用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉唔轉校好,請大家俾d意見,比較長篇
go

轉唔轉校好,請大家俾d意見,比較長篇 [複製鏈接]

首先同各位講句對唔住先,我真唔係讚我個女,我真係有煩惱,請大家幫幫我!
我大女係一個資優生,當初選而家既小學係因為佢地係活動教學,又近屋企,所以選佢,由一年班開始佢已經係全級既優異生(佢地學校係無名次的,但每班每科最高分既都會攞到優異獎,而我亦問過老師,佢係全級都係最高分的),開始時都無乜特別,但到左今年三年班,問題出現左,佢開始唔想去溫書,亦唔想考最好成績,佢唔想溫書我明,因為佢真係已經識,所以我唔想迫佢,但佢唔想考高分就好煩,因為佢話成日都係自己最高分,無人可以追到佢,佢覺得其他人好慘,自己亦都好悶,(因為所有優異獎都係佢攞晒)雖然我同學校老師都已經同佢解釋左考試唔係要同人比較,而係要同自己比較,但係因為佢差唔多每次都係滿分(無滿分係除左大意,最主要原因係佢唔想又係一百分),所以佢覺得都已經一百分,無意思再追,所以我諗緊,會唔會係學校既程度對佢黎講係低左d呢?如果同佢轉間程度深d既好唔好呢?大家可唔可以俾d意見我,麻煩大家!

0    0    0    0
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

首先你要比人知道個女讀邊間先?咁先易比意見,至於你個女點解會有咁既諗法,會唔會係父母本身平日太多稱讚,以至個女有的驕傲,呢方面相信父母都要考究一下,講返轉校問題,成績超班當然轉一間更好既學校,講繄既當然係名校,咪真正可以考驗到個女既真正實力,但到時可能係臥虎藏龍,要科科高分都未必咁易,但反而到時你個女會鐘意,因為終於有左新挑戰,唔會再係無敵是最寂寞。

回復 2# 小巫女女 的帖子

我都聽過有人講, 有些人會有"fear of success". "高處不勝寒", "無敵是最寂寞".
有無同囡囡傾過, 佢在學校有無朋友?
唔想攞100分, 係咪驚被同學孤立/有人妒忌佢對佢講說話?

我真的聽過人講返佢既童年, 佢讀書好聰明, 人地要溫好耐書, 但佢唔使點溫就得高分. 但佢覺得唔開心, 反而覺得自己好似有缺陷咁, 無得好似身邊同學咁努力溫書. 竟然覺得自己無乜價值. 結果佢還放棄自己, 唔考大學, 走去做sales.

記得"音樂人生"裏的黃家正講: 次次音樂比賽都得第一, 覺得好厭悶, 希望彈琴除了比賽之外, 還可以有其它野.

我囝囝玩chess, 佢係屋企次次都win, 都曾經投訴話"好悶". 好希望到外面搵同D強勁對手捉棋. 遇到勁人, 即便輸咗都好開心. 我朋友個仔又係咁, 次次都WIN, 就唔想去, 反而有強過自己的棋手, 就好興奮投入.

所以我覺得你囡囡的反應好正常. 佢同學和她的實力差太遠了. 真的需要考慮替她找間要求更高的學校.

轉校

"真的需要考慮替她找間要求更高的學校"

非常同意!!!

醒目開學勳章 王國長老

我都會讚成轉校
原因係: 你女女學校已經滿足唔到你女女需要
我2個小朋友讀既學校, 都係活動教學, 我自己睇到, 活動教學唔等於淺, 而且活動教學精髓, 在於俾小朋友自由發揮, 你有心機去搵料(借書上網問老師你想點都得, 學問唔係黎自學校安排既教科書), 學生份功課寫到好精彩好深, 老師一樣奉陪, 一樣照改照俾意見, 所以學校一樣有好叻既小朋友, 佢地唔會覺得悶, 因為每樣野都有無限發展空間, 而學校亦有對資優同學特別培訓, 例如同大學合辦一d programme, 主科又會分小組教, 教既課程會有d唔同, 切合返果group小朋友需要
反而係咪轉去傳統名校, 係另一個issue
我會建議你揀一間識教資優既學校, 肯俾小朋友空間既學校, 肯俾佢地試同挑戰既學校, 而唔係spoon feed又教得深既學校

好多謝大家既意見!我女係在天水圍循道衛理小學就讀的!其實佢係學校真係試過俾同學仔話佢太高分,所以唔想同佢玩,但係我女會同佢地講返,只要你地肯努力,都可以高分過我架!而且佢係學校都好受同學歡迎,所以我唔太擔心佢係學校無朋友!而今日我亦都同個女提過,同佢轉校好唔好,(我都想聽下佢既意願)但佢既反應好大,叫我唔好,因為佢唔想無左班同學同老師,所以我而家都仲爭扎緊!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

回復 1# 小巫女女 的帖子

如果囡囡唔肯轉校, 咁就唔好轉校啦!
免得夾硬轉咗校, 佢反而更唔開心, 甚至諗: 如果我成績唔係咁好, 就唔使轉校了!

除非小朋友自己想走啫.

另外, 小學課程到4年級才真正深起來, 可以再觀察多一段時間. 如果囡囡覺得悶, 可以考慮發展其它興趣, 例如學小提琴, 學外語之類之類.

