用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有去過九龍的“音樂家庭”學過琴?好不好? ...
go

有沒有去過九龍的“音樂家庭”學過琴?好不好? [複製鏈接]

最近想給孩子學學琴,想找有特殊教育經驗的,怕一般的未能有成效,無意中看到這家的網站,不知道有沒有人可以分享一下,或者有沒有其他好的建議和介紹。多謝~!
   0    0    0    0

沒人回覆啊。。。。。那有沒有學琴的好介紹啊???

原帖由 xixi1218 於 11-2-9 09:46 發表
沒人回覆啊。。。。。那有沒有學琴的好介紹啊???

多年前聽過有4, 5個媽咪講....... 好像幾强迫和機械式的, 也沒什麼方法, 但近幾年再沒有聽過了, 不知現在怎樣了.

回復 3# SandraLo 的帖子

多謝你的分享~!

我小朋友有發展遲緩, 依家係音樂家庭度接受緊訓練.

由於小朋友仍然好多野都未識, 所以未開始真係接觸琴. 現階段我會形容為係認知方面既訓練. 老師好要求既係家長係屋企恆常同小朋友既練習. 所以上堂個陣係教家長返屋企點教小朋友多於係個度教識小朋友....如果媽媽係好忙, 忙到根本連陪小朋友玩都冇時間, 我就唔建議去... 因為會覺得好大壓力...

我細個個陣都有學琴.... 真係要考琴個隻就一定係又死板又悶同狂操練.... 始終彈琴係一樣手藝. 功多藝熟.

如果真係想知多d上音樂家庭堂既野, 可以pm我...

回覆 5# valmom 的文章

多謝你的詳細回覆!

但呢間中心的老闆劉博士好似信/修煉法輪X架,我在Yahoo找到佢的資料,小心小心~

原帖由 valmom 於 11-2-15 18:06 發表
我小朋友有發展遲緩, 依家係音樂家庭度接受緊訓練.

由於小朋友仍然好多野都未識, 所以未開始真係接觸琴. 現階段我會形容為係認知方面既訓練. 老師好要求既係家長係屋企恆常同小朋友既練習. 所以上堂個陣係教家長返 ...

我以前聽人講, 要幫襯買好多嘢的, 依家重係唔係咁?

多謝各位的資訊!!
‹ 上一主題|下一主題