用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 點解會發生d咁嘅事??
go

點解會發生d咁嘅事?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

點解會發生d咁嘅事??

Josh今日放學比同校車的一位學生推跌,跌到好傷!!肉都赤埋!!!
   0    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

Whitepine,

上學期中我個仔也遇到同類事件, 因為著短褲關係, 膝頭直接遭殃, 磨破皮見晒肉, 朝朝要同佢換藥包紮傷口,先返得學,
搞足十幾日. 難道是同一嫌疑犯!

醒目開學勳章

打左去學校同校車,因為有人放學走,(學校話嚴禁學生在
校內外走的),Josh比人從後推跌,佢都唔知係邊個學
生,只係估計會係同車學生,校車姨姨有問過同車學生,當
然無人認啦!校車今天會交同車學生名單比學校,學校話會徹查喎!!

校車姨姨話佢係前面帶著學生上校車,回頭已
經見到Josh跌倒成面血,相信有人走而推跌佢。Josh今朝都好唔開心,話塊面有個"人"字好醜樣!!!

心痛死我兩公婆!!!

原帖由 bowienvivi 於 11-2-21 21:13 發表
Whitepine,

上學期中我個仔也遇到同類事件, 因為著短褲關係, 膝頭直接遭殃, 磨破皮見晒肉, 朝朝要同佢換藥包紮傷口,先返得學,
搞足十幾日. 難道是同一嫌疑犯! ...

醒目開學勳章

原帖由 Whitepine 於 11-2-21 18:41 發表
點解會發生d咁嘅事??

Josh今日放學比同校車的一位學生推跌,跌到好傷!!肉都赤埋!!!

吓, 白虫兄, 你小朋友點呀 ???  塊面有個"人"字 ?  要聯針嗎 ?  聽倒都心痛.   希望學校快d查倒係邊個同學做.  死啦, 我仔都輪輪盡盡架, 希望同學仔唔好玩d咁危險嘢啦.  

原帖由 bowienvivi 於 11-2-21 21:13 發表
Whitepine,

搞足十幾日. 難道是同一嫌疑犯! ...

你仔上次最後學校有無點交待??  

呢樣令人幾擔心.  從後推人, 真係好危險架.

醒目開學勳章

其實都係皮外傷,有D瘀,如果好好處理,希望D scar 唔深啦!! 個"人"字都希成2吋大!!!

可能Josh都係細,放學又背著書包,跌落地又唔識用對手保護自己,所以先到跌到咁傷。

學校回覆我,問過D高年級學生,佢地話見到有幾個人放學出左學校時走,所以推到Josh。

學校已經同校車方面聯絡,改善一下放學的安排,而學校亦會商討下改善方法。我同學校提議可唔可以安排老師在校門外當值,supervise學生放學上校車時秩序,學校會考慮下。

事情發生都發生左,就算搵到邊個又點?罸D學生又點?都改變唔到發生左D事!! 只希望學校可以留心一D,校車方面又做好D,唔好再發生同類事件啦!!跌親任何學生都唔好。

原帖由 kc_01k 於 11-2-22 17:18 發表

吓, 白虫兄, 你小朋友點呀 ???  塊面有個"人"字 ?  要聯針嗎 ?  聽倒都心痛.   希望學校快d查倒係邊個同學做.  死啦, 我仔都輪輪盡盡架, 希望同學仔唔好玩d咁危險嘢啦.  

你仔上次最後學校有無點交待??  

呢 ...

Whitepine,

儘量保持傷口清潔, 無感染發炎, 傷口埋口會靚D, 比較不會有疤痕.希望Joshua快D番.

上學期上落校車被推跌傷, 小息玩耍被同學仔推跌傷, 都有四~五次. 屋企現有一堆紗布,繃帶,消毒藥水和消炎藥膏.
無計! 只有千叮嚀萬囑咐仔仔要小心D.

