用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好難決定,大家幫下忙
樓主: STH
go

好難決定,大家幫下忙 [複製鏈接]

是呀, 成日病架, 但我覺都唔關早產身體弱問題, 主要都是多左群體時間問題.
我唔係全職湊呀, 婆婆湊, 所以囝囝上完早期,無咩時間在家訓練, 靠星期六日, 所以都好內疚無時間幫佢...唉.
返主流, 我諗佢識應問題都是一般小朋友問題, K1時唔LIKE 返, 要3個月左右才好點, K1多數教佢地自理, 幫佢地介片, 初時我都好擔心,每天留意進度, 半年後已改善.
成日都好希望佢快些追到同齡的小朋友! -- 是, 所有MAMA都希望自己小朋友的進度, 故建議你給囡囡主流, 因主流在大肌,小肌,自理, 社交+ 言語教導都平均D, 小朋友半天上主流習慣返學,半天你在家訓練佢大小肌, 咁
整體對你囡囡發展會平均D.
我囝囝返全日的, 因為婆婆教唔到佢好多, 所以當初揀全日, 但上早期訓練每星期2天+眼科, 兒科等覆診,每月都請假唔少,所以我覺你全職湊,揀半日的學校就夠了, 一來小朋友唔洗咁辛苦, 二來唔洗浪費D學費.
我囝囝間幼稚園K1未教寫字, 每星期功課唔多, 小肌都是比佢練貼紙, 線條, 但K2開始就追, 現在跟其他同學仔寫字進度不同的, 每天都要幫佢練多點, 早前都問學校要唔要比佢讀多年, 學校又話唔使. 唉, 我心諗, 佢由大仔(3月)變細仔(11月), 係唔係真要佢讀上去, 同K1比, 佢又好D, 同K2比,又差D.... 唔上唔落.. 所以你現在煩幼稚園, 佢1年後追到, 由S轉主流,小朋友重新適應時,你又煩小學了, 不如早D定高目標,跟小孩一起努力, 我其實有D後悔, 就個仔太多, 教導錯誤, 因小朋友的能力很難估, 以為要花很長時間, 佢就很快追到, 以為很快, 佢就反而慢...唔好比早產2個字, 局限了給小朋友學習, 早產比其他問題的小朋友已是最小的問題...

主流幼稚園暫托
洗唔洗話比幼稚園知佢現在讀緊 S 位呢 ?

原帖由 Capricorn2521 於 11-2-17 11:50 發表
趁佢仲細,先攪好自身問題。S位內的專業設備可日日訓練小朋友大肌肉。既然語言叻更不用擔心,其他任何時間同佢傾計傾返夠數。星期六早上送佢到主流幼稚園暫托半天,星期日早上去教會或同朋友/親戚玩。看你如何安排時間呢!
...

我未開始行動,但如果做時,我會同學校講佢讀緊s位,因為我相信遲早會知,也可能要填form。如果間學校有i 位更好,可順便觀察一下。我見好多同學達標轉i位時都會讀返以前間i位學校。當然自己孩子要train到一定情度先好go ahead,否則,可能礙於人手,至有安全問題....便得不償失了。

原帖由 hkgqueenie 於 11-3-3 15:35 發表
主流幼稚園暫托
洗唔洗話比幼稚園知佢現在讀緊 S 位呢 ?

if repeat K1, repeat果一年係米無得claim學劵????

另外,想同大家分享,上個星期囡囡突然懂得爬,仲幾快(有食物時),物理同職業治療帥都話要俾佢多些爬,對佢日後發展(大肌同小肌)都有很大幫助!!!!
‹ 上一主題|下一主題