用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區BAND 1尾
go

灣仔區BAND 1尾 [複製鏈接]

0    0    0    0

請問有沒有諮詢老師意見?

回覆 1# MissCTang 的文章

回覆 1# brianshe 的文章

If only for lucky draw, why not QC?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1.  轉區會否影響Banding。
2.  如果真的很想讀QC,不仿搏一搏,都是大抽獎。但要考慮小朋友的能力,在qc會否讀得很辛苦。

原帖由 brianshe 於 11-2-11 17:05 發表
請問如果囝囝讀軒下屬BAND 1尾, 應否留灣仔區照搏QC?
定係轉回住址原區, 南區, 上呂明才呢?

要看你囝囝是在全級排第幾名,如果是最前的數十名,一定博QC,如果是中遊份子,南區聖公會呂明才也未必得。

灣仔區真係咁多band1男生? 我個仔考全B.....唉!都唔知可以搵邊間!

其實只要係band1,係灣仔區,在統一派位時將1st choice博間最top的band1是無可厚非的,不過如果博唔到,咁第二志願填邊間?這個才是最要,因為係灣仔大部分band1都是直屬男校或女校,band1尾英中只得一間,仲係男女校,要同女仔爭,而係band2英中屬於灣仔本區的我都揾唔到.....

如果真是咁不幸抽唔到,咁就要去叩門,但band1尾成績,想叩番間band1頭或中的英中是否咁易?

聽聞往屆全b型的同學去叩band1中的學校,包括一d直資,都要吃閉門羹.......

原帖由 brianshe 於 11-2-11 05:05 PM 發表
請問如果囝囝讀軒下屬BAND 1尾, 應否留灣仔區照搏QC?

回覆 1# brianshe 的文章

點解唔試聖公會鄧肇堅?南區網太差,無理由轉番過去,
南區的BAND1生也是選他區的鄧肇堅!大抽獎時灣仔區的名額應多一些。
朋友的兒子今年在鄧肇堅唸中二,當年同樣讀軒小下午,BAND 1尾,因不敢搏QC,第一志願選鄧肇堅,結果名次較他差的同學去了QC,但他在鄧肇堅讀得很輕鬆。
不過今年要考慮減班因素,軒小的聯系名額應也會減少……

聯繫位

軒小2011年9月上皇仁的聯繫位不變, 但聯繫位以外, 統一乙部餘下的學位減少

2012的聯繫位按比例減少

請問各位家長,阿仔係band1,有直屬小學,如果將自己中學放1st choice,如無意外應可升回中學,但阿仔好想入皇仁......
如果將皇仁放係1st choice是否太冒險?

阿仔間中學都是band1頭名英中
原帖由 telemama 於 11-3-9 04:25 PM 發表
點解唔試聖公會鄧肇堅?南區網太差,無理由轉番過去,
南區的BAND1生也是選他區的鄧肇堅!大抽獎時灣仔區的名額應多一些。
朋友的兒子今年在鄧肇堅唸中二,當年同樣讀軒小下午,BAND 1尾,因不敢搏QC,第一志願選鄧肇堅,結果名次較他差 ...

請問 "鄧肇堅維多利亞" 和 "聖公會鄧肇堅" 哪一間是 band 1 英中? 另外那間是 band 幾 ?

謝謝 !

I want to ask which one is better 鄧鏡波 or 聖公會鄧肇堅?

鄧鏡波------Band2中中
聖公會鄧肇堅------Band1英中

原帖由 dobeedoraemon 於 11-3-14 12:15 PM 發表
I want to ask which one is better 鄧鏡波 or 聖公會鄧肇堅?

知你有個仔仔現讀小一, 你是否想問仔仔今年的成績屬band 1尾, 留下來幾年後博qc 還是想升小二時轉校去南區博中學上呂明才? 定係你還有個仔現在讀緊小六?

如是讀緊小一, 還有幾年時間, 呢幾年開邊飯都未知喎! 但起碼肯定不是讀唔到書嘅, 但到呈分試時, 名次可以相差很遠架!

如是讀緊小六, 比著我會留在灣仔抽qc (如學校說仔仔肯定係band 1的話), 但如是在band 1 跟band 2 之間, 我不會去博qc.

原帖由 brianshe 於 11-2-11 17:05 發表
‹ 上一主題|下一主題