用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何決擇?
go

如何決擇? [複製鏈接]

阿仔在一所名英津小就讀,有直屬名英中,
係band1頭仔,入番自己中學應該唔大問題.....

但係阿仔想選校風純樸的band1尾英中,
因為6年小學生活令他深深體會什麼叫名校.......
同學成績優秀不是老師的功勞........
同學之間的你虞我欺詐比成人社會中有過之而無不及.......
只有十多歲的小孩擁有着雙面人的面孔比比皆是......
同學大多擁有富裕的家庭背景,但擁有良好品格的就.......

有band1頭英中唔入而選band1尾英中是否太愚蠢?
請各位俾些意見,謝謝......
   0    0    0    0

如果係我, 我會以前途行先, 會揀直屬名英中, 因為入大學的機會會大d, 如果個仔有咁嘅感覺, 叫佢唔好同d同學咁深交囉! 有面人唧, 我估唔會個個都係嘅, 咁佢可以揀一d無咁勢利嘅做朋友囉! 人地鬥人地嘅事, 叫佢唔好跟人鬥咪得囉!

回覆 2# pmamylee 的文章

嘅然係個仔識這樣想, 由他自己作主吧, 成績不是一切, Band one尾一樣有很多人入到大學, 6年中學生活除了讀書, 還應有其他的學習, 如學做人的基本態度和核心價值, What about band one中的中學

回復 1# alice44 的帖子

多謝妳的意見....
不過有好多時唔係你想同人爭,係人地唔容許你有機會超越佢,一次咁多都唔得......
而且學校分精英班,除非選擇唔入,唔係遇番一齊的機極高......
背後中傷,散佈謠言,如果唔係身歷奇景,真係講出黎都無人信....
學校高資兒的確唔少,每年拔尖都有十數個....
讀名校就要先教懂小朋友一些手段.....

我都有過妳的想法,不過孩子的校網沒有band1中的中學,多是純男或純女的band1頭名校,只有兩間band1英中,一間band1頭,1間band1尾......

原帖由 et_0429 於 11-2-24 10:34 AM 發表
嘅然係個仔識這樣想, 由他自己作主吧, 成績不是一切, Band one尾一樣有很多人入到大學, 6年中學生活除了讀書, 還應有其他的學習, 如學做人的基本態度和核心價值, What about band one中的中學 ...

I will support his decision and you should proud of his maturity and sensible.

My grounds as follow:

1. If he is top in the elite school, he will be top in the other band 1 school. Say band 1 bottom because number of band 1 students less only. His chance to go to university is not a problem.

2. In an elite school, he just one of the stars in the school. In another band 1 school, he may be the only star and school may pull more resource to nuture him.

3. Our best friendship come from primary or secondary school, so depressed in that elite school........
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主, 你咁講其實已經有決定, 會跟阿仔嘅意願去揀. 不過我覺得小朋友細唔識揀, 大人就要幫下佢.
好似我家姐個女小學時係考頭10名, 理應揀BAND頭嘅英中, 有一次佢學校到自己的直屬中學(BAND 1尾中中)參觀, 家姐個女好鍾意話要讀呢間中學, 第二間唔讀o架! 咁家姐話個女鍾意, 所以揀呢間做自行, 最後當然係派到這間中學啦! 但到派位後一D差過佢嗰D同學派得好好, 佢又唔開心話要去好D英中叩門, 咁咪晒氣囉! 最後都叩門不成功. 到了個女大了, 2009年上了大學, 他說因為自己讀中中, 所以上大學跟得好辛苦, 如果自己係讀好D嘅中學咪可以揀到自己鍾意嘅學科囉! 因為佢雖然最終可以上到大學, 但讀緊自己唔鍾意嘅科目, 由8月知道自己派到這個學科都無開心過.
所以樓主要三思, 有時唔係事事都可以比個仔作主, 大事要父母幫下佢揀.

