用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸大附中王錦輝
go

浸大附中王錦輝 [複製鏈接]

請問浸大附中王錦輝如何?似走國際學校路線?升讀本地大學函接嗎?
   0    0    0    0

我都收到...但要28日前登記好...

請問你地小朋友小學成績如何?

原帖由 chansuifong 於 11-2-23 18:31 發表
我小朋友是band one 尾的, 第一次考37, 第2次考20, 不過又縮班所以好驚, 如果第3次呈分失手都吾知點算, 所以現在成個人都輕鬆矖, 同埋這間是我唯一有考的直資, 所以我吾諗啦! ...

如果你是band one 尾,入到去,你一定後悔。不如參加大抽獎。

為何這樣說? 願聞其詳.

原帖由 chanpa 於 11-2-23 21:28 發表

如果你是band one 尾,入到去,你一定後悔。不如參加大抽獎。

100% 同意!
有band1尾邊駛讀WKF喎。
就算直資,論區內排名:培基>培僑>黃錦F>德信>林大F
你就算唔肯定自已係咪band1 (尾或中)都好,都冇理由咁樣去浪費個小朋友過去的努力架,考band1尾都唔容易架.......
ed係band1 生最後的選擇黎架。
係區內,只要係band1(唔理band1頭或尾),就>90%可以讀到區內官津英中。
如有得罪,當我冇講過。因為我真係唔想見到d小朋友被浪費。

原帖由 chanpa 於 11-2-23 21:28 發表

係呀 ! band 1 尾根本大把學校揀, 唔洗讀呢間,
朋友個女係band 3 , 無得揀先入咗去。

回覆 1# north2010 的文章

yes, 我親戚個女係band 3, 大抽獎派左去band 3中學, 后扣門培橋直情無得in, 但最後WKF收左佢, 佢依家果班, 都係要用英文書中文教,但都成日唔合格.

原帖由 MM99 於 11-2-24 12:22 發表
yes, 我親戚個女係band 3, 大抽獎派左去band 3中學, 后扣門培橋直情無得in, 但最後WKF收左佢, 佢依家果班, 都係要用英文書中文教,但都成日唔合格.

Does that mean this school is not suitable for the girl or the standard of this school is not that worse?

原帖由 chansuifong 於 11-2-23 18:31 發表
我小朋友是band one 尾的, 第一次考37, 第2次考20, 不過又縮班所以好驚, 如果第3次呈分失手都吾知點算, 所以現在成個人都輕鬆矖, 同埋這間是我唯一有考的直資, 所以我吾諗啦! ...

bank one 尾,點解唔等大抽獎? 我個仔當年被介定band one尾,又可能係band two 頭,所以我就選擇了培基。但如果係肯定係band one,可以試下大抽獎,到時唔得先去叩門,要多些了解,唔好淨係信佢地的簡介,有空去學校口睇D學生,上網睇下有無負面comment,係bk有好多關於直資學校的comment,不過要小心過濾一下。

回覆 2# yuwk 的文章

I cannot give my own comment.  I just tell people the fact and the real situation of my relative's girl who is studying in this school.  But one thing is true that the school have to change their medium of teaching from english to cantonese to her class.  I do not know the situation about the other classes.  Moreover, the school also admitted band 3 primary students to enter their secondary one.

原帖由 chansuifong 於 11-2-24 17:11 發表
我夠知如果有得選就吾選直資啦, 但老師比我的信息是英中吾好選啦, 因為我是九龍城區的如果選band one尾的中學只有陳瑞祺, 所以有朋友個仔讀開九龍塘小學的, 派位派得吾好上年入左這間, 他說讀得好開心, 所以我便幫小 ...

咁唔緊要啦,你覺得開心咪得囉~最緊要唔好後悔。

人生交义點,難為父母心

[人生交义點,難為父母心。]

當子女浮沉於 band 1 & 2 之間,又在縮班不斷之際;
心想升上英中,家境又許可,
『直資英中』這不失為一個適當的决擇。

即使在抽獎中有幸入讀名校,子女的程度又可否跟得上呢!
子女們在這環境下,會否發奮圖强?或是.........

原帖由 honsing 於 11-3-2 18:48 發表
[人生交义點,難為父母心。]

當子女浮沉於 band 1 & 2 之間,又在縮班不斷之際;
心想升上英中,家境又許可,
『直資英中』這不失為一個適當的决擇。

即使在抽獎中有幸入讀名校,子女的程度又可否跟得上呢!
子女們在這環境下,會 ...

...好可憐...D 父母...想個小朋友好...但又要照顧到佢地意願..始終都唔係幼稚園啦...有自己要求(但又唔明個地球係點轉...下下走相反GE )
‹ 上一主題|下一主題