用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St Clare's 2011/12
樓主: Snoopywy
go

St Clare's 2011/12 [複製鏈接]

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-23 09:32 發表

我了解是校內的,大概是上午教學術學科下午ECA,到p5-p6話下午漸漸開始有些academic的東西以適應中學,所以不影響正常下課。我想可在4月簡介會時問清楚,小學website亦有些ECA你可看看。St Clare學校生活應是比較平衡的,所 ...

如果呀女一路可以跟到band 1 尾水準,咁就最好

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-22 23:00 發表

如你所講,不如我退一步比阿女讀寶血kg,小學就跟我之前所講,讀間唔名嘅Canossian School 算喇,咁大幾同細嘅都唔駛煩。

我相信呢3年幼稚園生活係開心既,所以你選寶血定st clare's 都可以,如果再相比,當然係寶血.

原帖由 crystalpui 於 11-2-23 10:18 發表
請問下st. clare英文程度好唔好
我plan小朋友大左會出國讀u
如果由kinder開始讀st. clare
到時出國會唔會好辛苦

睇番之前既forum, 佢係英文小學,相信跟得上該唔差
入到學校要講英文...

自己係SH 舊生, 報左名, 但係SC PM 收左就無去IN.
SH 比較多功課, 深D, 但想個女讀得輕鬆D, 開心D, 所以會比佢入SC.
其實SH 同SC 路程唔係真係差好多, 小西灣, 鰂魚涌 媽咪, 多個東區媽咪 (北角) 陪你地呀!!

寶血其實不錯, 我個女讀得好開心, 不過唔想佢一路讀男女校jie.

原帖由 Snoopywy 於 11-2-23 11:27 發表

我相信呢3年幼稚園生活係開心既,所以你選寶血定st clare's 都可以,如果再相比,當然係寶血.

原帖由 bullbullma 於 11-2-23 13:21 發表
自己係SH 舊生, 報左名, 但係SC PM 收左就無去IN.
SH 比較多功課, 深D, 但想個女讀得輕鬆D, 開心D, 所以會比佢入SC.
其實SH 同SC 路程唔係真係差好多, 小西灣, 鰂魚涌 媽咪, 多個東區媽咪 (北角) 陪你地呀!! ...

好呀

原帖由 bullbullma 於 11-2-23 13:23 發表
寶血其實不錯, 我個女讀得好開心, 不過唔想佢一路讀男女校jie.

即係你女女轉校 ?

回覆 2# Snoopywy 的文章

Snoopywy,

你有無問個校車阿叔呀,究竟個route 同時間係點啫…

如果我真係12:40係尾站,我有"so"喎!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-23 14:48 發表
Snoopywy,

你有無問個校車阿叔呀,究竟個route 同時間係點啫…

如果我真係12:40係尾站,我有"so"喎!

剛問完,以現時黎計(北角地鐡站上車)
上午班8:15
下午班12:50 (尾站,1:15分上堂,佢咪飛車...??)

今年9月既,就要睇幾多人

ps...12月同我講既完全唔同, 上次佢話 8:25/12:40
好似下午班時間好d...

回覆 1# Snoopywy 的文章

Snoopywy,

我估尾站即上東廊褂…我諗佢都係要等orientation 個日有幾多人搭校車先confirm 褂…但係東廊朝早實塞車過喎…下午班放學塞中環夠慘啦!

回覆 84# bullbullma 的文章

第一次見到SH舊生放棄in SH,因為好大機會入到!好開心有人同我一個諗法,唔想小朋友太辛苦,又一樣無去in SH!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-23 22:21 發表
Snoopywy,

我估尾站即上東廊褂…我諗佢都係要等orientation 個日有幾多人搭校車先confirm 褂…但係東廊朝早實塞車過喎…下午班放學塞中環夠慘啦!

上東廊,頂多塞去中環個邊,因為我地該西環(西隧)個邊
(我估係....)
我覺得上下午班放學都ok喎,當然睇幾點先到搭校車既小朋友走,我見過d行程安排,自已走(有人接)走先既
(依家係咪就唔知)

佢係大女, 會repeat k1 啦

原帖由 Snoopywy 於 11-2-23 14:06 發表

即係你女女轉校 ?

