用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 KC匯進 vs 曾氏補習社
go

KC匯進 vs 曾氏補習社 [複製鏈接]

請問如果中一補英數天后景星中心間KC匯進好, 定銅鑼灣間曾氏補習社好呢 ? 2間聽間補數好掂不過一星期要補2堂, any comments ? please share.
   4    0    0    0

曾氏未必有位,KC如不揀時間或者有位 (逢二四放學上)。

S1 ~ 早 d 去排隊,冇話報 5 到嘅。

幾月要開始排?

打電話去問最穩陣,最好問埋幾點鐘要去排。。

(不過唔等於我覺得 e 兩間係好掂)

原帖由 Rattie 於 11-2-21 18:14 發表
打電話去問最穩陣,最好問埋幾點鐘要去排。。(不過唔等於我覺得 e 兩間係好掂)  

咁可有其他的建議?
你囡還在灣仔嗰間上英文嗎?

2間我都打左電話去問 :-

KC 話4月頭開始打去問8月暑假既時間, 1星期要上2日.

曾氏就4月23果日派籌補8月暑假, 1星期要上2日, 聽電話個小姐話朝早8點好黎排隊, 9點到開始派籌, 工人同搵朋友黎排隊都唔得 , 因為如果拎到籌家長要聽佢地解釋點補先可以報名, 總共只得80個位(2班), 我有d朋友要排半年至一年先有位, 如果請假仲要你黎補堂, 如果成日唔上話叫你唔好補, 好似幾嚴咁 .

我考慮緊中學有無咁多時間補2日, 你知嫁啦上中一成1x科, 如果私人補習一日補1.5 hours 都攪唔哂咁多科, 其實係咪上到中學要d女自己負責溫幾科, 功課 & dictation 就自己攪掂, 只係出去補差果幾科 e.g. maths & eng ? 大家有咩高見 ? :D  tks a lot !

frankly 我自己都係 explore 緊。

英文識多 d vocab,exposure 大 d,作多兩篇文,大班教學,平平哋我覺得都 ok。肯睇書嘅,唔補都冇問題。

數唔同英,syllabus 唔同,教先教後就會有分別,大班教學,e 兩間都係跟佢哋自己嘅 syllabus,未必就到每一間中學。

原帖由 B.B.Mother 於 11-2-21 18:26 發表

咁可有其他的建議?
你囡還在灣仔嗰間上英文嗎?

係呀, 佢地都話未必跟住學校既課程教, 可能有教先教後.

Rattie, 可唔可以比多次你 email 我, 我又有d野想麻煩你, tks a lot !

原帖由 Rattie 於 11-2-22 14:47 發表
frankly 我自己都係 explore 緊。英文識多 d vocab,exposure 大 d,作多兩篇文,大班教學,平平哋我覺得都 ok。肯睇書嘅,唔補都冇問題。數唔同英,syllabus 唔同,教先教後就會有分別,大班教學,e 兩間都係跟佢哋自己嘅 syllabus,未 ...

you can pm me?

原帖由 chatroom台長 於 11-2-22 15:47 發表
係呀, 佢地都話未必跟住學校既課程教, 可能有教先教後.

Rattie, 可唔可以比多次你 email 我, 我又有d野想麻煩你, tks a lot !

send 左喇 ok 嗎 ? tks a lot !

原帖由 Rattie 於 11-2-22 16:02 發表
you can pm me?

not received? resend pls. tks.
原帖由 chatroom台長 於 11-2-22 16:11 發表
send 左喇 ok 嗎 ? tks a lot !

Hi Rattie,

我個pm壞壞地可否 send email 給妳 ?

原帖由 Rattie 於 11-2-22 17:03 發表
not received? resend pls. tks.

I have just sent you one - perhaps you may try to reply to see if it works.  If not, I will pm you my email address.

原帖由 chatroom台長 於 11-2-22 19:07 發表
Hi Rattie,

我個pm壞壞地可否 send email 給妳 ?

Hi Rattie,  我岩岩回覆左你喇, pls check thanks a lot !

原帖由 Rattie 於 11-2-23 08:48 發表
I have just sent you one - perhaps you may try to reply to see if it works.  If not, I will pm you my email address.

我大囝曾經在曾氏補過一年﹐主持人曾太很惡時常罵人﹐我記得一個學期不可以告假多於三天很嚴的。低年是曾太的細囝教比較好人﹐小心到高FORM就是曾太的大囝亦時常罵人的﹐亞囝讀了一年就無再補。但
細囝就去了KC補﹐他說D MISS 和亞SIR都幾好﹐但在櫃台的員工就很惡和無禮貌。
要知中學很多課外活動要參加﹐有時很難唔告假﹐所以要考慮清楚!

二話不說,

多謝你的回覆 ! 我都考慮緊亞女唔知有無時間去補, 放左學都好夜又要參加學校d課外活動, 曾氏我知出左名嚴嫁喇, 我聽人講話KC 其實係其中一位以前曾氏既老師, 之後自己出左黎開KC, 補法同曾氏差不多, 係唔係真 ? Tks a lot !

而家曾氏d班仲有冇曾sir親自教架?

回覆 2# chatroom台長 的文章

是!聽說因為同曾太唔岩所以自立門戶﹐教法是一樣的。

原來真係既, 我想請教下如果中一唔去呢d出名既補習社, 只係自己買多d補充係屋企做, 錯左叫番補習姐姐解釋下, 其實得唔得呢 ? 因為一星期上2堂真係有d難度.

原帖由 二話不說 於 11-2-24 15:49 發表
是!聽說因為同曾太唔岩所以自立門戶﹐教法是一樣的。
‹ 上一主題|下一主題