回復 1# meimeimama1 的帖子

妳直情將我而家的心情講哂出黎........

在小事上我會比佢決定,
但大事上我會同佢商量,
告知利弊,說服他明白認同.

這個問題就像要我們選擇"過程"或"結果",現在很多人都偏向結果,而忽略過程的重要性,引致產生很多港孩,港爸媽....甚至中大碩士生找不到工作等畸形現象.希望以下一篇文章的最後兩段能令你我一同反思.

美國的「虎媽」爭辯愈演愈激烈,甚至有評論說成是大國崛起明證、美國人恐中情緒投射等政治解讀。倒是「虎媽」的討論熱潮在香港吹不成風,導演張堅庭一語道出端倪:香港一幢大廈大抵有八成家長是虎媽,有什麼稀奇!

既然不是大話題,或許該在這裏作點小解說,事緣美國耶魯大學法學院華裔教授蔡美兒(Amy Chua)最近出版了一本書《虎媽的戰歌》(Battle Hymn of the Tiger Mother),分享她的教女經驗,由於當中要求如:必須考第一、分數不能低於A、不准看電視、不得打機、不可自選課外活動、不准外宿、必須學琴……等,激起了崇尚自由的美國人強烈反響,甚至有人指這位「虎媽」是虐待兒童的魔鬼。

美國人認為這種教女方法不可思議,但為什麼香港人覺得虎媽沒什麼大不了,答案很簡單,因為我們都是虎媽。

試問哪個父母不會在上述的「不准」中「中」一兩個?或者你的要求基本上跟虎媽沒兩樣?甚至更嚴?

嚴師出高徒、玉不琢不成器是中國人的教孩子宗旨,早年有本瘋魔中港的「育女心經」《哈佛女孩劉亦婷》,今日虎媽教出了兩個成材女兒更是教孩從嚴的最佳明證。

《華爾街日報》寫下「中國母親為何比較優越? 」, 《時代》雜誌指出「現時25歲以上亞裔人士獲學士學位的比例遠高於整體美國人,上海學生在閱讀及數學能力傲視全球……」,再次在科學上證明中國式的育兒奏效。

美國人真的驚慌了, 中國上年的GDP(國民生產總值)已趕美超日,難道中國的下一代真的會比美國優越?放心,我不這麼認為。

看過很多中國培養奧運新生代的紀錄片,有潛質的選手都是從孩提時期就被選入訓練學校重點特訓,他們的成材路,有點像今日的孩子,從早到晚,一把眼淚一把汗,操操操,練練練,沒其他。最後,百分之一,或者千分之一,熬出了頭,成了奧運冠軍。

有人找過那位哈佛女孩劉亦婷,據說她在哈佛念書時沒有什麼輝煌故事,畢業後也只是一個普通上班族,父母栽培孩子的「鐵人計劃」,成功點該定在何處?是考得一間名牌大學?找到一份優差?十幾年讀書生涯的無數個一百分……還是,擁一個自信的快樂人生?

快樂,從來都是中國父母最忽視的一環,我們把成功看得比快樂重要,如果,一個大學學位,要用一個童年的眼淚換回來,中國家長絕對會趨之若鶩,美國父母嘛,大概會義無反顧放棄學位,寧願孩子長大只做個快樂的水喉匠。

文:屈穎妍
資料來源:明報

看完之後我更加唔同意, 現在的美國人就係不是生產等政府養囉! 卡數欠下唔少, 學佢地咪死囉! 最緊要開心?? 現在付出1x年時間, 如果努力得到成果, 以後的4x年(當只有60歲)就可以生活好d.

這正是我經常思考的問題,如何能讓孩子過一個愉快的童年而又能確保他們將來的生活可以好D?

