用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人參加校際大提琴JUNIOR? 分享下
go

有無人參加校際大提琴JUNIOR? 分享下

小兒今年第一年參加校際大提琴JUNIOR, 有無過來人或今年會參加比賽呀? 分享下大家情況, 同埋有以下問題:
1) 連埋伴奏共有三個人, 但張FORM 得兩個位填體溫, 請問係咪要再找體溫紙 ?
2) 由於小兒身形比較小, 想問下校際會唔會安排可調較高度的椅子的 ?
3) 首JUNIOR 歌阿仔自己拉OK, 但剛剛上星期夾伴奏, 發現都幾難夾, 好似伴奏有伴奏彈, 佢有佢拉, 想問你地有乜秘訣?

我仔今年都係第一次參加Junior組別,你的首兩個問題,我都想知答案,至於夾鋼琴的問題,因為老師本身也是一位鋼琴老師,平時上堂已經有同佢夾,老師開始係用慢d的速度夾,同埋用埋拍子機,再慢慢加快速度,而家夾鋼琴已經冇乜問題,只係個仔的技巧仲要再執再練。

原帖由 pamelaywy 於 11-2-23 20:44 發表
小兒今年第一年參加校際大提琴JUNIOR, 有無過來人或今年會參加比賽呀? 分享下大家情況, 同埋有以下問題:
1) 連埋伴奏共有三個人, 但張FORM 得兩個位填體溫, 請問係咪要再找體溫紙 ?
2) 由於小兒身形比較小, 想問下校 ...

原帖由 bbdou 於 11-2-23 21:01 發表
我仔今年都係第一次參加Junior組別,你的首兩個問題,我都想知答案,至於夾鋼琴的問題,因為老師本身也是一位鋼琴老師,平時上堂已經有同佢夾,老師開始係用慢d的速度夾,同埋用埋拍子機,再慢慢加快速度,而家夾鋼琴已經冇乜問題,只係 ...

原來你小朋友老師替他伴奏, 那會易夾好多.
我小朋友在TOM LEE 學, 老師不會替小朋友伴奏的. 老師介紹了他以前的學生給我, 一個懂伴奏又懂大提琴的大姐姐. 只有兩次夾的機會, 第一次夾馬馬虎虎, 希望下次O的, 因為三月三日己經要比賽.

你小朋友多大? 高大嗎? 對於坐位我最擔心, 因為小兒只得六歲 (一年級), 不知道他們會否有適合年紀小的小朋友坐的椅子. 以前曾經試過比賽, 一些沒有太多經驗的機構, 只安排普通大人坐的摺椅給小朋友, 這樣小朋友根本坐得不好, 也很難發揮水準

其實我仔老師仲未confirm到可唔可以係比賽當日幫我仔伴奏,因為他之前答應左人做野,但又未知幾時開始做,要下個星期至confirm到,但我仔3月5日就要比賽,所以都搵左另一個姐姐做後備。上個星期夾左一次,大致上都ok,但當然冇同老師咁夾,所以我希望老師嗰日可以幫個仔伴奏。

我個仔剛八歲,身形都係算細粒,緊緊坐到大人椅拉琴,老師每堂都會叫我仔坐大人椅同佢夾鋼琴,等佢適應下。如果你小朋友真係坐唔到大人椅,有冇諗過自己帶張摺椅去,可能會好d。

原帖由 pamelaywy 於 11-2-24 11:29 發表

原來你小朋友老師替他伴奏, 那會易夾好多.
我小朋友在TOM LEE 學, 老師不會替小朋友伴奏的. 老師介紹了他以前的學生給我, 一個懂伴奏又懂大提琴的大姐姐. 只有兩次夾的機會, 第一次夾馬馬虎虎, 希望下次O的, 因為 ...

原帖由 bbdou 於 11-2-24 15:37 發表
其實我仔老師仲未confirm到可唔可以係比賽當日幫我仔伴奏,因為他之前答應左人做野,但又未知幾時開始做,要下個星期至confirm到,但我仔3月5日就要比賽,所以都搵左另一個姐姐做後備。上個星期夾左一次,大致上都ok,但當然冇同老 ...

