用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人用過seven書包???
樓主: joooo
go

有冇人用過seven書包??? [複製鏈接]

我仔130高,70磅,但都真係孭不起個seven,

個爬山袋既牌子叫"vaude",我不知是否熱門的牌子,
我是在西田裏買的,
而我印象中我仔果個
冇分大人或細路,不過好似是
有分大細size的,
其實我不是說seven書包不好,
不過是我仔孭起上來不稱身,
佢亦孭得辛苦,
我自己都好赤,個書包又貴,
孭得果三兩個月,
我原意係想貴買平用,
但我個仔孭到駝背都勉強唔來,
最緊要都係帶個小朋友親身試過先好買

Your son is a super boy - so tall & big, he's seem to be a p.4 student.  
原帖由 mimi99 於 11-2-25 19:19 發表

我是在西田裏買的,
而我印象中我仔果個
有分大細size的,
不過是我仔孭起上 ...

Hi mimi99, 我囝囝同你囝囝差不多一樣高132cm, 重73磅, 今年讀小二, 現在用SPI書包(細size), 但唔合身, 太細(小一開始用), 想換個大D嘅書包, 我見D人話seven書包好用又輕, 咁你囝囝有咁高都孭唔起個seven書包??? 但我囝囝都有"Vaude"背囊21L, 非常合身...係唔係同seven書包差不多size???

我上過seven網睇過, 有好多款, 但其實係唔係全部都係可作書包, 定係一D款可做書包, 有無人可覆我呀? 因為我從來都唔知香港買的是咩款式???

原帖由 mimi99 於 11-2-25 19:19 發表

我是在西田裏買的,
而我印象中我仔果個
有分大細size的,
不過是我仔孭起上 ...

日前老師檢查學生書包, 主要睇下會唔會太重, 學生有冇執好書包, 囡囡話老師都讚佢個ZEVEN書包輕身, 其實呢款書包唔係隻隻都有得賣, 我見出售的大致有兩款, 大SIZE同細SIZE, 應該如果身高有128以上, 都可以用到, 我是買細SIZE比阿女用, 果陣佢二年級都可以用到啦, 我覺得雖然係細SIZE, 但照睇應該上到六年級都用到, 如果想睇款就要等佢返貨去舖頭睇, 歐羅升左咁多, 今年可能又加價了

It is light, durable and washable. Ava at Barocco (Lee Gardens 2, Ocean Terminal near TRUs, Elements).

請問LL Bean 係咪美國牌子?除咗輕之外,貼唔貼背?佢有無sale護脊功能?係咪就咁係佢個網買?要運費嗎?大慨幾耐可以送到香港?唔好意思,因為好有興趣所以問多咗,Thank you

我女都係小二開始用, 我買細size, 其實同大size高度一樣, 但比較slim, F4folder放得落,放很多書, 睇來用多兩三年到畢業都無問題. 係會悶d,無得用新書包.

原帖由 kitbebe 於 11-3-9 09:53 發表
日前老師檢查學生書包, 主要睇下會唔會太重, 學生有冇執好書包, 囡囡話老師都讚佢個ZEVEN書包輕身, 其實呢款書包唔係隻隻都有得賣, 我見出售的大致有兩款, 大SIZE同細SIZE, 應該如果身高有128以上, 都可以用到, 我是 ...

我個女而家得125cm, 唔夠50lb重, 但咩seven冇問題喎. 有時見佢個書包好脹, 帶左好多書, 佢都話唔重喎.

我個女每日都要咩住書包行10分鐘返學.

不過買seven書包都要睇清楚size先好買, 因為佢地既書包比而家市面的size大, 細size都夠用到P6, 唔好因為冇貨, 有乜剩就買乜.

我都好讚同依個係貴買平用既好選擇,
不過成千蚊一個書包, 我都好明白家長會質疑係唔係物有所值.  而且有好人都覺得年年都用佢, 好悶姐.  如果真係咁諗, 可以考慮買個平D既牌子試下先.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我女咪話悶囉, 我又無閒錢買多個貴野, 叫佢用番公仔書包又話無攪, 所以一到考試例必轉下書包用.

原帖由 yuenwa 於 11-3-31 13:13 發表
我個女而家得125cm, 唔夠50lb重, 但咩seven冇問題喎. 有時見佢個書包好脹, 帶左好多書, 佢都話唔重喎.

我個女每日都要咩住書包行10分鐘返學.

不過買seven書包都要睇清楚size先好買, 因為佢地既書包比而家市面的siz ...

