用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 協恩轉直資 = 劫富濟貧
樓主: YN
go

協恩轉直資 = 劫富濟貧 [複製鏈接]

協恩是我細個時的dream school, 其實個區真的好平民化, 雖然有何文田, 窩打老道的有錢人, 但九龍城的基層都不少, 如今走直資路, 間接就壓縮了基層的機會, 唔通將來真的會有家長唔準備筆錢就走去讀?  一心一意去擺助學金?  佢不如平多多學費, 等普通家庭都可以負担好過走貴族之路...

請問各位家長, 中學轉直資會不會大大影响你哋升中的抉擇?
$3500 元真的幾多呀, 如果有二至個囡在讀, 再加上雜費學嘢補習等, 分分鐘一個月萬幾銀, 唔好話基層, 普通中產都頂唔住...

有提過100 個教師,IGCSE無印象。問題係我地俾個女入讀小學係為左85%可以上到中學而且係平民中學,無諗過要交高昂學費,亦唔係要學咩外語、劍擊呢D野。再者學校一下就收咁多學費但係咪一下就可以請到咁多老師同一下就可以提升學校去到嗰個level?咁未得的話最初幾年交高昂學費的學生咪好唔抵?劉校長喺訪問中亦提到轉直資係為左教署會削減教師數目,咁maintain 5個教師係咪就要個個學生交$3500一個月?仲有其實三三四學制係少左一級,咁人手需求應該會減少左,呢點就提都唔提啦。一生一師原意係好,但如果俾女女個老師同佢唔夾又或者價值觀同家長唔同,咁班主任都話有望第年轉人,一生一師就6年都同一個,個女咪好慘?

Exactly!! 的學費減免要學校批的,無錢走去考如果唔批點算?掉轉如果好多基層好學生去讀,咁錢又從那裏來?
原帖由 panbaby 於 11-2-18 12:05 發表
協恩是我細個時的dream school, 其實個區真的好平民化, 雖然有何文田, 窩打老道的有錢人, 但九龍城的基層都不少, 如今走直資路, 間接就壓縮了基層的機會, 唔通將來真的會有家長唔準備筆錢就走去讀?  一心一意去擺助 ...

Does the school really need 100 teachers? Do we really need 一生一師? Do we think that teachers will not change their service schools/jobs.

Actually, HYS had outperformed many schools in the past years, then what's  wrong with the current situation which makes the school to charge from $3,000 to $35,000 per annum.

I am quite sure that the small class structure and foreign language may lead the students to perform even better than past years, but it is totally cost inefficient.

Though the school said that they will still keep 85% of HY primary students, but I think finally may be less than 50% will proceed to secondary school because the outstanding students has the ability to go to other free Band 1 secondary schools. For those who find difficulty to pay 25% to 100% school fees may also choose to leave since the parents understand that during the whole semester year they still have to pay other fees for various activities, e.g. to practice their European language in Europe. Ultimately HYS will only attract the students with outstanding academic results and the family is affordable to pay.

唉, 佢個區雖然多了半山一號, 但附近的中學如開平, 華英, 陳瑞琪, 德X, X佐榮, QE, 都是官津校, 事實上, 何文田區根本是幾十年來都是官津名校區, 九龍城何文田區的名校網好多指的便是這一堆學校, 而協恩便是表表者之一.  咁多年來, 協恩在運動, 成績上都好好, 做津校雖然會收了部分band 2學生, 但相信為數唔多, 而成績依然可以保持, 就可以看出基本上津校之路根本就好穩定, 質素冇問題.  

你收咁高學費學咁多外語, 活動, 分明就是走貴族之路.  非主流外語真的咁重要? 有錢有心機我都可以出去學, 睇餸食飯呀, 你cover 到成本便算了, 何必走咁高貴之路?

其實在九龍城區, 通常會及能撬走協恩的學生多數只有一間, 就是DGS!   其他學校啲學生想入到難, 仲點會走, 佢想和DGS 甚至 ST. PAUL CO-ED 看齊之心太明顯.

高昂学貴可以平民化?

I agreed with you that

你收咁高學費學咁多外語, 活動, 分明就是走貴族之路.  非主流外語真的咁重要? 有錢有心機我都可以出去學, 睇餸食飯呀, 你cover 到成本便算了, 何必走咁高貴之路?

I guess lower down the school fee can be more realistic.

HYS will listen to the parents' views on the discussion forum ?

根本校長係想貴族化間學校,如果唔係就算轉直資都唔使咁貴學費攪咁多野,收少D錢 maintain 依家質素就可以。因為協恩貴族直資違背協恩平民化的傳统,為左冇咁多反對聲音,就整學費減免呢一招,分化家長,咁有部分人覺得自己會有資助就會讚成,仲幫學校鬧唔讚成的家長自私,其實交全費的唔代表有錢,得資助的不代表窮,大家香港納稅人都知道稅單只反映到打工仔的收入,分分鐘合資格得減免的有錢過交全費的同學。

我都覺得小學上中學的人數會越來越少,小學中途轉校的學生會增加,。

如果唔轉直資唔得咁名津校如 Maryknoll Convent, St Mary 等都應該要轉啦,點解人地可以維持,只係協恩唔轉唔得?咁好明顯係學校想轉,唔係必須一定唔轉會摺埋啦。

仲有唔知各位記唔記得幾年前有個訪問,協恩同 Maryknoll都實牙實齒話自己係平民學校唔會轉直資,如今協恩自打咀巴啦。

說實話,從協小開始,學生們在學術方面 、音樂方面和體育方面有出色的成績,有多少是從校內老師學回來的?我敢說少之又少。甚麼法文,西班牙文,請先學好普通話和英語,如有個別需要,家長們自有辦法,何需校方費神,簡直多此一舉。說到遊學團,那些團費,恐怕中產都難應付,更何況低下階層,到時又由誰人支付。說到底,學校只不過是想趕走一批學生,再收一批「新學生」吧了!
Minniemouse:-P

Copy from another parent:

我覺得小學部d 學生慘d, 一心一意上津中, 宜家要比成$3500/m, YW 轉直資都係收 $1500, 同埋轉直資前已入讀小學部既學生到中學時都係免費.

