講過呢個問題, 我check過.. 係轉直資嘅第一年畢業生
我相信係呢個原因..
咪俾自己幾年時間, 睇吓之後點囉! 唔好咪揾過第二間中學囉!

btw, 如果我自己有女~ 都唔會俾佢讀GH, 係我心目中, 佢唔算係一間成績好好嘅學校, 起碼5 banding年代, 佢唔係band 1! (我母校升唔到中四嘅同學, 當中被派去GH讀) 當然~ 轉咗直資令佢對中產多咗分吸引力, 希望佢之後可以做好d.. 令我呢d有偏見嘅人跌眼鏡啦~
恐龍家

睇唔睇也不是我那杯茶·
無知是福

Jackie, 你同我煩埋同一個問題,我都真係未決定到,但佢嘅result真令我太驚訝

原帖由 小天使kiki 於 11-2-24 18:37 發表
Jackie, 你同我煩埋同一個問題,我都真係未決定到,但佢嘅result真令我太驚訝

係呀!德望小學既學生大部份可以上番佢哋既中學本來係小學既優勢嚟,如果升大學既情況係咁,真係令人擔心喎!比咁貴既學費都無保證。似乎宣小有好多好既comment,K3校網又靚,又可以考直資,選擇較多,但要承受升中呈分既壓力,但我仍覺得宣小係唸得過。

宣小絕對讀得過,佢d評價真係好好,尤其而幾年越來越好,其實當初驚六年後又係考番德中好傻所以諗住讀德小,但而家德中咁差,動搖咗

雖然德中成績差咗,但我又覺得德小又好好,尤其英文,所以都諗緊如果德小後唔升德中可以去邊?你女女邊間幼稚園,我由SC轉咗去德幼K3

唉!真係抺一額汗,好彩當年冇揀佢,唔係又比C6話我揀錯嘢,其實我都知佢中學有好多讀讀下就會出國,不過真係冇諗過入本地U率咁低

唔係而家啦, 一早知,只不過有太多家長以為有中學做backup就天下無敵啫
原帖由 angrybirds 於 11-2-24 22:20 發表
GH而家真係好唔店

又不要這樣說, 2009年前 (資深教師離開前)的成績都是很好的。

德望中學現在要做的是要想辦法從回軌道。

原帖由 angrybirds 於 11-2-24 23:30 發表
校長鐘意炒股、炒基金同放數多過教人,你話死唔死?

回覆 18# DGJS 的文章

係有幾個資深既英文教師離開...

如果唔上GOOD HOPE 中學, 就真係唔好選GOOD HOPE 小學LA..黃大仙個中學網一定無九龍塘甘好!