用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望同st paul (聖保祿), 你會選邊間呢?
樓主: huiaudrey
go

德望同st paul (聖保祿), 你會選邊間呢? [複製鏈接]

我在其他貼都已寫過, 純粹分享, 不知大家有冇聽過由 22 間傳統教會名校自行組成的 "香港補助學校議會" 呢個學術界的組織? (註: 此組織並非 "香港津貼中學議會" 和成員中不計官校名校)

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83

22 間成員學校(依創校年份排序)
英華書院(1818)
聖保羅書院(1851)
聖保祿學校(1854)
拔萃女書院(1860)
嘉諾撒聖心書院(1860)
拔萃男書院(1869)
嘉諾撒聖方濟各書院(1869)
聖若瑟書院(1875)
英華女學校(1900)
嘉諾撒聖瑪利書院(1900)
聖士提反女子中學(1906)
聖保羅男女中學(1915)
香港華仁書院(1919)
九龍華仁書院(1924)
瑪利諾修院學校(1925)
瑪利曼中學(1927)
聖嘉勒女書院(1927)
喇沙書院(1932)
協恩中學(1936)
聖馬可中學(1949)
循道中學(1958)
聖保祿中學(1960)

入得呢個會的才稱得上真正的傳統名校, Good Hope 好似冇份喎

原帖由 lugano 於 11-2-10 17:22 發表
我在其他貼都已寫過, 純粹分享, 不知大家有冇聽過由 22 間傳統教會名校自行組成的 "香港補助學校議會" 呢個學術界的組織? (註: 此組織並非 "香港津貼中學議會" 和成員中不計官校名校)

http://zh.wikipedia.org/zh- ...

"香港補助學校議會"是Grants School Council, Grants School 是早於1973年前受政府指定資助,所以名為補助學校, 這些學校全部由教會主辦,大部份經費來自政府的補助,但學校的日常運作由辦學的教會負責。

津貼學校,或稱資助學校(Subsidized schools)是指在收取學費同時,亦接受政府資助的學校。

德望學校(中學部)早期是私立學校,1978纔成為津貼學校,2002年為了收小學部學生纔轉為直資學校,所以按辦學模式來說是不能入"香港補助學校議會"。

原帖由 GHcat 於 11-2-10 22:38 發表

"香港補助學校議會"是Grants School Council, Grants School 是早於1973年前受政府指定資助,所以名為補助學校, 這些學校全部由教會主辦,大部份經費來自政府的補助,但學校的日常運作由辦學的教會負責。

津貼學校,或稱 ...

無論如何, 排位第幾第幾又如何... 如樓上所講, 合適自己小朋友的學校便是好學校, 是第一不是=好學校

醒目開學勳章

Totally support!

原帖由 luilui007 於 11-2-10 22:51 發表

無論如何, 排位第幾第幾又如何... 如樓上所講, 合適自己小朋友的學校便是好學校, 是第一不是=好學校

http://zh.wikipedia.org/zh- ...

你的所謂名校邏輯, 加上羊群心理, 很多家長都信以為真的

原帖由 MyAshley 於 11-2-11 00:34 發表

你的所謂名校邏輯, 加上羊群心理, 很多家長都信以為真的

無錯,所以九龍塘既kg特別多人報,even 聖心/真光都無九龍塘既kg咁多

羊群心理!!!! totally agree!

個人認為盲目祟拜名校二字倒不如看看以下2011年剛公佈的"全港中學「兩文三語」菁英大比拼", 不少都不在你的名單內, 難道他們不是好學校?

