用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 轉讀IS之後, 仲可以保留大抽獎/考直資小學權利? ...
go

轉讀IS之後, 仲可以保留大抽獎/考直資小學權利? [複製鏈接]

IS yr1 = k3, 係唔係保留大抽獎/考直資小學權利?

請給予意見, 謝謝
   0    0    0    0

原帖由 cfaye 於 11-2-14 02:10 發表
IS yr1 = k3, 係唔係保留大抽獎/考直資小學權利?

請給予意見, 謝謝

任何適齡械子都可以大抽獎
直資學校亦任何人都可以考

我也很想知道. 但若已入讀year 1 IS 等於已有小學學位, 也可参加大抽獎嗎? 以我所聞, 已有小學學位或已参加過大抽獎的也不能参予.

原帖由 misskwokwok 於 11-2-15 14:39 發表
我也很想知道. 但若已入讀year 1 IS 等於已有小學學位, 也可参加大抽獎嗎? 以我所聞, 已有小學學位或已参加過大抽獎的也不能参予.

有出世紙就得。唔信打去教育局問吓。

可以保留, 身邊不少人也抽到第一志願, 最終有人選擇轉回本地學校, 有人放棄第一志願學位, 有人讀了本地學校後悔想返回IS但拒絕收番佢. 不過最經典識一個保留IS學位, (作個借口不能上學一個月), 9月到本地學校試讀一個月後怕怕, 安然咁返IS讀,當乜事都無發生過.

原帖由 jjd 於 11-2-15 15:39 發表
可以保留, 身邊不少人也抽到第一志願, 最終有人選擇轉回本地學校, 有人放棄第一志願學位, 有人讀了本地學校後悔想返回IS但拒絕收番佢. 不過最經典識一個保留IS學位, (作個借口不能上學一個月), 9月到本地學校試讀一 ...
@@咁都諗到, 真係寫個'服' 字.

多謝你分享咁多例子! 這個經典case真的萬無一失!
可以保留, 身邊不少人也抽到第一志願, 最終有人選擇轉回本地學校, 有人放棄第一志願學位, 有人讀了本地學校後悔想返回IS但拒絕收番佢. 不過最經典識一個保留IS學位, (作個借口不能上學一個月), 9月到本地學校試讀一 ...

小朋友咁細,唔會返學校講咩?學校知道唔會有問題嗎?

‹ 上一主題|下一主題