用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 早教閃卡
go

早教閃卡 [複製鏈接]

請問有沒買過用過早教閃卡的?BB快要出生啦,有經驗的麻煩分享下,有禮啦!
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

閃咭對個腦唔好喎!
三思!
建議你睇多d先決定!
恐龍家

醒目開學勳章

原帖由 yang2k 於 11-2-17 16:50 發表
請問有沒買過用過早教閃卡的?BB快要出生啦,有經驗的麻煩分享下,有禮啦!

用閃卡無益架, 咪信方間講到用左有幾神奇.

唔街各位,看落真系要念過先得啊!

但真系有害無益嗎

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 yang2k 於 11-2-18 13:54 發表
唔街各位,看落真系要念過先得啊!

但真系有害無益嗎

如果咁講
有兩個方法都做到"認字"
一個方法好有系統咁, 但已經有report出過, 會有副作用
另一方法~ 好似無咁有系統, 但係就無report過有害
咁~ 睇吓你想點教啦, 係咪要响有選擇嘅情況下, 都要揀樣有害又有益嘅嘢..

FYI, 咁啱, monkey個仔同我個仔都係兩歲前已經認到字
e+, 熱愛睇書!
恐龍家

小兒一歲多時我曾用閃卡,他對數目圓點反應不錯,而對中文英文則反應一般,所以如果只看我兒一個例子,我覺得可買可不買。我買的台灣閃卡用了一千元左右,論價錢不算太貴。

至於小兒最喜歡的識字卡,兩套是繁體中文卡,每套HK$45,另兩套簡體中文卡,每套盛惠¥12.50!

BB時可以每天同她讀下單字書仔, 大約到1歲時, 如她可辨認到cat/dog等圖像, 可用flash card, 幫助她認字.  但不要太快閃, 每日讀5張. 如已識, 可抽起2張加新.  

等她慢慢地學習, 因識1000字而不明白是沒有意義的.  我小囡已2歲, 她可自己讀出成本oxford reading tree - level 2 的書.  你可參考這方法.  不喜必插!

我大仔由出世睇字咭睇到五歲, 好喜歡睇書, 識好多字, 可以自己睇black cat 書 level 4, 中英文同時開始, 但係佢都係鍾意英文.   中文無話睇哪套書, 都係圖書館借.

其實我0吾只用一個方法, 因為閃咭一日不用三分鐘, 又會同佢睇書, 又會睇教材DVD.  又會同佢玩手工等等.......  只係準備教材時間耐.  因為睇到咁上下, 已睇晒手上D字咭, 我最後期係選書然後用書佢未睇過D字做字咭, 睇句子, 同埋將書screen 好做成杜曼格式比佢睇.

細仔五個月大, 努力中啊.

細仔出世就大仔無得睇啦, 佢已經會自己睇書又明白又喜歡, 又會自己攞書睇, 已經好開心.

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

另外, 中英文字咭是訂做的, 已經忘了在哪訂啦, 英文字咭同數點咭我見淘寶有, 都0吾錯架.  中文就煩D, 因為我地要繁體, 淘寶無.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

BB出世後不是可以即刻看閃卡,其實他們看的東西還是模糊一片,聽覺的能力來得更強一些。我贊成其他媽媽說多給他說話和說故事,這不但可以加強BB對您的聲音的認識,更可以增進彼此之間的關係呢!

另外,您可以先試試黑白卡,到他大一些(約6個月或更早),可以給他看紅色的數點卡,然後才慢慢給他看不同的東西。不要太急啊!

我只當是和BB玩遊戲。BB現在歲半,不知道他學得怎麼樣,因為不是測驗,也不是考試,就等他大一些自己表現出來吧!就算沒有效果,當是遊戲也不錯啊!

我都係出世後係睇黑字架, 到3mths就轉晒做紅字lu.
thomasthomas456 該用戶已被刪除

I used to use flash cards when my baby was seven months old, but it did not work well on my baby.

When my child was in Pre-nursery, I asked the school teacher during a parents' meeting whether she agreed with flash cards.  The school teacher said she was even sent by the school to Singapore and attended Glenn Doman's talk, her views on flash card was that it was lack of two-ways communication between the child and the parents.  I was not recommened to use.  The teacher said I can use the word card to help the child to learn/recognise words instead.

太忙啦, 已經無update好耐.

原帖由 thomasthomas456 於 11-3-11 22:48 發表
moondream3003
你亦係籍得敬重的人無私奉獻
一年4個月前見到你blog及開心家庭網
今時今日終於見到你!!!多謝

適合自己的小朋友的方法就是好方法, 加油.

原帖由 spidergirl730 於 11-3-11 23:21 發表
I used to use flash cards when my baby was seven months old, but it did not work well on my baby.

When my child was in Pre-nursery, I asked the school teacher during a parents' meeting whether she a ...

我女兒約從半歲開始用Little Reader 及 Little Maths 的 flash card 教材。

我覺得這兩套教材 modify 了 Glenn Doman 和七田真的理論,已與傳統的 Flash card 不同。Little Reader flash 完字會 flash 圖片(有些有聲音,如:動物叫聲、風聲等),然後再有 video (如動作等),所以孩子能認識字的意思,我女兒很喜歡看那些video,我就覺得那些聲音很有趣。

Little Maths 的點就很多樣化,有整齊排列的,也有random的,什麼現狀和公仔都可以是“點”,也可以自選,很有趣。可是我女兒從 Little Maths 開始教加數後就不很喜歡上,會離開座位,但仍然喜歡上 Little Reader。

七田真主要是推廣右腦開發的,我老公是他fans。懷孕後我們才知道原來七田真也寫許多兒童教育和胎教的書,我看了很多書後才決定用flash card的。在日本有許多七田真教室,都是用flash card教幼兒甚至初生嬰兒,據說效果顯著。

我個人認為女兒用了這類教材後確實能學到許多英文生字,雖然她現在約 15個月大,還不大會說話,但她能做出相應的動作,如“squat”,“blow”等,很搞笑。

但數學就真的暫時不知道她究竟吸收了多少。不過我也是看了Glenn Doman 的 Subtization 的理論後才明白這教材的用意。用這教材只是希望女兒將來不會對數學恐懼,因為她確實知道每個抽象的數字背後代表的真正數量。
‹ 上一主題|下一主題