醒目開學勳章

Joshua 果日番到屋企,驚我會責罵佢,我同佢講我唔責罵佢,佢都無做錯事,而係遇到意外,唔關佢事啊!!

bowienviv,多謝你。

過左幾日,D傷口結晒"焦",無發炎,D傷口都細左D。不過要完全等D"焦"好番,相信都要3-4星期。

而家日日都要好似salon洗頭一樣,我就做左人肉洗頭椅,抱著Joshua同佢洗頭,唔好比D水掂到D傷口,真係幾辛苦架!!無計啦!!自己個仔,辛苦D就辛苦D啦!!

原帖由 bowienvivi 於 11-2-24 18:06 發表
Whitepine,

儘量保持傷口清潔, 無感染發炎, 傷口埋口會靚D, 比較不會有疤痕.希望Joshua快D番.

上學期上落校車被推跌傷, 小息玩耍被同學仔推跌傷, 都有四~五次. 屋企現有一堆紗布,繃帶,消毒藥水和消炎藥膏.
無計!  ...

原帖由 Whitepine 於 11-2-21 18:41 發表
點解會發生d咁嘅事??

Joshua 傷口好番未呀?我都有叮囑呀囝返學放學都須要注意守秩序,唉!不過話就係咁講,一放學佢地又好似甩繩馬騮。
記得有次接呀囝放學時都見到有老師係到維持秩序,但係小朋友忽然追逐起上嚟真係未必即刻喝得停佢地,我都唯有叫呀囝返放學小心d,一眼關七,唔好咁易比人推跌•••

醒目開學勳章

JackyBaBa, 多謝你關心。

Joshua好番晒啦!!無明顯的scar,只係近睇D傷口好D紅紅地,不過平常看都唔會留意到。

原帖由 JackyBaBa 於 11-3-2 23:07 發表

Joshua 傷口好番未呀?我都有叮囑呀囝返學放學都須要注意守秩序,唉!不過話就係咁講,一放學佢地又好似甩繩馬騮。
記得有次接呀囝放學時都見到有老師係到維持秩序,但係小朋友忽然追逐起上嚟真係未必即刻喝得停佢地,我都唯 ...

Del. Content...

原帖由 Whitepine 於 11-3-5 12:31 發表
JackyBaBa, 多謝你關心。

Joshua好番晒啦!!無明顯的scar,只係近睇D傷口好D紅紅地,不過平常看都唔會留意到。

好番哂就好lu...最緊要冇疤痕,仍然保持佢咁詩文靚仔,我地仲等緊有冇機會睇到佢表演drama嫁,
我都有時見到呀囝呢到又仆損,嗰到又瘀左噠,真係成曰都要提醒住佢,所以上落車時更加要份外小心,要識得保護自己啊•••

how is your boy?? it is really heart-breaking to see our little one being injurted if it can be avoided.

醒目開學勳章

He is fine now. I checked his face yesterday. It hardly see any obvious scar or mark on it.

Joshua has been worried about scar left on his face for so long. He is very happy to know he is as "handsome" as before!! Ha. Ha...

I have been kept teling him to be careful now. Don't let anyone pushing him again. If it happens, he has to use his hands to protect his head if he lost his balance.

原帖由 cpcog 於 11-3-11 10:04 發表
how is your boy?? it is really heart-breaking to see our little one being injurted if it can be avoided.

Nice to know that!! :)
He will learn the lesson and be more mature! :)

原帖由 Whitepine 於 11-3-11 16:38 發表
He is fine now. I checked his face yesterday. It hardly see any obvious scar or mark on it.

Joshua has been worried about scar left on his face for so long. He is very happy to know he is as "handsom ...

Whitepine好欣賞你明白事理..............

原帖由 小蜜蜂BB 於 11-4-8 23:09 發表
Whitepine好欣賞你明白事理..............

我地既白松兄~~永遠都咁正氣~~~
‹ 上一主題|下一主題