用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2011/12 K1家長交流區
樓主: monkey妹
go

2011/12 K1家長交流區 [複製鏈接]

回復 1# maisiecmy 的帖子

學校已委託校車公司安排多條路線, 分開不同區域, 當然有d偏遠地方不會接載, 如tuen mun,元朗...咁個d就要找街車.  遲d學校會比通告你地家長, 睇下要唔要乘搭校車, 通告會列出所到達區域及價錢, 到時校車公司會根據乘搭同學接送地址再編排路線及車號.

醒目開學勳章 貢獻勳章

你答得真係好詳細
真係一位好家長
原帖由 stephanielum 於 11-2-15 13:48 發表
我囡囡今年讀SRL K2, 希望可以解答你既問題, 如有錯漏, 望其他SRL家長提點.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

請問有冇青衣/葵芳/荃灣既校車路線參考 ?
因為上車 & 落車地點唔同, 謝謝 !

舊年青衣/荃灣/葵涌同一路線, 今年唔知係咪轉左校車公司定人數多左, 同埋校車公司承諾唔超過一小時車程, 所以青衣同部份荃灣同一校車, 而另一部份荃灣/葵涌/葵芳又一架校車.

今年轉左車公司, 返學時間都掉轉左, 上年葵涌上車尾二站8:30am, 今年掉左去頭第二站 7:50am, 亞女要早大半個鐘起身.

原帖由 bvbb 於 11-2-17 14:28 發表
請問有冇青衣/葵芳/荃灣既校車路線參考 ?
因為上車 & 落車地點唔同, 謝謝 !

monkey妹 : 唔好讚我啦! 兩年前我都係咁問問題, 當時都多得你解答我咋! 我都明白新個d家長都想了解學校多d既野嘛! 我知既答下都無妨既, 最緊要係我無答錯啫~~

原帖由 monkey妹 於 11-2-17 12:44 發表
你答得真係好詳細
真係一位好家長

回復 1# stephanielum 的帖子

你答得真係好詳細!好認同~ !我大女上年畢業,今年到細女~

我都想問住紅磡朝早幾多點上車、落車同埋地點係邊?知唔知大約幾多$?唔該晒.

多謝晒你地呀! 資料好詳盡!!!

Sorry, 我唔係紅磡個邊上車, 所以幫你唔到, 睇下有無其他家長幫到你啦!

原帖由 zoemamaling 於 11-2-17 17:50 發表
我都想問住紅磡朝早幾多點上車、落車同埋地點係邊?知唔知大約幾多$?唔該晒.

請問校車經唔經牛頭角? 返到學校要幾耐?

原帖由 stephanielum 於 11-2-17 16:50 發表
舊年青衣/荃灣/葵涌同一路線, 今年唔知係咪轉左校車公司定人數多左, 同埋校車公司承諾唔超過一小時車程, 所以青衣同部份荃灣同一校車, 而另一部份荃灣/葵涌/葵芳又一架校車.

今年轉左車公司, 返學時間都掉轉左, 上 ...

Thanks for your qicky reply. Since I'm quite worry about the routes arrangement.

我諗應該會經牛頭角, 因我在觀塘返工, 日日都見校車8:40左右會在牛頭角出現, 照佢既路線應該係駛回學校上課.
至於你話要幾耐回到學校, 都要睇校車公司編排, 如果編頭站上車, 又會經過其他地方先回學校喎, 如果尾站就會上車後即回校囉, 不過會早上早落, 遲上遲落, 即是上課時頭站上車, 放學都是頭站個d最早落車.

原帖由 littlewai 於 11-2-18 13:09 發表
請問校車經唔經牛頭角? 返到學校要幾耐?

唔該晒 stephanielum. 不過我仲考慮緊聖羅撒 vs 大坑真光.  可否給予一點意見. 謝謝.

原帖由 stephanielum 於 11-2-18 17:53 發表
我諗應該會經牛頭角, 因我在觀塘返工, 日日都見校車8:40左右會在牛頭角出現, 照佢既路線應該係駛回學校上課.
至於你話要幾耐回到學校, 都要睇校車公司編排, 如果編頭站上車, 又會經過其他地方先回學校喎, 如 ...

大家好, 剛發現這個post, 等我都黎報到, 我囡兒叫霖霖, 佢都會係2011/2012入讀srl 既k1, 希望佢都讀得開心!

請問srl既英文課程深嗎? 需要為囡兒在外找英文輔助班嗎?

沒有普通話課, 那每位小朋友都要在外報讀普通話課程, 有點不方便!

Wayne & Venus 報到.

Same feeling as us. SRL was the only KG that rely on kids' performance rather than family background (我哋係非專業人仕,普通收入,住居屋.)

原帖由 annvnna 於 11-2-15 09:04 發表
我都係有譚歐offer,不過,我覺得SRL的面試真係全睇亞囡表現,而唔係睇家長,所以我應該比亞囡讀SRL!

hi,我個女chloe,請多多指教。

唔好意思, 我對香港區幼稚園無乜研究, 所以唔知真光點樣.

如果兩間唔知點揀, 以下幾點可唔可以幫到你.

1.宗教 (學校與自己家庭是否相同, 如同屬天主教徒, 自行計分多5分, 20分相對機會高d, 不過今年20分都要抽)
2.地區 (SRL 是34區, 如同區首選中既機會幾高)
3.路程 (最好揀d唔好太耐車程比小朋友, 因為佢地好辛苦架)

原帖由 littlewai 於 11-2-23 13:18 發表
唔該晒 stephanielum. 不過我仲考慮緊聖羅撒 vs 大坑真光.  可否給予一點意見. 謝謝.

歡迎你地一班小妹妹&小弟弟加入SRL 大家庭, 我囡囡今年K.2, 個名都有個"琳"字架~

你地大家唔駛擔心, 將你地既心肝寶貝交比天主, 佢地一定會讀得好開心架!

==>>今年家長日老師都提過, 話有家長話淺, 也有家長話深, 老師話K.1有小朋友連A-Z都唔識, 有d小朋友大細楷都識哂, 所以學校要拉近距離, 唔可以太偏埋一邊, 其實我又唔覺太淺, 又唔深啦, 我地做家長既要企在小朋友個邊諗, 唔係一味深就好, 學校有教單音phonic, k1教句子對答, 用牛津story book, 我都有幫囡囡在外上英文, 希望佢多聽多講, 打好個底.

沒有普通話課, 那每位小朋友都要在外報讀普通話
==>>普通話只在星期六playgroup至有, 仲要是給k3學生, 至於要唔要在外學普通話, 咁要睇每位家長.

原帖由 ng_lam_lam 於 11-2-24 21:33 發表
大家好, 剛發現這個post, 等我都黎報到, 我囡兒叫霖霖, 佢都會係2011/2012入讀srl 既k1, 希望佢都讀得開心!

沒有普通話課, 那每位小朋友都要在外報讀普通話 ...

好多謝你既回覆, 想請問咁Oxford Story Tree係讀邊個Level? Red? Blue? Green? K1會讀幾多本 story book?

原帖由 stephanielum 於 11-2-25 16:40 發表
歡迎你地一班小妹妹&小弟弟加入SRL 大家庭, 我囡囡今年K.2, 個名都有個"琳"字架~

你地大家唔駛擔心, 將你地既心肝寶貝交比天主, 佢地一定會讀得好開心架!

請問srl既英文課程深嗎? 需要為囡兒在 ...
‹ 上一主題|下一主題