無論係甚麼決定, 最重要都係同囡囡多D溝通, 讓佢知道媽媽做既決定係想囡囡有好既發展, 係因為媽媽好錫囡囡.

但係你住咁遠,轉出來九龍的名校,一來一回要好幾個鐘,你都係要考慮清楚先得。

也許可以與校長或老師談談, 嘗試讓她跳班.

再一次多謝大家既意見!其實佢已經有好多野學緊,佢有學長笛,劍橋英語,公文數,童軍同埋朗誦,連我都覺得佢唔多夠時間用,所以應該唔會再報其他野,因為我仲有兩個細既要湊,真係帶唔到佢去咁多地方!另外轉出九龍我老公都唔想,因為真係怕佢太辛苦,所以都應該唔會考慮!
另外都好多謝violia既意見,我諗我會試試同學校傾傾,真係好多謝各位!

小巫女女,
妳好, 我都係住TSW, 都聽聞妳女女學校係活動教學, 咁其實妳有無諗過轉去邊間? 潮陽小學應該係TSW程度比較深既小學, 不過係傳統教學, 我有朋友在那裡讀, 功課都好多.
如女女唔想轉校, 咁中學再搵間適合女女程度既學校.

既是資優生,我覺得需要轉校,因為學校已滿足不到小朋友亦不能發揮她的潛能.老實講,可能她在現在學校成績優異,但在九龍的小學可能只是中上.所以要好有更多發展空間,不一定要出九龍,但要在本區找一間更好學校.何不考慮李宗德等直資小學?或試下天主教等可以容易上BAND1既小學?小朋友無比較是不會有進步,這是是實...至於朋友,很容易會識新的,與其被人排斥,不如從新開始,免得影響小朋友既自尊心..好學校,遠遠我都會去,香港並不大..相比外國...真不算什麼.

客觀睇,轉.
就好似ydoris甘講,學校課程和同學水準早早已不能滿足你囡囡程度,囡囡好易變成"井底之蛙",就算資優,時間一長,亦會變得平庸,關於同學問題,就算升上中學,亦會各散東西,如果這是1個問題,這問題永遠會存在.就算唔轉出去市區,亦可以考慮元朗區較tough的小學(天水圍大多的小學相比元朗區的程度較低---希望不要介意個人意見,因為收納唔少老師朋友意見綜合,記著係"大多",唔係"全部",仍有叻份子),聽聞光明英來程度唔低,可以諗諗!李東德雖好(但亦聽聞只指頭十幾廿名個D),但係直資,要比學費,值唔值就要睇自己,有同事說,如果小朋友叻,點解要去直資?好多官/津校好好,除非考入傳統"名"直資,好多新興直資"名大過實",市場上大把非矣利學校又好好可讀.

樓主不要介意, 以前我表姐係屯門拔X小學教, 之後無教, 比了全部考試卷給我, 我個仔睇到眼光光, 佢話D題目好淺+直接, 低佢地學校接近1至兩年, 亞仔係讀九龍私小.如轉出來九龍讀, 真係無可能, 小朋友又辛苦,同學校商量跳級OR轉程度深D學校.

[url=][quote[/url]]原帖由 小巫女女 於 11-2-5 02:09 發表
好多謝大家既意見!我女係在天水圍循道衛理小學就讀的!其實佢係學校真係試過俾同學仔話佢太高分,所以唔想同佢玩,但係我女會同佢地講返,只要你地肯努力,都可以高分過我架!而且佢係學校都好受同學歡迎,所以我唔太擔心佢係學校無 ... [/quote]

樓主, 我讚成你女女轉校的 .... 不過, 如果女女唔想, 就不如比d公開試 (如:ket, 奧數) 果d佢去考, 等佢有d動力

樓主, 你亦可帶女女去考傳統名校的插班 (同佢講去見識下!), 考得入, 當然比佢讀 (既然佢有呢個能力) ; 如果考唔入, 女女考過人地插班試份卷, 可能會從中得著, 知道自己重有好大的進步空間...

傳統名校, 成績好, 係會被 respect 的, 而唔會 "因為你高分而唔同你玩的" (除非好招績啦!)  

原帖由 catcatmom 於 11-2-13 23:44 發表
樓主不要介意, 以前我表姐係屯門拔X小學教, 之後無教, 比了全部考試卷給我, 我個仔睇到眼光光, 佢話D題目好淺+直接, 低佢地學校接近1至兩年, 亞仔係讀九龍私小.如轉出來九龍讀, 真係無可能, 小朋友又辛苦,同學校商量 ...

吾好咩野都話無可能.我都係天水圍轉出來讀,阿女不是資優,但細女就好叻既.轉出來當然不是名校,但初初成績真是差既.經過2年時間,已追上中等程度,亦有校外比賽,以前學校咩都無架.底子亦好了,細女亦可望有機讀傳統英中...(願望)原來小朋友係可以發揮得好好,但要有空間給他們.

醒目開學勳章

一定轉!!

去多d圖書館, 睇多d書.  升中再算.

原帖由 小巫女女 於 11-2-5 23:18 發表
再一次多謝大家既意見!其實佢已經有好多野學緊,佢有學長笛,劍橋英語,公文數,童軍同埋朗誦,連我都覺得佢唔多夠時間用,所以應該唔會再報其他野,因為我仲有兩個細既要湊,真係帶唔到佢去咁多地方!另外轉出九龍我老公都唔想,因為真係 ...
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題