我都係因應小朋友性格同佢鋪路jie

原帖由 02040314 於 11-2-23 23:18 發表
第一次見到SH舊生放棄in SH,因為好大機會入到!好開心有人同我一個諗法,唔想小朋友太辛苦,又一樣無去in SH!

我問過囡囡, 佢話著褲個日可以玩, 咁即係一三五都可以玩一陣.
不過應該唔係唔係上堂前可以去玩果d, 因為帶阿囡返學時係直入課室, 好似係上堂時抽d時間去玩, 我未問老師, 如你想知我可以問下.
其實個個小朋友都活潑可愛, 尤其係自己個囡, 總係覺得好似特別曳咁, 不過放心, st clare在品行上教得唔錯, 有時有d道理我教阿囡教來教去佢都唔明, 但老師一講佢就會跟著做, 真係比佢激死.

原帖由 joyjoy815 於 11-2-21 23:28 發表

Click "小小樂園" ....有呢D..不過唔知有無得日日玩..

http://scps.school.hk/system/tool/photoalbum/index.php?charset=iso-8859-1&netroom_id=1&tool_id=101&channel=campus&tool_admin=0 ...

以今年K3學生來講, 係可以參加大抽獎, 不過會將你st clare小學的學位放入waiting list內, 以前你抽得唔好, 想入番去sc佢都會好高機會收番你, 但這兩年多左人考, 叩門就無以前咁易. 至於私小方面, 你都可以再考, 不過sc係會睇到你試左幾多間私小的, 咁到最後, 抽得唔好, sc又見你考左其他私小, 咁仲肯唔肯收番你就唔知啦. 因要睇當年報讀情況.

校車上落會不小心跌到就好多小朋友都會, 因為都幾長同有幾級樓梯的 不過你又可以咁唸, 佢跌過一次以後自己就會小心, 會睇路行. (我囡都跌過一次, 以後佢無再跌啦), 但書包幾時都要放件兩衣就真.  

SC小學係英文小學, 我相信佢都唔會容易讀, 所以以我來讀, SH同SC的小學都一樣會辛苦的, 但現在好的學校都一定會辛苦, 這是香港教育的問題...但最起碼唔好d學生的家長都比較得好緊要同白鴿眼, 即係我個囡報左咩咩班, 你個囡點解唔讀下, 咁除左讀書辛苦, 連心理都辛苦就死...

原帖由 annwan 於 11-2-24 14:44 發表
我問過囡囡, 佢話著褲個日可以玩, 咁即係一三五都可以玩一陣.
不過應該唔係唔係上堂前可以去玩果d, 因為帶阿囡返學時係直入課室, 好似係上堂時抽d時間去玩, 我未問老師, 如你想知我可以問下.
其實個個小朋友都活潑 ...

我好想知,因為曾睇過本書,作者話好多學校有遊樂場,全部唔玩得,一入學校就上課...

同埋我想問吓,無論上午定下午班,係咪都有興趣班架 ? 定係星期六先有 ?

其實我case, 亞囡係12/07大囡, sc同真光都係收咗佢am, SH就REJECT, 我諗SH係唔會收超大女, 我亞囡現在向呂郭碧鳳讀PM(K1), 因為佢係細女, 所以之前都係少學校收, 同埋收都係PM, 我就諗緊好唔好比, 或者值唔值得比佢REPENT K1, 因為 呂郭碧鳳都好多人考到軒尼詩官小,(雖然我都好鍾意SC), 有冇小朋友係REPENT K1向SC, 分享吓, 謝謝!

通常一、三、五穿著運動衫o個日,早禱完,輪住每班都可以上“小小樂園”,老師會同佢地做早操,然後再分組玩唔同嘅野,如呢組踏單車,另一組排隊玩滑梯,仲有一組老師會安排活動,個個都好有秩序!

原帖由 Snoopywy 於 11-2-24 17:11 發表

我好想知,因為曾睇過本書,作者話好多學校有遊樂場,全部唔玩得,一入學校就上課...

同埋我想問吓,無論上午定下午班,係咪都有興趣班架 ? 定係星期六先有 ? ...

原帖由 annwan 於 11-2-24 14:44 發表
其實個個小朋友都活潑 ...

我阿女就係難教嗰種囉!我而家同佢講嘢,尤其鬧佢都要諗過先,佢會學返我嚟鬧第二嗰,有時仲鬧返我,所以比佢獨St.Clare's 就啱晒。
‹ 上一主題|下一主題