用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔 , 請指教 .
go

男拔 , 請指教 . [複製鏈接]

我仔仔現在K2, 今年年尾要考小學. 想請問入到男拔的家長:

1. 小朋友是否攞過 D 國性獎項 ? 還是只係參與過一些朗誦比賽 ? 考琴等

2. 小朋友讀邊間幼稚園 ?

3. 父母是否專業人仕, 如醫生 , 律師, CEO等

4. 是否住係高尚住宅 ?

5. 小朋友個性是否比較外向 ?

6. 有冇讀過坊間的小一interview班

7. Interview時, 需要考小朋友閱讀能力嗎 ? 要考串字嗎 ?

好抱歉問這麼多問題, 謝謝各位家長的意見
   6    0    0    0

C.K.K.K.

男拔 , 請指教 .

我仔仔現在K2, 今年年尾要考小學. 想請問入到男拔的家長:

1. 小朋友是否攞過 D 國性獎項 ? 還是只係參與過一些朗誦比賽 ? 考琴等 - 冇攞咩大獎, 只係參加朗誦比賽優異獎

2. 小朋友讀邊間幼稚園 ?根德園

3. 父母是否專業人仕, 如醫生 , 律師, CEO等? 不是

4. 是否住係高尚住宅 ? 不是

5. 小朋友個性是否比較外向 ? 算係, 佢好多野講的.

6. 有冇讀過坊間的小一interview班? 有, 讀過暑期班

7. Interview時, 需要考小朋友閱讀能力嗎 ? 要考串字嗎 ? 據瞭解, 係睇圖考反應, 及記性, 2次面試都沒有考任何學術性的野.

如果你想知1st In考乜, 可以小一選校搜尋一下, 11月初考完時, 都有很多討論.
考小一真係好crazy, 希望幫倒你.

謝謝你的解答

1. 小朋友是否攞過 D 國性獎項 ? 還是只係參與過一些朗誦比賽 ? 考琴等 --- 只有校內獎狀 + 興趣班的cert.

2. 小朋友讀邊間幼稚園 ? --- 根德園

3. 父母是否專業人仕, 如醫生 , 律師, CEO等 --- 不是

4. 是否住係高尚住宅 ? --- 不是

5. 小朋友個性是否比較外向 ? --- 我仔仔很active的, 講野成熟

6. 有冇讀過坊間的小一interview班 --- 沒有參加面試班

7. Interview時, 需要考小朋友閱讀能力嗎 ? 要考串字嗎 ? --- first in + 2nd in 都好考記性的, 可以train 下小朋友聽故事, 聽完問下佢問題.

C.K.K.K---Pls see PM

原帖由 C.K.K.K 於 11-2-24 16:32 發表
謝謝你的解答

大妹姐,

謝謝

收咩KG多?
‹ 上一主題|下一主題