用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 La Salle
樓主: GAT
go

La Salle [複製鏈接]

原帖由 nicolemummy 於 11-2-18 09:10 發表
要減少不正的事是正確的.

但不能套以甚麼教, 甚麼團體有醜聞去云云. 有人的地方, 自然有不同的"麻煩事". 以統計上, 我不相信教會出事率比正常普通群體的出事率差. 只是媒體和一般人心套上特別的眼光去看事.

正如 ...

我講的是很大的惡行!
不說了!不想給人罵!!

原帖由 cherrieshum 於 11-2-18 09:13 發表

我講的是很大的惡行!
不說了!不想給人罵!!

如果你將個別事件抹殺整個教會對社會既貢獻,甘你大可以選擇唔揀呢類學校,留返d機會比其他人呀,相信無人會阻止你敢做

醒目開學勳章

如果計埋小學, 聖公會仲有拔小, 都應該唔會轉, 如果當年肯轉, 就無新小拔啦

聖士提反女子中學早兩年有報紙寫過, 佢地傾過轉直資, 但好快告吹, 選擇中小學結龍。我估無咁快轉"太"啩?

原帖由 lugano 於 11-2-17 18:22 發表
想起最近連協恩都轉直資, 基督教聖公會系列的名校如今只剩下聖士提反女子中學未轉, 我諗 St. Stephen's Girls 都遲早轉

喇沙應該唔會轉直資, 因為喇沙會一如其他天主教學校 MCS, 華仁, 嘉諾撒系列一樣, 都堅持 ...

原帖由 nicolemummy 於 11-2-18 09:10 發表
要減少不正的事是正確的.

但不能套以甚麼教, 甚麼團體有醜聞去云云. 有人的地方, 自然有不同的"麻煩事". 以統計上, 我不相信教會出事率比正常普通群體的出事率差. 只是媒體和一般人心套上特別的眼光去看事.

正如 ...

Agree !!!

醜聞/壞人就好似Seven Eleven咁, 哽有幾個喺左緊. There's nothing to do with Catholics, Protestants or Buddists. Wherever there're human, there're chances of having 醜聞/壞人.

應該是的!

原帖由 277177 於 11-2-18 13:49 發表
天主教既辦學宗旨係有教無類, 人人平等. 所以 la salle 點會轉直資呢.

天主教學校又真係得津貼同私校咋 wor, 所以我真係好欣賞天主教既辦學理念.

私立都是要交學費,並非完全有教無類。

醒目開學勳章 貢獻勳章

天主教既辦學宗旨係有教無類, 人人平等. 所以 la salle 點會轉直資呢.

天主教學校又真係得津貼同私校咋 wor, 所以我真係好欣賞天主教既辦學理念.

忽發奇想.. 現行派位方法都唔夠公平, 因為舊生子弟有分加
不如轉直資, 照收政府funding, 不過唔收學費, 自行收生, 唔面試, 照玩大抽獎, 咁先算人人平等, 有教無類囉!
恐龍家

絕!

原帖由 小曳人 於 2011-2-18 15:59 發表

忽發奇想.. 現行派位方法都唔夠公平, 因為舊生子弟有分加
不如轉直資, 照收政府funding, 不過唔收學費, 自行收生, 唔面試, 照玩大抽獎, 咁先算人人平等, 有教無類囉!
...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Mat_Dad 於 11-2-18 16:15 發表
絕!

咁係呀嘛~ 我呢d無關係人士, 根本一d機會都無 (well.. 如果round 2, 甲部嗰幾個位都算機會嘅話.. 無嘢講!)

大家一齊抽, 抽唔中都叫做有參與過~

恐龍家

咁出名的德望同SPC都係直資架喎。呢兩間都係天主教架。

德望及聖保祿都係私立,不是直資。

其實唔可以話轉直資算係好定唔好,只不過“唔轉”係天主教學校的一個普遍取向。

德望點會係私立呀? 早排咁大單直資學校帳目問題, 佢最勁喎!

唔信你地自已上中學概覽睇下啦,呢兩間都係直資, 仲有德信同埋另一兩間係天主教學校嚟架。

原帖由 eatcookies 於 11-2-18 19:02 發表
德望及聖保祿都係私立,不是直資。

其實唔可以話轉直資算係好定唔好,只不過“唔轉”係天主教學校的一個普遍取向。

德望學校(小學部)
   學校類別   :         私立         
                  :         全日         
   學生性別   :         女         
   辦學團體   :         聖母無原罪傳教女修會         
        宗教    :         天主教

學費 (年費):$37,310 或 $38,120

sorry, 我講左中學。 因我以為樓主講緊LA SALLE COLLEGE轉直資。

原帖由 Planet 於 11-2-18 20:00 發表
德望小學應該係私小, 因朋友註冊了又可以玩大抽獎. 中學就應該係直資.

St. Paul Convent 一樣係私小.

today La Salle colleage has open day. Anyone went there? Is it useful?

I have heard that those non-performing students will be asked directly or indirectly to go. Can any parents confirm this is true or not?

其實今日只係FUN DAY, 並不是OPEN DAY

原帖由 GAT 於 11-2-21 00:24 發表
today La Salle colleage has open day. Anyone went there? Is it useful?

我唔知呢個傳聞係真定唔係真, 但我會咁諗, 因為學校係無留班既, 所以如果小朋友成績真係追唔到, 比你升到班對小朋友都無好處, 而因為每年只有約7成學生升到書院, 咁成績稍遜的一批, 作為家長, 當你知道小朋友係呢度讀都有好大機會'升唔到書院'...為兒子好而又理智的家長都會選擇轉去另一間小學...唔知我咁諗合唔合理呢?

原帖由 GAT 於 11-2-21 00:27 發表
I have heard that those non-performing students will be asked directly or indirectly to go. Can any parents confirm this is true or not?
‹ 上一主題|下一主題