用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上了小學,衝突多了
樓主: Maggie422
go

上了小學,衝突多了 [複製鏈接]

我經常講快啲啦,得未呀 坐定啲呀, 我諗其實佢哋都聽到麻木晒,好明顯呢個唔係好方法。又話唔好打,可以點呀?

原帖由 Maggie422 於 11-2-21 14:12 發表
我經常講快啲啦,得未呀 坐定啲呀, 我諗其實佢哋都聽到麻木晒,好明顯呢個唔係好方法。又話唔好打,可以點呀?

長遠來計, 打係冇用架
連我99都識講, 打鬧(小朋友)嘅父母冇文化, 有文化d人講道理架. (雖然99講得未必啱晒, 但都有道理架)
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

好彩是你小朋友的功課不是這麼多....如果唔係我想衝突更多.....因為全日制時間一定是緊迫.......盡量放鬆自己....努力吧!

原帖由 Maggie422 於 11-2-15 02:57 發表
以前亞仔讀幼稚園時,看着一個小人仔背着書包返學,覺得十分可愛。心裏只想着:只希望仔仔健康快樂成長就可以了,不須要太過緊張。以前做功課時,無論他怎樣寫、怎樣錯,我都會笑着讚他、鼓勵他。上了小學後,雖然功課不是太多,由於 ...

我記不起在哪本說寫道: 媽媽,為何我年幼時做對小小事你便會讚賞我,但這種讚賞隨著我的年紀增加而減少,現在,只要我做錯小小事,你便會責怪我!

原帖由 CHIULHJ 於 11-2-15 09:58 發表
100% 感同身受。

雖然知道若果放棄練琴,我和囝囝都會比較輕鬆點,但因為不想他遇到挫折便輕易放棄,加上相信學琴可訓練他的專注力(他的專注力較差),所以我仍堅持著要他練琴。 ...

小女也是學了琴後, 慢慢地專注力提昇了.
不過, 因為他做功課仍然是慢的, 所以我和他還是辛苦地和時間競賽.

其實好多時都係我哋用大人的標準放在小朋友身上,或者係我哋不自覺地同其他小朋友比較,對自己子女要求過高,都會增加衝突。

原帖由 [[]] 於 11-2-22 15:39 發表
我記不起在哪本說寫道: 媽媽,為何我年幼時做對小小事你便會讚賞我,但這種讚賞隨著我的年紀增加而減少,現在,只要我做錯小小事,你便會責怪我!

有時睇番囝囝細個嘅video,都會諗點解佢細個嗰時我哋d EQ好似好D...只因小朋友長大了,父母的要求高了...

多謝各位家長分享

我都要好好反省, EQ低有時會造成同仔的關係好緊張, 我時時都提醒自己, 不要要求太高, 但仔都說為何每次都是你們全部啱晒, 係唔係我全部錯晒?

父母與孩子之間, 情緒的處理好重要, 一個發火, 忟憎, 另一方不冷靜, 自然會造成沖突, 我是一週必有一天發火, 唉, 希望我可以努力, 鼓勵自己做得更好...mouth:" />
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我阿仔學校上個星期有一個講座, 係以前DJ鄧藹霖主講的, 題目係"溫習功課無爭執", 講佢教仔時同兩個仔的爭執, 講出大部份家長的心聲, 有多名家長都忍唔住落淚, 大家都心同感受, 講者就講了很多心得同家長分享.
其實, 個個家長都唔希望同自己最愛錫嘅仔女有爭執, 但有時EQ唔知點解又會在這個時候突然偏低, 在阿仔初小時我就特別嚴重, 現在高小就好了好多, 以前我會打打鬧鬧, 好似癲婆咁, 近呢2-3年好了好多係因為阿仔好努力去做好佢應該做嘅嘢, 成績理想, 佢自己又識得緊張自己嘅學業, 所以爭執近乎零.

原帖由 alice44 於 11-2-25 10:04 發表
我阿仔學校上個星期有一個講座, 係以前DJ鄧藹霖主講的, 題目係"溫習功課無爭執", 講佢教仔時同兩個仔的爭執, 講出大部份家長的心聲, 有多名家長都忍唔住落淚, 大家都心同感受, 講者就講了很多心得同家長分享.
其實,  ...

可否講下乜心得呀? 等我可以學下野.

希望我仔高小也似你仔就好了!

原帖由 alice44 於 11-2-25 10:04 發表
其實,  ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

父母和子女之間, 你選好成績, 還是好感情?
我說是好感情先, 然後才勸告他們要爭好成績!!

Agree.

原帖由 pizzapan 於 11-2-27 08:06 發表
父母和子女之間, 你選好成績, 還是好感情?
我說是好感情先, 然後才勸告他們要爭好成績!!

回覆 31# grace_xian 的文章

大家一起努力吧!
‹ 上一主題|下一主題