用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣先可以幫到小朋友中/英寫作呢?
go

點樣先可以幫到小朋友中/英寫作呢? [複製鏈接]

亞仔P.3, 考試已經有writing story, 中文有寫作文章, 佢完全唔得, 有無經驗既家長, 可以分享吓點樣可以幫到小朋友呢? 坊間有好多寫作班, 但唔知邊D好呢?
   1    0    0    0

如學校用普通話教中文科.在寫作方面有很大幫助。

睇多d 課外書, 女女睇書睇得多, 已經成日自制繪書和寫作 (雖然文法尚未正確), 成日話第二時要做作家兼畫家。anyway, 佢唔怕寫作, 當寫作係玩. 另外, 佢自2歲開始已經讀普通話班, 而家p.1都有普教中, 所以我好放心. 英文方面, 一味看課外書, 並要她出聲讀兩次, 跟住先至自己Silent reading, 都有成效.

其實我自細讀小學時, 老師都要我們背書, 雖然係強迫性, 但係背下背下, 好容易背, 同埋真係幫到寫作架

寫作班不會令孩子的作文進步,極其量只是中文詞彙豐富一點(不過透過閱讀可能認識更多!)和英文文法重溫多一遍(其實學校老師已有教!)。

所以不如留多點時間陪小朋友遊玩、閱讀,有經歷、有吸收,才能寫文章啊!

原帖由 loklok0104 於 11-2-15 23:47 發表
亞仔P.3, 考試已經有writing story, 中文有寫作文章, 佢完全唔得, 有無經驗既家長, 可以分享吓點樣可以幫到小朋友呢? 坊間有好多寫作班, 但唔知邊D好呢?

我中英文都有上作文班(兩樣都係單對單), 每星期都作一篇文章比補習老師改, 中文考試時係有進步,  英文考試唔使考, 亦不用做作文功課. 只是覺得佢作文快咗, 有文有路, 不過佢grammer一向都幾好, 所以在作文時幫了很大嘅忙.

原帖由 alice44 於 11-2-17 14:43 發表
我中英文都有上作文班(兩樣都係單對單), 每星期都作一篇文章比補習老師改, 中文考試時係有進步,  英文考試唔使考, 亦不用做作文功課. 只是覺得佢作文快咗, 有文有路, 不過佢grammer一向都幾好, 所以在作文時幫了很大 ...

請問你的小朋友幾大?thx

回復 8# loklok0104 的帖子

多閱讀課外書,坊間的作文班都有些少幫助GA,因為作文會教D寫作技巧+自己閱讀上增加字詞.一定會進步GA.
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

Where do you live?
would you introduce your tutor to me?
pls pm me if it is okay.

原帖由 alice44 於 11-2-17 14:43 發表
我中英文都有上作文班(兩樣都係單對單), 每星期都作一篇文章比補習老師改, 中文考試時係有進步,  英文考試唔使考, 亦不用做作文功課. 只是覺得佢作文快咗, 有文有路, 不過佢grammer一向都幾好, 所以在作文時幫了很大 ...

原帖由 do-re-me 於 11-2-17 18:45 發表

請問你的小朋友幾大?thx

今年已經小六, 中文係小五開始上門補的, 小三中文老師說佢作文幾好, 小四時都仲ok, 但小五時老師(另一老師)說佢好似仲保持在小三小四的階段, 還有我覺得阿仔d中文唔係差, 但好似時時都欠少少咁, 所以小五時就開始請上門補(上裝找的), 補了後閱讀理解及作文都有明顯進步, 以前未補時, 中文語文知識時d標點和重組句子都會錯很多, 但現在好咗好多, 其中一次考試後, 老師說如果今次的重組句子可以三題都做對的話, 嗰個同學就好叻架啦! 佢就係三題都做對嗰個. 個中文補習老師每次補一個鐘, 每次都會改文之外, 做閱讀理解及對之前做了的練習, 我好鍾意個老師, 佢好盡責好用心去教我個仔, 我有問過阿仔學唔學到嘢, 佢話學到, 比在上堂時學到的更多的課外知識. 呢個補習老師我又介紹咗比我家姐個仔(現在中五), 佢個仔都話個老師好好, 現在對中文文章明白什麼去解構一篇文章. 英文係小六時找補習社的單對單補的, 但阿仔小一時已開始補grammer, 所以佢grammer唔錯架, 佢學校個英文老師都讚佢grammer幾好.
哈哈! 我係咪講得太多呢? 你只係問我阿仔幾大, 我就講咗咁多嘢!

原帖由 Itochu 於 11-2-17 23:37 發表
Where do you live?
would you introduce your tutor to me?
pls pm me if it is okay.

我住葵涌, 你可以上網打"上門補習"就可以找到一些幫人找補習的公司, 佢會根據你的要求找老師比你, 有得試堂, 唔好可以換, 又唔會收你錢, 佣金只係會收補習老師.
‹ 上一主題|下一主題