用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 st.rose 勁好,把握機會,唔得都要誠意求位 ...
go

st.rose 勁好,把握機會,唔得都要誠意求位 [複製鏈接]

真是勁好的學校,有方法,夠嚴,小朋友開心、有禮貌,老師夠經驗,唔讀係損失,三個字:平,靚,正,加油!
   0    0    0    0

回覆 1# formulababy 的文章

咁你有冇報?

算唔算一條龍? 係咪band 1 學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 snow228 於 11-2-11 10:32 發表
算唔算一條龍? 係咪band 1 學校

因為小學係津小, 所以係無龍架
至於叩門有無好處.. 我就唔清楚
就算你入到小學, 中學都唔係龍, 只係直屬
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-11 10:45 發表

因為小學係津小, 所以係無龍架
至於叩門有無好處.. 我就唔清楚
就算你入到小學, 中學都唔係龍, 只係直屬

真實直屬和龍有多大分別呢?謝謝

如你講幼稚園升小, 無所謂直屬呢樣野. 如小學係津校, 好似SRL 咁, 小學都要跟教育局辦法. 如果係私校, 一係好似德望, 升佢小學有優先; 一係好似St Clare's/True Light, 如無大件事都一定收返你, 咁先叫一條龍.

SRL 幾年前有人話叩門, 幼稚園反而唔著數, 因為小學校長嫌自己幼稚園程度太淺咁話. 但我唔係幾相信. 就算係叩門, 位都唔會太多啦. 所以都係以呢間學校教法合唔合適你位子女為考慮較佳.

當年我去報名, 對學校印象極佳, 佢地修女非常好人架. 點解唔讀? 因為學校搬去砰石, 近我99 住所, 費事麻煩.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-2-11 10:49 發表

真實直屬和龍有多大分別呢?謝謝

龍校~ 係唔係都升得返, 包括band3學生, 中學banding會有影響!
直屬 - e.g. LS咁, band 3學生一定入唔到, band 2就部份收返.. total大約7-8成學生升到中學, 中學個banding無乜太大影響

津校嘅名校好少結到龍, 怕影響中學嘅banding (你知啦.. 入小一時乜人都有!) 所以只會係直屬或者聯繫.. 咁留返少少位.. 收街外band 1學生囉!
恐龍家

唔會有學校咁蠢結龍, 一結龍就連最差既學生都要收番晒喎,直屬或者聯繫可以收番自己好既學生

原帖由 小曳人 於 11-2-11 11:05 發表

龍校~ 係唔係都升得返, 包括band3學生, 中學banding會有影響!
直屬 - e.g. LS咁, band 3學生一定入唔到, band 2就部份收返.. total大約7-8成學生升到中學, 中學個banding無乜太大影響

津校嘅名校好少結到龍, 怕影 ...

ic, thanks a lot! 即是我這些懶惰家長想偷懶也不可以了

樓主甘hard sell 架?

btw, 幼稚園上小學時因為是計分, 冇priority, 但叩門時有優先的.  我識人幾年前一放榜即日去扣, 兩日後(registration date)已interview即收.  

至今小學上中學,基本上全部band 1-2都上到,  自已另有安排的例外.

Totally disagree to your statement "幼稚園程度太淺"  The standard is acceptable and they have native English Teacher too.  Especially in K3, they require their student to write student handbook, dictation and do some P1 exercises in order to allow the childrens to adapte to the Primary school.

My daughter was graduated from SRL.  She is well adapted to her primary school life.  

A few years ago, they only accpet their kindergartens students during knock door stage!

原帖由 w_y 於 11-2-11 10:57 發表
如你講幼稚園升小, 無所謂直屬呢樣野. 如小學係津校, 好似SRL 咁, 小學都要跟教育局辦法. 如果係私校, 一係好似德望, 升佢小學有優先; 一係好似St Clare's/True Light, 如無大件事都一定收返你, 咁先叫一條龍.

SRL  ...

My daughter is studying there . I am not selling this school. But , I really appreciate of its comprehensive programme . Also , the personality development of my daughter. She is rude before joining the school. But the teacher can modify her temper and always give methods to her and encourage her. For me , it is very importment .

我都覺得st rose係好, 但若與good hope比較, 那間較好?good hope上小一是否大機會d?

當然, st rose 就最經濟喇......

原帖由 小曳人 於 11-2-11 11:05 發表

津校嘅名校好少結到龍, 怕影 ...

多謝!非常清晰!

那紅勘天神嘉諾撒學校屬一條龍學校,中學直升嘉諾撒聖瑪利書院,學生素質是否有所參差?

要整走成績差的學生唔難…留班,勸退…見到自己小朋友跟唔上,有d唔留你,唔勸你,你都自己走…
聽說有人會於K2試插st. mary,因為一定有人走…當然,你插得就要有番咁上下…
原帖由 Winnietao 於 11-2-11 11:15 發表
唔會有學校咁蠢結龍, 一結龍就連最差既學生都要收番晒喎,直屬或者聯繫可以收番自己好既學生

原帖由 formulababy 於 11-2-11 01:10 發表
真是勁好的學校,有方法,夠嚴,小朋友開心、有禮貌,老師夠經驗,唔讀係損失,三個字:平,靚,正,加油!

今日係SRL註冊, 學校將加好多好多, 活動空間及設施, 真係
有樓主說的三個字:平,靚,正

小學是否男女校? 屬於幾多號校網?

‹ 上一主題|下一主題