Why YW can but HY cannot?

根本學校唔 care 小學生,淨係想提升間學校,話你入息低我資助你。但係我唔想接受資助呢,本來$300我有能力俾,我女同其他同學會平等,轉直資我變左要受助,仲唔係受政府而係受其他同學資助,你話小朋友點自處?我點解要個女受人白眼?學校好明顯係玩分化,最後淨番交得起學費嗰批留低。

其實,現有的教育制度都幾荒謬,中學派位唔似小學派位,就算你第一輪已有學校收你,你都唔會知道,你要等第二輪,在這個等候期間,為買保險,你可能會考直資中學,而入讀直資,又要放棄抽獎,你話,政府係唔係明幫直資。簡直浪費人力物力。

協恩轉直資 小學家長指學費貴

協 恩 中 學 在 本 月 底 前 向 教 育 局 呈 交 轉 直 資 的 申 請 。

明年九月轉直資的協恩中學,計畫本月底前向教育局呈交申請。有協恩中學附屬小學首批受影響的小五家長致電本報投訴指,中學決定轉直資前未有正式諮詢小學部家長,又指轉制後每月三千五百元學費是太貴。協恩中學回應指,學費由校董會擬定,當中有聆聽學校持份者包括協恩小學家長,而學費已包括學生在本地的課外活動費用。

協恩中學附屬小學小五家長羅女士致電本報指,中學在轉直資事宜上從未正式諮詢小學部家長,家教會亦從未向家長透露有關消息。她又表示,學校一向作風樸實,中學轉制後每月三千五百元的學費是太貴,擔心對中產家庭造成負擔,並透露有家長育有四名女兒,中學轉直資影響甚大,更指直資一事分化不同階層的家長。上月三十日舉行的家長諮詢大會臨近歲晚,不少家長根本無暇出席。

協恩中學附屬小學校長梁靄雯回應家長投訴時表示,體諒家長對中學轉直資所帶來的憂慮,但她認為中學部在諮詢家長前,要先有較明確和清晰的計畫才對外公布,實屬正常。對於上月底的家長諮詢會,她承認引起部分家長的不滿,小學部已發送電郵地址,讓家長反映意見。梁校長稱,小學部尊重中學部學費的決定。

協恩中學書面回應小學家長關注學費問題,指學費和助學金均由校董會擬定,當中已聆聽學校持份者的意見,包括辦學團體、教師團隊、協恩中學現有學生、協恩中學校友會、協恩幼稚園家長和協恩小學家長;並重申三千五百元學費已包括本地所有課外活動費用。至於學費總收入的百分之三十將用於照顧有經濟困難的學生,校方認為不會分化家長。

教育局表示,至今收到數名協恩小學家長的信件及電郵,表達對協恩中學轉直資的意見。教育局將與校方保持溝通,並就學校申請轉為直資須關注及妥善處理的事宜提供資料和意見。

總之一句,3,500元學費,我絕對比得起。
不過我唔鐘意益D無謂人,我係有,
我寧願留比我個女。

係呀! 我冇唔同意學外語,但係我唔鍾意比埋人地果份。要比?都係要我有話事權。

立法會帳委會最近就直資學校的胡塗賬,不是刊出了報告嗎? 冇牙孫明揚經此一役,已經元氣大傷,看來例必要整肅內部。負責監督直資的Michelle Wong,礙於社會氣氛,那會再敢批准任何補助學校轉直資?計我話,我們一於不斷發信到Michelle Wongemail account,疲勞轟炸她,我不信她會敢批協恩中學轉直資!

聽一些協小的人說,那個MichelleWong被審計署攪到一頭烟,自己都周身蟻,那還有時間再理協中轉直資呢單嘢? 只要我地夠齊心,Send信隊爆MichelleWongemail,那班EDB的狗官邊仲敢批協中轉直資!

係呀!,孫明揚出名冇膊頭,只要我地攪大佢,EDB就會怕怕,可能拖慢一下協中轉直資。就算最終發生,分分鐘係2012之後,到時我話之。

非常同意。挫一下協中的校董會銳氣,Kick一下佢地,只要拖他們一兩年就夠了。到時我個女應該已經升上中二! J

原帖由 law0001 於 11-2-22 22:12 發表
係呀!,孫明揚出名冇膊頭,只要我地攪大佢,EDB就會怕怕,可能拖慢一下協中轉直資。就算最終發生,分分鐘係2012之後,到時我話之。

Not just only for your daughter. It's for the girls who are studing in HKPS now.

parents pl calm down 請小心措辭

I agreed that the whole issue is not for personal interest.

For myself, I am not objecting the change of DSS of HYS, even if it starts the DSS in 2012 is OK for me, though I have to pay then.

My point is the rate of school fee. I am not convinced by the high school fee. I think that HYS can charge at a low rate which more family in Hong Kong can afford can benefit from, not just only the HYPS parents. The school can still provide quality education at the same time.

我們應理性爭取,不亢不卑,不平則鳴。
家長要小心措辭,避免事件变成鬧劇。

有些家長致电相告,感覺有人發放偏激言論,似抹黑小五家長,希望是他們多心啦!
‹ 上一主題|下一主題