用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.2, 好多中文字都唔識寫....
go

P.2, 好多中文字都唔識寫....

女女今年P.2, 有好多中文字都唔識寫, 佢係認到, 睇書都OK, 但叫佢寫就好簡單都寫唔出.  默書係無問題, 但默完, 過2個星期, 又會唔記得晒. 學校係比較小抄寫既功課, 我應該點幫佢好? 係咪日日都比D詞語佢寫下? 由邊D字寫起, 完全無頭緒,  請有經驗媽媽提供方法. THX!

默書係無問題, 即是得啦, 樓主唔用太擔心.
:loveliness:
*****藍藍天空掛著我的夢*****

我係驚佢遲d作文唔知點算, 佢現在作句, 用黎用去都係個d字

我個女而家P4都係咁啦, 睇多D書會有幫助既

王國會長

默書有得預先準備又唔同, 遲D測考中作, 常識等要寫不同的字.

原帖由 35C9 於 11-1-31 17:17 發表
默書係無問題, 即是得啦, 樓主唔用太擔心.
:loveliness:

王國會長

比佢睇多D 書, 我各樣書包括漫畫也會比囡囡睇.
我記得我細個也是睇漫畫認字.

原帖由 connieckyip 於 11-1-31 12:26 發表
女女今年P.2, 有好多中文字都唔識寫, 佢係認到, 睇書都OK, 但叫佢寫就好簡單都寫唔出.  默書係無問題, 但默完, 過2個星期, 又會唔記得晒. 學校係比較小抄寫既功課, 我應該點幫佢好? 係咪日日都比D詞語佢寫下? 由邊D ...

我家大小姐都係p2仲死, 默書溫完都唔記得,無人陪唔睇中文書, 日日努力同佢一齊睇中文, 真係陪小姐讀書, 教佢拆字, 又無心裝載, (老師話佢可能未能提起對學中文的興趣,  因英文佢自己會追書書, )

細小姐k3, 有教拆字, 如:聽 (耳王十四一心), 效果好似唔錯, 認到同寫得出,

回復 8# rosenok 的帖子

:聽 (耳王十四一心),...咁拆字唔太好.

如果係我.  就會同小朋友講, 1) 字型, 係左右結構. 2) 聽野, 一定要用耳仔啦, 係未 ? 仲要 " +"  個 " 心" 添.... 如果唔係, 點聽呀 ~!

我覺得咁樣教會好記d .
*****藍藍天空掛著我的夢*****

回覆 6# 瑩瑩老豆 的文章

無錯, 佢個問題就係咁, 得短期記憶, 遲D測考中作, 常識都唔知點算.
佢都好鍾意睇喜羊羊漫畫, 我都有買比佢睇, 同埋, 我都會去圖書館借岩佢程度既書佢睇, 所以認字都還可以, 但硬係寫唔出, 所以想問下大家, 係咪KEEP住睇書就OK, 唔使再比額外生字佢寫下LOR.

唔該晒以上咁多位回應:)

王國會長

keep 住睇書係之外, 平日也要多寫. 另我囡小一開始去學硬筆書法, 小二下學期轉學毛筆, 比多D 機會佢寫字.

原帖由 connieckyip 於 11-2-3 19:05 發表
無錯, 佢個問題就係咁, 得短期記憶, 遲D測考中作, 常識都唔知點算.
佢都好鍾意睇喜羊羊漫畫, 我都有買比佢睇, 同埋, 我都會去圖書館借岩佢程度既書佢睇, 所以認字都還可以, 但硬係寫唔出, 所以想問下大家, 係咪KEEP ...

瑩瑩老豆
你既方法幾好, 我之前都想同佢報硬筆書法, 佢一聽, 就耍手擰頭, 佢係好怕抄寫(我諗好多小朋友都唔鍾意^.^).

PoMan
妳好, 我有2個女, 細o個個就黎3歲. 我覺得上bk既, 都係關心自己小朋友既父母:)
妳都講得岩, 我地大人有時都會有d字唔記得點寫.
多謝妳提供的方法, 我會試下, thanks!

回覆 15# PoMan 的文章

真的很感謝妳用咁多時間回覆, 其實個女K.3時已開始學普通話, 直到現在, 佢學校都係用普通話教中文, 不過可能我地母語始終係廣東話, 寫文章諗野時, 都係用左廣東話黎諗先.
多謝妳又提供多幾個方法給我, 我會試試
妳女女好幸福, 有個咁有心機既媽咪

回復 1# connieckyip 的帖子

回覆 17# PoMan 的文章

係呀, 我都係等佢地瞓晒先上網