用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請大家推介初學鋼琴琴書
go

請大家推介初學鋼琴琴書 [複製鏈接]

我們居於海外,這裏鋼琴琴書較少選擇,所以請大家幫忙,推介一些合初學鋼琴小朋友彈的鋼書.

1    0    0    0

樓主可以睇下Alfred系列啱唔啱用,英文原版又colourful,可以網上訂到,我啲學生都好鐘意。

音樂人長老
請問可不可以推供更多鋼琴書目本人,待家人到琴行尋找呢。。

另外,還想購買看譜練習的鋼書。
我試過上通利。。太少資料。。

原帖由 音樂人長老 於 11-2-10 20:01 發表
樓主可以睇下Alfred系列啱唔啱用,英文原版又colourful,可以網上訂到,我啲學生都好鐘意。

我己將資料PM俾妳,不過妳喺網上買可能平過妳喺香港買,因為香港價錢己包埋運費,妳不妨上網比較下先。

原帖由 音樂人長老 於 11-2-10 23:45 發表
我己將資料PM俾妳,不過妳喺網上買可能平過妳喺香港買,因為香港價錢己包埋運費,妳不妨上網比較下先。

如果係網上購琴書, 可否也將資料PM給我? Thanks!

音樂人長老 :

please PM me the info, thank you!

currently my kid is using Alfred and A Dozen a Day.

thanks.

長老
唔該PM 埋我呀!

我估唔到大家對呢方面咁有興趣,不過樓主情況唔同,佢喺外國居住,家人買完琴書仲要寄去俾佢,一來一回郵費貴,我先建議佢網上選購。各查詢家長可以直接去栢斯揾Alfred 系列,佢比通利齊全因為佢音樂課程都係用呢套書。Alfred網站係www.alfredpub.com,大家可以比較下。

年紀細(4-5歲)可以考慮Young Beginner用Preparatory course,有6個levels,每個level 有4本書,價錢唔貴,買一個level都係兩百蚊左右可以用大半年,細學生唔使我叫都會自動自覺做Theory功課,小學程度可以用Basic 系列,內容編排都唔錯。
‹ 上一主題|下一主題