我仔個大碼seven書包
小三用到現在小六
每星期都放落洗衣機洗
仍然好新淨
係d角的布質料磨爛少少

上磅秤過比其它護脊書包輕
我仔又大隻
放多多書都得好好
無寒背

試下呃唔呃到佢中學都繼續用

之前用背囊
穿底爆
車都無得再車
(但好靚樣唔捨得)

再之前用sxx
重到死
第2年拉鍊扣都爛埋

洗得好密喎, 我在暑假先洗咋,重係用手洗.平時只用濕布沒下.

咁要唔要開晒d拉鍊先放落洗衣機?  

原帖由 Bluestar 於 11-4-1 11:58 發表
我仔個大碼seven書包
小三用到現在小六
每星期都放落洗衣機洗
仍然好新淨
係d角的布質料磨爛少少

上磅秤過比其它護脊書包輕
我仔又大隻
放多多書都得好好
無寒背

試下呃唔呃到佢中學都繼續用

之前用背囊
...

我阿囡由小一同到而家小三,間中佢叫悶換吓背囊和公仔書包,後尾佢都係用番seven。佢話輕身d,但係佢晤鐘意個書包放係地下會sir落黎。我係差不多一個月洗一次,放入網袋用洗衣機。

原帖由 dleelm 於 11-4-1 15:06 發表
洗得好密喎, 我在暑假先洗咋,重係用手洗.平時只用濕布沒下.

咁要唔要開晒d拉鍊先放落洗衣機?  

係呀
開晒拉鍊
入網袋
先放落洗衣機

洗得密
因為書包放落地下
課室地下唔慌乾淨

其實買之前問過barocco salesladies
佢地唔建議放落洗衣機粗洗架
都係話用布抹
但我頂唔順囉

好彩都無乜點殘
無變型

我個囝囝及囡囡都係用zeven書包,囝囝就用得好好,好合佢的身型,完全無問題,書包用咗3年,每年用手洗兩次,而家中好新淨(深藍色),重好似新書包。

但囡囡就不同了,開學用了一個月,佢話個書包唔舒服,雖然好靚,但佢要換書包,因為女裝書包新款後面孭位做得唔夠貼,唔舒服。後來,幫佢換咗第2個牌子的書包。

其實zeven書包真係好輕,不過要合身型,要小朋友試過先購買。

原帖由 karen55407 於 11-2-22 09:15 發表
呀女用緊,好輕、內籠好大、質料上乘,我有朋友用兩手小朋友都得,貴買平用之選。

非常同意

呀仔一, 二年班係用Elle牌子, 都好輕好耐用, 3年班開始用zeven, 佢最大好處係內籠夠大, 隨着升班, 佢地要帶的野都會越來越多, zeven書包可以放好多野的, 冬季時連件超厚的棉校褸都可以放進去, 放學時的課外活動, 我見呀仔件校褸可以放進書包內, 而好多同學只能放置一旁, 於是, 好多小朋友會容易唔見左/唔記得拿/拿錯別人的校服, 所以zeven最大的好處係夠實用得來又耐用, 而且比起好多其他書包, 佢的設計係最好(唔係圖案款式方面,係護脊方面), 我會比99分佢, 扣了一分, 係因為用了幾個月時, 其中有一個裝飾的扣脫掉, 個扣係車死在書包面的, 無左個扣, 看上去以為穿了一個洞

至於是否最輕, 我想好多其他牌子的書包, 現時都可以做到超輕, 但正如其他用家的經驗, 你用過zeven, 唔會用其他

普通書局一百多元的公仔書包都有佢的好處,就好似女人喜歡買新衫一樣, 小朋友一定喜歡公仔書包, 最好係年年唔同款添, 每年開學前, 見到靚公仔書包, 我同仔仔都會望下, 但就唔會買, 因為佢個zeven實在太耐用和好用, 可能用到畢業都唔需要換

我呀女個SEVEN書包款式簡單,無乜嘢小details嘢,係唔係款式問題呀?
原帖由 brianshe 於 11-4-14 11:21 發表
SEVEN 咁大個, 放得多野就緊架啦

不過, 佢太多DETAILS野; 我唔喜歡! 亦會做成危險, 唔知大家有無記憶?! 有D人落車, 手袋/ 背包D DETAIL野鉤住架車做成意外?!

我選書包另一重點係盡量小DETAIL野晌書包外,  ...
‹ 上一主題|下一主題