用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 課程深的學券幼稚園
go

課程深的學券幼稚園 [複製鏈接]

如題,請問各位,有那些學券幼稚園的課程是比較深的呢?

如K2/K3有中英文默書、測驗,有得學英文phonic,和國語,需要小朋友K2/K3寫字和串簡單英文字例如boy,ear,eye,閱讀簡單中、英課本,K3會學單位加數...等。其實以上的課程是否巳經是晋遍學券幼稚園會提供的課程呢?如果答案是"yes",想請問深的幼稚園會教Dセ?有什麽不同呢?

謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係一定有國語學
基本上講嘅嘢係yes.. 深嗰d.. K1寫字, N班學ABC, 認字 (中英文)
K3教中英數, 小一課程嘅數學
要寫句子,
恐龍家

小曳人,多謝你的回覆。

請問有那些幼稚園是教較深的課程的呢?民生、培正算?還有那些幼稚園呢?可以分享一下嗎?

原帖由 小曳人 於 11-2-12 08:01 發表
唔係一定有國語學
基本上講嘅嘢係yes.. 深嗰d.. K1寫字, N班學ABC, 認字 (中英文)
K3教中英數, 小一課程嘅數學
要寫句子,

醒目開學勳章

原帖由 yingyingma1 於 11-2-12 02:22 發表

如K2/K3有中英文默書、測驗,有得學英文phonic,和國語,需要小朋友K2/K3寫字和串簡單英文字例如boy,ear,eye,閱讀簡單中、英課本,K3會學單位加數...等。其實以上的課程是否 ...

好少可聽到有學劵而課程是比較深的幼稚園喎.  有學卷的幼稚園也未必間間會教埋phonics.  如咁美滿, 有咁大隻蛤蜊, 相信好多人會搶住去讀.  

bk 上好多人講 ~ 祟真幼稚園抵讀, 你可看看.

k3已有周記要寫,咁算唔算深??

Rosaryhill KG on Stubbs Road offer exactly what you are looking for. I don't understand why so many parents have overlooked this gem.

If you talk to any exising parent whose children study at RH KG, they will give you the same comment. Indeed, plus a very happy school life with lots of field trips and actitivites.

唔知崇真課程算唔算深,但有學卷KG來講,崇真應該係最多NET&普通話老師了,同佢地英普班都有學卷的。

西灣河明我

咁計KCS 可能真係最抵讀WOW,
佢地全校老師都只係用普通話+英文只係NET teacher,
英文K1巳用JOLLY phonics,
K3 巳是小一課程
"寫字和串簡單英文字例如boy,ear,eye"好似k1都有敎了,
local班但就好似返int"l school, 咩國籍小朋友都有
中產家庭多, 家敎會嚴少少,
((仲有唔確定消息, 仲有好多blue blood tim,))

原帖由 monkey05 於 11-2-12 15:23 發表

好少可聽到有學劵而課程是比較深的幼稚園喎.  有學卷的幼稚園也未必間間會教埋phonics.  如咁美滿, 有咁大隻蛤蜊, 相信好多人會搶住去讀.  

bk 上好多人講 ~ 祟真幼稚園抵讀, 你可看看. ...

原帖由 linglingli 於 11-2-13 15:14 發表
佢地全校老師都只係用普通話+英文只係NET teacher,
K3 巳是小一課程
"寫字和串簡單英文字例如boy,ear,eye"好似k1都有敎了,
local班但就好似返int"l school ...

請問蘇浙是否每天都有英文課?英文上課時間多少?是否中英文雙班主任制?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 yingyingma1 於 11-2-12 14:56 發表
小曳人,多謝你的回覆。

請問有那些幼稚園是教較深的課程的呢?民生、培正算?還有那些幼稚園呢?可以分享一下嗎?

以我聽返嚟~ 龍校嘅KG唔會深得去邊
只有淺~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-14 09:56 發表

以我聽返嚟~ 龍校嘅KG唔會深得去邊
只有淺~

請問你覺得紅勘的保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園素質如何?
我有興趣讓小兒入讀,因為有學券,也以英文為主。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cherrieshum 於 11-2-14 10:02 發表

請問你覺得紅勘的保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園素質如何?
我有興趣讓小兒入讀,因為有學券,也以英文為主。

對唔住~ 我對呢間學校認識唔多
只知佢有小數族裔人士, 會對佢地有特別嘅安排, 注重兩文3語嘅訓練

但係~ 小朋友日常用語無問題, 係咪代表學校課程"深"呢?
咁要睇吓大家講緊嘅係咪同一樣嘢!

一般而言~ "深" 即係教d比較大年紀嘅小朋友較適合嘅嘢
e.g. 教署話K2教寫字, 咁K1就已經教=> 深!
識得普通英語對話唔係深, 但要求小朋友認好多字, 造句, 考試~ 咁就可以話係深, 所有教署唔建議做嘅嘢提前教~ 咁就係深
所以~ 我話有學卷嘅學校唔會深, 因為佢地係唔容許教d唔"適合"小朋友能力嘅課程!

但一眾消費者有要求, 就係要學校教得深! 所以先有K3教P1甚至P2課程嘅KG
恐龍家

噢!明白!多謝!

家住九龍,對香港島的幼稚園不認識。

i agree....KCS is such a great school!

原帖由 linglingli 於 11-2-13 15:14 發表
K3 巳是小一課程
local班但就好似返int"l school ...

原帖由 yingyingma1 於 11-2-12 02:22 發表

如K2/K3有中英文默書、測驗,有得學英文phonic,和國語,需要小朋友K2/K3寫字和串簡單英文字例如boy,ear,eye,閱讀簡單中、英課本,K3會學單位加數...等。其實以上的課程是否 ...

TT K1開始學普通話同phonic,K1下學期要揸筆寫字,會星期要晌學校圖書館借一本書做閱讀報告,1-2日一份功課,weekend就3-4份功課。K2K3情況唔知,因為小朋友未讀到。
唔知道你覺得算唔算深嘞。
‹ 上一主題|下一主題