用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 都係升中試好,唔駛折磨啲家長!
樓主: 50108686
go

都係升中試好,唔駛折磨啲家長! [複製鏈接]

回覆 1# 50108686 的文章

考一次 考三次 有好有唔好

我打去問過相關問題

回覆係 為左减低家長及學生壓力

其實又真係 如果要個學生一次過温晒所有嘢

都幾金下  而家一個個學期温比較容易

至於分三個BANGING抽籤的答覆係

唔想有太大標籤效應

用學長的Pre S1成績來排Rank order對細校不利

中上游的學生(10名後)的Pre S1成績,細校比大校有很大落差

申請自行時,Rank order就會較後,機會好微

原帖由 ADALAM. 於 11-2-16 15:09 發表
考一次 考三次 有好有唔好

我打去問過相關問題

回覆係 為左减低家長及學生壓力

其實又真係 如果要個學生一次過温晒所有嘢

都幾金下  而家一個個學期温比較容易

至於分三個BANGING抽籤的答覆係

唔想有太大標籤 ...

記得當年考升中試,成績未出,可以自行考中學。我自己就自行投考鄧鏡波中學,只考筆試(中英數)。

即使升中試失手,仍有機會入讀好學校。但小朋友現階段未開腦,成績大上大落,如不幸其中一次呈分試失手,便無得翻身了。

今天,任何學校,包括直資都要看你呈分試成績,呈分試失手只有死路一條....重有邊間自行投考的中學不看呈分成績呢?無alternative自然壓力大增!

回覆 22# Planet 的文章

中晒!

佢我理解佢意思係

唔想分得咁清

原因係大部份家長只看成績選校

不過唔係成績出色先係好學校

而我都認同太多人羊群心態

其實我認為讀書主要係靠

學生個人加家庭幫助

我相信大部份人係有能力讀得上

不過有幾多人會學D尖子學生咁 每日温書呢?

如果唔夠聰明 只要有人教一定讀得好

退一步 再諗下啦大家

唔好太神化D名校啦

回復 24# 50108686 的帖子

而家呈分試好難會失手

如果係有底質 就算大意一次

下次都追返啦 仲要係有第三次

其實自已失手,自已亦要付上責任,如果唔係對那些無失手0既同學亦唔公平

我都好懷念升中試! 做父母真的容易D.

其實當年有冇升中試,做父母都可能容易過現在......
起碼佢地無而家d家長咁緊張d小朋友學業成績,
始終年代唔同左,競爭大左好多.....

原帖由 brianshe 於 11-2-17 04:28 PM 發表

你當年做過父母嗎?
你點知道佢地容易D?

我吾知以前父母容吾容易,我只記得佢哋顧住揾食,揾咩學校都無乜點理,求其政苦俾邊間咪讀邊間囉。起碼吾水好似而家d家長為咗一間心儀學校,响5、6年級加操補習,辛辛苦苦做portfolio,之前要幫d仔女參加多多比賽攞定d獎做後盾。

原帖由 brianshe 於 11-2-17 16:28 發表

你當年做過父母嗎?
你點知道佢地容易D?

你同你父母都好小沟通!!!

原帖由 brianshe 於 11-2-17 16:28 發表

你當年做過父母嗎?
你點知道佢地容易D?

回覆 1# DGJS 的文章

回覆 1# brianshe 的文章

完全同意。

簽名被屏蔽

回覆 36# Amandakok 的文章

一句講晒:政府吾想做咁多
其實全港排名教署己經做到,但又要逐個排邊個揀先,又要剔除自行收生嗰班同讀直資嗰班,你諗個programme要寫多幾多嘢,要幾多人手。教署又吾公開排名同number,佢响部腦到一堆堆咁分咪易好多。其實係咪跟number分都無人知:;pppp:

原帖由 Jjai 於 11-2-18 11:19 發表
Agree.  There shouldn't be any 隨機編號either.  If you are the first in the school, you should be allocated to your first choice school.    And so on.  Academic results should be the key factor, not t ...

我唔覺得名校才會教出好學生
根本係學生本身個質數好,父母又推佢哋入名校以光宗耀祖,所以名校多好學生,入唔到U就係同學自己ge問題,入到就係學校威威!其實係父母經年累月ge支持所致!
Band 3學校畢業,入到U就真係要多謝學校同老師,真係學生威、學校威啦!!
咩制度都無所謂!家長心態最重要!!我唔覺仔女升中/升小係折磨,小事一件啫

唔係入唔入到名校咁簡單,你知否band1生都可以在大抽獎抽到band3學校架?曾經有band1生頭一個志願唔收,竟然派了一所band3學校,問你服未?唔好咁老定!

‹ 上一主題|下一主題