全港中學「兩文三語」菁英大比拼(第七屆)
The 7th Biliteracy & Trilingualism Composition and Speech Competition
優勝者名單公布
初級組
冠軍
盧紫晴 瑪利曼中學
亞軍
岑旻軒 庇理羅士女子中學
季軍
陳寶妮 聖保羅男女中學
優異獎
陳玗琪 聖保羅男女中學
鍾健徽 梁式芝書院
賴曉樂 迦密柏雨中學
劉曉晴 拔萃女書院
馬在翹 德望學校
黎佩提 梁式芝書院
李曉藍 德望學校
最優秀中文文章
伍家麟 觀塘官立中學
岑旻軒 庇理羅士女子中學
岑曉欣 協恩中學
最優秀英文文章
馬在翹 德望學校
胡靄琳 聖保羅男女中學
古昕 協恩中學
高級組
冠軍
林穎欣 保良局百周年李兆忠紀念中學
亞軍
林紀彤 東華三院呂潤財紀念中學
季軍
雍榮 聖保羅男女中學
優異獎
林致荷 瑪利曼中學
林在山 風采中學(教育評議會主辦)
何家平 天水圍官立中學
王家欣 德望學校
余衎臻 瑪利曼中學
王雅醇 寧波公學
王紫妍 保良局董玉娣中學
最優秀中文文章
陳曉然 聖公會曾肇添中學
馮伊妮 拔萃女書院
黃學仁 保良局羅氏基金中學
最優秀英文文章
林婉婷 香港管理專業協會李國寶中學
吳嘉善 培僑書院
林致荷 瑪利曼中學

quoted from website of "Hong Kong Federation of Education Worders"

我又未必完全羊群心理!!!! 在商業角度, 返而更要問點解呢D學校能做到咁好嘅品牌持久性..你睇下好多官立中學例二十年前係band 1, 今天變成怎樣?...嗰D學校可以做到數十年不倒, 有時到要欣賞吓佢地付出努力和心思

原帖由 SmartCandy 於 11-2-11 14:28 發表
我又未必完全羊群心理!!!! 在商業角度, 似乎要欣賞呢D學校點解能做到品牌持久性..你睇下好多官立中學例二十年前係band 1, 今天變成...但有D學校可以數十年不倒, 有時到要欣賞吓佢地付出心思 ...

同意, 他們總有一套自己獨有的教育方式, 既然我們將小朋友交託他們, 就要尊重及認同他們

原帖由 angrybirds 於 11-2-11 14:45 發表

GH本身當然是一間很好的學校,但是整體而言和SP比較還是略差一籌。

這是一般人的見解, 可否具體分享給大家你的points? Tks!

回復 2# MyAshley 的帖子

我個人認為名校有一定的品質保証。冇錯普通學校間唔中都有幾個outstanding 嘅學生,但係唔知係唔係學生本身問題定係個別老師教得好。但名校嘅好處係in general同學有一定水準,因為醒目仔醒目女先入到,學習氣氛好,自然事半功倍。再者程度同質數高,咁嘅配合未必普通學校做得到除academic學校注重其它發展例如speech,language,sport。名校畢業生都係唔差得去邊,好多大公司都會睇呢樣嘢(for ur first job at least).

原帖由 angrybirds 於 11-2-11 16:15 發表

我的見解是就其中學成績而言,SP六科十四分的比率約85%,GH應該80%都冇,GH既英文好好,但是中文明顯較差

其實真的不用這樣比來比去,每間學校都有自己的特色,真的適合自己囡囡的便是最好的。

原帖由 angrybirds 於 11-2-11 16:15 發表

我的見解是就其中學成績而言,SP六科十四分的比率約85%,GH應該80%都冇,GH既英文好好,但是中文明顯較差

請問14分是否即5科合格?

原帖由 GHcat 於 11-2-11 17:03 發表

其實真的不用這樣比來比去,每間學校都有自己的特色,真的適合自己囡囡的便是最好的。

完全同意!!

醒目開學勳章

spc校服 青見 D

回覆 1# conniechan125 的文章

乜ST.PAUL 有消息咩????咁快要比拼?

我不想去比較兩間學校, 兩間都是好學校, 如果我囡囡可以在其中一間讀得好好地, 我都不用擔心她不可以入到U, 所以入唔入到大學, 學生的努力比起學校名氣重要. 不過我都知道論名氣, 的確SPK較高, 始終歷史較悠久, 因此出了較多名人. 其實每間學校都要把school reports放在學校網上, 大家真的不用估估下, 就可知各中學的公開試成績. 根據學校報告, 德望去年的14分應該是85%.
‹ 上一主題|下一主題