用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2011-12小一 [複製鏈接]

我想問我囝囝會9月份入讀,佢依家一啲音樂課程都無讀,我想問駛唔駛俾佢依家開始學琴練習定先(雖然入學時我多數都唔會幫佢選擇琴),定係唔駛理, 到時入咗學先讀?謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 hahe 於 11-2-21 16:46 發表
我想問我囝囝會9月份入讀,佢依家一啲音樂課程都無讀,我想問駛唔駛俾佢依家開始學琴練習定先(雖然入學時我多數都唔會幫佢選擇琴),定係唔駛理, 到時入咗學先讀?謝謝! ...
我好奇想問下,你個仔冇學過音樂,你唔知佢鐘唔鐘意就幫佢報音小?

其實依家音樂就好似中英數主科咁,就算唔讀音小,讀其他學校都一樣要選一種樂器學。我自己都覺得學樂器對佢都會有好正面嘅影響。唔通你又會問你小朋友鐘唔鐘意讀中英數咩?唔通唔鐘意就可以唔讀呢啲主科咩?我從來未唸過培養佢做音樂家,我只係覺得佢比較適合係一個有多啲愛心和少啲壓力嘅地方讀書,咁音小絶對附合到我嘅要求。音樂係其他學校(尤其是名校)都好重要架。我之所以未俾佢學住,係想慳得幾多得幾多, 因為我預咗佢讀小一都一定要讀和選一種樂器學。尤其是我覺得呢度啲家長好helpful , 好好, 所以我認為暫時都無選錯。

簽名被屏蔽

其實我想幫佢選二胡,請問有無同埋你哋嘅睇法?我囝囝話鐘意打鼓,不過我唔想LAW....

因為音小比較注重西樂,例如:小提琴、大提琴、鋼琴和管樂…
二胡好似冇得選修的。

等我再諗諗,再返去同囝囝研究。

帶佢去多d琴行...行吓...望吓不同既樂器...又或者比佢聽多d唔同樂器既樂曲....其實係預備多d資料比你們到時選擇究竟想學邊類樂器...不過到時專科老師都會望下你既小朋友手仔...等,睇下佢適5適合你所選擇的樂器,亦都會比d意見你..

...順帶一提/讚....由於阿女生得細粒,有時背不起/書包,都有d大個既姐姐/哥哥幫她們...此學校不單是老師有愛心,教出既學生都有...令我非常感動/恩..

謝謝你們的寶貴意見, 都係時候同囝囝一齊開始做research啦。好才仲有幾個月時間可以慢慢諗。

我仔仔都係9月小一, 希望以後都有你地一班熱心的家長幫忙及提供寶貴意見

音小是私小, 考到的容許大抽獎嗎?
另請問音小基督教氣氛濃厚, 我們沒有任何信仰, 適合嗎?

原帖由 B1 於 11-2-26 02:19 發表
音小是私小, 考到的容許大抽獎嗎?
另請問音小基督教氣氛濃厚, 我們沒有任何信仰, 適合嗎?

可以大抽獎.
小朋友回家後會成日唱聖詩,又會談論聖經故事,在聖經知識上會鞏固了.有D家長不是基督徒,但我見他們也不抗拒.
‹ 上一主題|下一主題