用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 陳瑞祺喇沙
樓主: KuenMa
go

陳瑞祺喇沙 [複製鏈接]

Re: 陳瑞祺喇沙

Hello 各位希望讀或將會讀陳瑞祺的家長,

不用擔心, 其實學校不是那麼恐怖, 怎會80幾分就要見家長呢?

學校是沒有locker的, 不過將來有新校舍就唔知.
中文就真是不考課文的, 而且要加上作文在考試卷內, 初初我個仔都試過差唔多做唔曬試卷.

英文都會考書本的字, 但數學當然就唔會考課本. 平時買些習作給小朋友做. 不要臨急抱佛腳. :

要補充就係, 如果小朋友成績好, 男仔多數會去: 喇沙, 旅港開平, 華英, 丘佐榮,曾肇添等.
女仔會去協恩, Maryknoll, 聖羅撒, 旅港開平, 華英,丘佐榮,等.

多謝 ~  

因為有分先打算今年 1st round chose csk, 如果唔係噤, 真係想留番 d (坐校車) 時間俾小朋友做功課 ~  

weweroxy 寫道:
Hello 各位希望讀或將會讀陳瑞祺的家長,

不用擔心, 其實學校不是那麼恐怖, 怎會80幾分就要見家長呢?

學校是沒有locker的, 不過將來有新校舍就唔知.
中文就真是不考課文的, 而且要加上作文在考試卷內, 初初我個仔都試過差唔多做唔曬試卷.

英文都會考書本的字, 但數學當然就唔會考課本. 平時買些習作給小朋友做. 不要臨急抱佛腳. :
~ 歌地亞 ~

weweroxy

你意思即糸成績好的男仔, 反而不會選回陳瑞祺喇沙中學, 跟據中學網頁, 佢有約40個位是留番給自己小學的, 以前我知道陳瑞祺中學是很好的, 現在就不知道了, 他算不算Band 1學校.

miffy
我上司個仔今年15分大抽獎
1st 喇沙
2nd 九龍塘官小

2nd 入左
miffy 寫道:
h28

我仔今年k1咋, 不過我睇定d學校, 我老公想搬去41博下喇沙和九龍塘官小, 而家考慮緊。

sosomom,

你講得

sosomom 寫道:
weweroxy

我見到課室里有很多locker, 是否在每個小朋友都有一個locker.

我女現讀 P2, 佢話locker 是2個同學share 一個, 老師只准放雨具或美勞用品, 不准放其它 東西.

我個姑姐個仔同我講,佢讀油天畢業派位,好多同學都選華仁,點知結果出來,成績好好都有人派唔到,返而無咁好成績就囉到個位,所以彩數都好緊要,唔好放唔低.

小BMom
妳外甥仔太大壓力喇! 要鼓勵下了, 旅港係好叻好叻喇! La Sa係男校, 唉!千祈唔好覺得入La Sa才叻, 叻學校絕對唔止一間, 旅港一樣係好學校之一.

CMMANDY

小BMom 寫道:
我外甥仔果時就1st choice La Sa, but入5到,佢同一班有3個入左,就係佢5得,so佢派位果日真係係學校喊~2nd choice旅港~

80分當然5駛見家長,but一班內真係好多有80分,so80分係呢間5算十分標青law~外甥女果時科科9字頭,考試全級一定20名之內,再+埋運動成績,so第1輪就入左協恩啦~

有無人知點解呢間學校小一入學前無家長日, 要9月開學後先安排, 我所知很多學校都會在8月尾, 帶埋小朋友返去講解一下學校情況

我個fd個仔, 又係15分, 入左1st 喇沙....不過佢個地址係正喇沙利道, 唔知有無關係....
栗子媽媽 寫道:
miffy
我上司個仔今年15分大抽獎
1st 喇沙
2nd 九龍塘官小

2nd 入左
[quote]
miffy 寫道:
h28

我仔今年k1咋, 不過我睇定d學校, 我老公想搬去41博下喇沙和九龍塘官小, 而家考慮緊。
[/quote]

小BMom ,

小朋友就是這樣, 想要就想得到, 原來唔係今年的事  

CMMANDY

小BMom 寫道:
CMMANDY,
LaSa係外甥仔自己想入架,佢參觀完學校之後就話好鐘意,不過已經好耐世紀啦,佢讀讀下旅港都冇野lu~

sosomom
唔知買書個日算唔算(家長日),妳買完書冇聽講

h28
我系3rd round 叩門入的, 昨天才去註冊的, 我小朋友編了1A, 你呢, 我好似系邊度見過你提過, 但唔記得啦. 如果之前唔帶過囝囝返學校, 我怕開學日佢唔知點.

sosomom
都係1A,妳要打電話問返開學D程

請問csk一年班係下午班,咁通常補習或做工課,係安排放學後定返學前會被教好?請指教!

我會放學後, 吃完晚飯, 開始做功課, 如果媽媽是全職媽媽, 都可考慮做唔哂的功課, 留返第二日做. 不過, 最好就係晚晚做完功課, 第二日不用太早起床.

weweroxy 寫道:
我會放學後, 吃完晚飯, 開始做功課, 如果媽媽是全職媽媽, 都可考慮做唔哂的功課, 留返第二日做. 不過, 最好就係晚晚做完功課, 第二日不用太早起床.

Hi weweroxy,
想問升小三後功課是否 會多了很多, 通常一個晚上能 否 完成功課和溫習呢?

weweroxy
咁!補習係唔係放早上呀?有冇補習老師早上補習
‹ 上一主題|下一主題