我都見過比賽時有家長自己帶椅子俾小朋友坐. 但對於我來說是沒有可能, 因為本身要幫小朋友拿著他大大的琴, 他又要背書包 (上午比賽, 比完要返學), 我們住新界西區, 到銅鑼灣比賽拿著那麼多和重的東西己經不易 (我們沒有駕車), 所以很難自己再多帶一張椅子...
唯有希望現場有適合的

回覆 1# pamelaywy 的文章

我過路的。小兒去年參加校際鋼琴二級,但他個子小(k3 only)所以對腳掂唔到地,搖來搖去。老師叫我小蹬給他放腳,雖然異相,但效果很好。連評審到最後總結的數點中都提參賽者演奏最緊要坐得舒服。所以鋼琴比賽係可以帶蹬,但鋼琴以外就唔知啦。

原帖由 Kangaroo 於 11-2-27 23:01 發表
我過路的。小兒去年參加校際鋼琴二級,但他個子小(k3 only)所以對腳掂唔到地,搖來搖去。老師叫我小蹬給他放腳,雖然異相,但效果很好。連評審到最後總結的數點中都提參賽者演奏最緊要坐得舒服。所以鋼琴比賽係可以帶蹬,但鋼琴 ...

謝謝你的分享. 我囝舊年k3參加校際鋼琴時也不夠高, 但我沒有帶椅子給他, 問題在於我們沒有能力帶著那麼多東西去參賽再上學. 參加大提琴己經要帶大提琴, 再帶椅子由新界西到銅鑼灣, 還是是上班時間跟大家一同坐公共交通工具, 對我們來說是沒有可能

原帖由 wootaitai 於 11-3-1 00:00 發表

路過,我見很多小朋友拉大提琴都是一家大細一齊搬野
。小朋友已經盡了力, 作為家長應該配合,請請其他家人, 朋友幫忙吧!

謝謝你的建議. 唉.. 家家有本難諗的經. 我也想有人替我囝攞大提琴, 一個攞椅子...... 可以動員的人, 己經是一個照顧剛兩個月的妹妹, 另一個帶K1的弟弟上學了.

原帖由 pamelaywy 於 11-3-1 09:51 發表

謝謝你的建議. 唉.. 家家有本難諗的經. 我也想有人替我囝攞大提琴, 一個攞椅子...... 可以動員的人, 己經是一個照顧剛兩個月的妹妹, 另一個帶K1的弟弟上學了. ...

不如call車啦. 金錢投資真的係好多, 但佢咁細個學大提琴, 都無法. 而且亦只係一年一次校際比賽, 小朋友咁盡力練, 如果到時話因為張椅子問題影响表現, 會幾可惜.

演奏樂器, 姿勢好重要的. 不單是健康問題, 連音色亦會受到影响. 大提琴係咁, 小提琴係咁, 甚至鋼琴亦要很留意姿勢是否處於正確放鬆狀態.

pamelaywy

你囝囝拉成點?
我囡囡都係拉呢首, 尋日夾伴奏先發現原來呢首歌好難, 個伴奏(識cello & piano) 同老師講的演譯方式唔一樣: 一個話d音短d, 一個話長d , 都唔知聽邊個好

阿仔聽日比賽(8/3), 有冇人同場?

阿仔學左兩年, CELLO係第一次比賽, 初時以為同自己老師夾得幾好, 只係約伴奏夾兩次, 今日唸唸下覺得有D危險, 即刻打比伴奏老師聽朝再夾多15分鐘先至出發...

大家都要奸爸爹

原帖由 kat_wang 於 11-3-7 21:47 發表
pamelaywy

你囝囝拉成點?
我囡囡都係拉呢首, 尋日夾伴奏先發現原來呢首歌好難, 個伴奏(識cello & piano) 同老師講的演譯方式唔一樣: 一個話d音短d, 一個話長d , 都唔知聽邊個好 ...

我囝三號比賽咗, 算是無驚無險無大錯地拉晒全首. 不過當然同拉得好有好大距離. 佢總算有merit (81分), 第一次參賽,年紀還這麼小, 我己經覺得佢做得好好 (雖然佢自己有少少失望). 我唯有同佢講, 同場得獎全部都係五六年級哥哥姐姐, 他才一年級,  還有大把機會.....
評判comment 話佢雙腳唔掂地, 所以夾琴唔穩 - 呢個無辦法, 現場是教會, 只有成人坐的椅
仲有個評判幾強調首歌DYMANICS, 但又話p 位唔好太細聲, 因為會被琴聲蓋過
我都覺得同琴好難夾, 加上我仔永遠拉兩拍拉唔足.
希望你小朋友都加油