用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 咁多問題之中,我最擔心社交發展,大家可有training心得 ...
go

咁多問題之中,我最擔心社交發展,大家可有training心得?

我覺得小手肌、感統、言語、專注力等等項目之中,每樣都總有起色,唯獨社交發展最令我頭痛。小兒今年4歲,但每有小朋友(細過佢的bb)撩佢玩,佢都會推開人﹔同D同齡或大一點的小朋友玩,佢玩一陣就走開。而且在一群小朋友中,佢往往不懂「埋堆」,只會自已行埋一角。我實在擔心,到小學階段時,小兒會被人排擠和欺負,可以說像是必然的事,但我很想趁他還細時,給他多點培訓,希望改善下佢的社交發展,大家可有心得分享一下?Please~~

另外,可有媽媽提供資訊,導致小朋友社交差的原因有幾多樣?我只知關乎mind reading同言語能力,還有什麼?或有否網站詳述mind reading的問題?

謝謝﹗

R.D.I.
最科學同有效.

回復 2# charisma07 的帖子

其實呢樣又唔使咁擔心既...因為係無得擔心就真!
如果孩子其他地方有起色,先著眼有進步既 area 先喇...一次過黎哂俾孩子,佢都頂唔順喇?!
我建議你響呢個環節放鬆少少...只需要儘量安排有社交既地方同活動俾孩子、同佢講多些社交故事書、睇多些有關兒童既電影/電影...等孩子儲多些資料,可望遲些日子用得著!
想分享一個親身經歷:兩三年前,有一次我跟囝囝搭火車...我地無位坐...囝囝見到一對由爸爸帶住既孖女坐響度...囝囝即刻走過去想同人玩...任我囝點撩佢地,對孖女都無睬我囝...而孖女老豆亦無出聲or示意對孖女要 response to 我囝...之後我地落車回到S位學校...我跟其他家長分享...有一個家長講:其實係我地呢d家長先對社交/對答/回應等咁緊張/上心架咋 (因為我地被書本/導師/CAC等“教育”太多),人地正常既根本唔當一回事!
想講係,如果自己孩子 outgoing 就最好喇..但係如果唔係既話,都唔使覺得好大件事,因為呢個世上,有好多好多正常人陪你!
Add oil!!

如何有效呢?譬如訓練的時候好順利,到臨場實戰時又會否變返怕羞仔?

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-2-14 11:35 發表
R.D.I.
最科學同有效.

我想我自己係有點緊張,但又很想未雨綢繆,免得到時改不了問題。也謝謝你的提點,由有進步的開始做起,應該會得心應手點。

原帖由 someoneelse 於 11-2-14 22:01 發表
其實呢樣又唔使咁擔心既...因為係無得擔心就真!
如果孩子其他地方有起色,先著眼有進步既 area 先喇...一次過黎哂俾孩子,佢都頂唔順喇?!
我建議你響呢個環節放鬆少少...只需要儘量安排有社交既地方同活動俾孩子、同佢講多 ...

回覆 2# charisma07 的文章

當然我地都想個仔似 Someoneslse 嗰個咁主動撩人. 但我相信我個仔的情況跟你的比較相似, 比人撩都無乜反應.

RDI 係比較科學的的方法, 一步步搭建社交技巧(因為自閉兒天生係無社交能力, 所以要搭建). 由 emotonal reference, experience sharing, coordination action,...

其實識同小孩友一齊玩係好高層次 (stage 6). 無左基礎係學唔識. 情形好比想學代數但唔識十一X/.

另外一個 point 就係大部分的訓練都以目標為主, 其實真係缺少左樂趣呢個環節. 而樂趣呢樣野, 又同好玩同能力有關. 或者叫做成功感.

設計d 活動好玩d, 個仔會做到, 幾個小孩玩得高興.