方案一:   自己努力賺錢,留多些錢給他們現在及將來用
方案二:   裝備他們,好等他們將來自己賺錢自己用

預備以上方案時,我突然驚覺原來我的所有方案都是以錢行先.再細看近期數宗爭產風雲,就不禁問一句,他們不是已經很有錢了嗎,為何可以為那些根本用不完的數字去犧牲家人之間的感情?  這正正就是價值觀出了問題,因為他們覺得金錢比親情更重要. 相反,如果一個價值觀正確的人,我相信他朝一樣能用自己的力量在職場上打出一片天空.

原帖由 pmamylee 於 11-2-24 10:50 發表
多謝妳的意見....
不過有好多時唔係你想同人爭,係人地唔容許你有機會超越佢,一次咁多都唔得......
而且學校分精英班,除非選擇唔入,唔係遇番一齊的機極高......
背後中傷,散佈謠言,如果唔係身歷奇景,真係講出黎都無人 ...

天下烏鴉一樣黑,你囝囝遇到的問題喺呢個社會每分每秒都發生,我唔係好信可以避免。反而你揀Band1尾學校要小心d,除了學業成績和Band1頭差好遠外,揀著間校風唔好嘅妳咪重驚。

講得好o岩.  揀中學, 除左成績外, 校風十分重要, 小朋友反叛期+peer pressure, 真係可以變左另一個人.

原帖由 jeremyphlam 於 11-2-24 17:48 發表

天下烏鴉一樣黑,你囝囝遇到的問題喺呢個社會每分每秒都發生,我唔係好信可以避免。反而你揀Band1尾學校要小心d,除了學業成績和Band1頭差好遠外,揀著間校風唔好嘅妳咪重驚。 ...

校風十分重要, 曾經接觸過band3中學的老師, 他們非常好, 甚至比一些名校有過之而無不及, 但無奈收的都是band3生, 校風非常差, 真的有心讀書也無心機!

讚同樓主的說法,而家我想選個間學校個校長係新上任一年左右,佢之前係一間band3中學教左十年,但係呢間仍然是一間很差校風的band3學校,係教呢間band3校前,佢係教過男拔同埋聖保羅男女,佢都話band1校d學生唔使教,佢地都係band1.......
我聽過呢個校長的簡介會,覺得佢個人好諄厚,對佢印象唔差,所以先至諗呢間band1尾英中,而且側聞呢間學校的校風都唔錯......

原帖由 50108686 於 11-2-24 10:16 PM 發表
校風十分重要, 曾經接觸過band3中學的老師, 他們非常好, 甚至比一些名校有過之而無不及, 但無奈收的都是band3生, 校風非常差, 真的有心讀書也無心機!

原帖由 pmamylee 於 11-2-25 09:18 發表
讚同樓主的說法,而家我想選個間學校個校長係新上任一年左右,佢之前係一間band3中學教左十年,但係呢間仍然是一間很差校風的band3學校,係教呢間band3校前,佢係教過男拔同埋聖保羅男女,佢都話band1校d學生唔使教,佢地都 ...

你好, 大家都係小六家長, 情況非常類似, 唯一不同是我的小朋友成績平庸.
但個人都覺得升中, 學校校風及朋輩影響最大, 所以最後我都係以校風為我首選因素.

小朋友既喜恐都係考慮因素之一, 不過小朋友多看眼前利益, 很少會睇將來, 所以我亦不會完全聽取哂佢既意向.

聽人講,樓主選間學校是band 1中之band 1,好難入,唔知真定假,但有一點真的,就是要同埋其他band 1女仔一齊爭。好似話樓主間小學歷年好少人成功入呢間,因為入得都入左原校。

原帖由 pmamylee 於 11-2-25 09:18 發表
讚同樓主的說法,而家我想選個間學校個校長係新上任一年左右,佢之前係一間band3中學教左十年,但係呢間仍然是一間很差校風的band3學校,係教呢間band3校前,佢係教過男拔同埋聖保羅男女,佢都話band1校d學生唔使教,佢地都 ...
‹ 上一主題|下一主題