用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2011-12 小一學前資訊交流區
樓主: victorf
go

2011-12 小一學前資訊交流區 [複製鏈接]

Hi,

Which soccer class is he attending?  We go to ChelseaFC Soccer School:)  Just like to know if there is any soccer school mate who also goes to DBSPD Grade 1 this Sept:)  Many thanks.

原帖由 victorf 於 11-3-1 17:18 發表
我個仔有上足球班...好開心架....

佢係"亞洲足球訓練學校"上足球班...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

回復 1# victorf 的帖子

thanks a lot:)  see you soon:)

請問大家會唔會參加swimming gala?

回覆 1# victorf 的文章

I am considering.  Probably will let my son attend the swimming gala.  But am a bit worry about his safety.  6Sep is only the 4th day in school.  Trust the teacher will pay special attention to the G1 new boys..

開始揀書包& 鞋了,有無好介紹??

開始揀書包& 鞋了,有無好介紹??

買左個LEGO....大碼....
今日幫阿仔報左SWIMMING GALA踢水組...唸住玩下姐無所謂掛? (見P2就無左呢組了....)

另校服同書都READY 了....

大家好, 我仔仔都係九月升G1. 多多指教.
之前幫仔仔買左個SPI, 後來見其他朋友話買左LEGO, 又確係幾輕. 都有少少後悔咁早買左個SPI. 但諗深一層, 我估, 佢地男仔用書包用得好粗,可能好快又要換過第二個書包.
鞋之前買左對CLARKS (爸爸出差時買的), 應該仲啱著, 所以唔使買住.
我最擔心, 反而係上PE 堂, 要換衫, 我仔係"萬世魔王", 我已經"警誡"佢, 要換衫快D, 怕佢衫都未換完, 人地已經落堂就弊!
原帖由 victorf 於 11-8-5 17:00 發表
買左個LEGO....大碼....
今日幫阿仔報左SWIMMING GALA踢水組...唸住玩下姐無所謂掛? (見P2就無左呢組了....)

另校服同書都READY 了....

回覆 68# stliu 的文章

我唔係驚個仔做"萬世魔王", 我只係怕佢東一件西一件,帶唔齊PE衫同對鞋返黎. 我同DADDY都有心理準備可能要買多套比佢.講開又講你地買齊校服未?

校服我都買左喇, 琴日收到校車保母電話, 話咁快又差不多開學了,真係要開始收拾心情。

係啦...PE堂都好擔心...一陣人地走晒佢仲係天一半地一半就大件事....

原帖由 victorf 於 11-8-9 15:40 發表
係啦...PE堂都好擔心...一陣人地走晒佢仲係天一半地一半就大件事....

話事話, 小朋友已分 House, 吾知有冇 人係 Lowcock 呢?

fashionmami,
係, 我都有呢個擔心,雖然, 我都會將每件校服/ 鞋, 加名, 不過, 唔見左, 都唔知靠佢自己點搵返.
我仔仔係SYKES.
newnew2005,
暫時未收到校車保母的電話. 唔知會唔會好快收到.

原帖由 fashionmami 於 11-8-8 23:59 發表
我唔係驚個仔做"萬世魔王", 我只係怕佢東一件西一件,帶唔齊PE衫同對鞋返黎. 我同DADDY都有心理準備可能要買多套比佢.講開又講你地買齊校服未?

因為之前比較忙, 琴日先去買書,好多書都冇晒, 我想問問大家, 學校課本係咪齊晒呢?

我之前在網上訂, 都等左一排先至齊.
未取書時, SWINDON 都話, 有D 書可能要到開學先有.不過, 在7月中時, 已經有齊所有書了.
你再問問書局, 可能佢會補貨.
原帖由 newnew2005 於 11-8-11 10:14 發表
因為之前比較忙, 琴日先去買書,好多書都冇晒, mouth:" /> 我想問問大家, 學校課本係咪齊晒呢?

回覆 1# stliu 的文章

我地都係網上訂書,到7月尾有齊,我覺得很方便呢!

Hi hi
may I ask if need to take the picture for the kid first? thanks.

LionMM,
你指學生照? 之前家長會時, 講左, 開學時, 會有專人在學校替佢地拍, 唔知我有冇聽錯.
原帖由 LionMM 於 11-8-11 23:30 發表
Hi hi
may I ask if need to take the picture for the kid first? thanks.

I also ordered the books online before end of June, however, 2 books are still ordering.

原帖由 tallcake 於 11-8-11 19:32 發表
我地都係網上訂書,到7月尾有齊,我覺得很方便呢!

Right, the school will help to take student photos for them.
原帖由 stliu 於 11-8-12 09:21 發表
LionMM,
你指學生照? 之前家長會時, 講左, 開學時, 會有專人在學校替佢地拍, 唔知我有冇聽錯.
‹ 上一主題|下一主題