用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 早熟兒童用的中文教材
go

早熟兒童用的中文教材 [複製鏈接]

小兒08年10月出生,智力開發較早,喜歡看書,中文字已認得300字以上(人口手足、日月星雲、春夏秋冬等)。由於他來年會入讀SC或同類幼稚園,我想為他打好中文基礎,請問過來人:什麼教材適合小兒?有DVD或CD者更佳。順帶一提,之前的數百字,我只是用識字卡作教材/玩具。
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果幼兒對中文字有基本認識, 咁好多教材都已經唔適合 (e.g. 我自己會讀, 基礎漢字500)

以我大仔為例.. 我自己會讀實在太簡單, 佢反而對基礎漢字500興趣大d, 當中會體驗到同一個字有唔同意思/用法

但係~ 如果小朋友已識數百字.. 我會講多d故事.. 會俾d佢有興趣主題嘅書 e.g. 植物, 小動物 etc

點解要學文字? 因為可以學到知識! 由有趣嘅知識帶領, 就自然會學到更多文字!
恐龍家

回復 2# 小曳人 的帖子

智慧媽媽所言甚是,可否再介紹一些故事書?我買的大部份都不理想。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 PotterLai 於 11-1-31 15:17 發表
智慧媽媽所言甚是,可否再介紹一些故事書?我買的大部份都不理想。

故事書~ 可以考慮關於教德育嘅.. 或者講自己感覺嘅書 (e.g. 毛毛) 呢個年紀, 差唔多要開始教德育喇!

另~ 有一套叫100枕邊故事嘅書, 我大仔好鍾意叫我地讀.. 好有教育意義! 不過就係大人書, d字都幾密架!
我家傻仔會無聊時自己攞嚟睇!

如果連呢d都讀到嘅話, 好多書佢自己都可以睇架喇!
恐龍家

請問哪家書店有售?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 PotterLai 於 11-2-2 11:34 發表
請問哪家書店有售?

大眾/3聯 都應該有

另~ 德育故事書.. 可能要去大間d嘅書局先多同齊
我就係响書展時買嘅..
恐龍家

謝謝。順祝兩曳人百尺竿頭,更進一步!

請問基礎漢字500可以喺邊度買?

回復 8# coco209 的帖子

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 PotterLai 於 11-2-4 23:13 發表
謝謝。順祝兩曳人百尺竿頭,更進一步!

謝謝~ 大家咁話!
恐龍家

回復 2# kwans 的帖子

Thank you so much

想請教,小兒情況與樓主相反,他的中文字認字能力弱。我有和他看"我自己會讀","基礎漢字"只是剛開始。不知是否自己使用方法有問題,請問應如何使用這些教材?閃咭方法可行嗎?請賜教,謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 tseleebb 於 11-2-21 01:49 發表
想請教,小兒情況與樓主相反,他的中文字認字能力弱。我有和他看"我自己會讀","基礎漢字"只是剛開始。不知是否自己使用方法有問題,請問應如何使用這些教材?閃咭方法可行嗎?請賜教,謝謝! ...

只要係响小朋友有興趣時教, 就係最有效嘅方法!
問題係~ 家長點引起佢嘅興趣
有時係需要暫停.. 之後再試架!
恐龍家

想再請問,在小朋友有興趣時,具體使用教材方法?是否逐一指示每字並讀出?小曳人媽媽,請問你是否不用閃咭?請再賜教!謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 tseleebb 於 11-2-23 03:23 發表
想再請問,在小朋友有興趣時,具體使用教材方法?是否逐一指示每字並讀出?小曳人媽媽,請問你是否不用閃咭?請再賜教!謝謝!

我有用過閃咭,我甚至睇過好多七田真同Glenn Doman嘅書,但當閃咭响我手,我閃唔出! 我估,我前後玩唔過十次!套咭千幾蚊~ 好浪費!

講返點用教材,我好少指住d字一個個讀,以基礎漢字500為例,我會鼓勵佢自己用手指跟住每課頭版個大字寫一次,然後同佢講故事咁講內容,有時會一人講一句,有時會佢小朋友講廣東話,爸爸讀普通話,總之係以佢想點為大前題!會試吓有乜方法可以講多d佢聽,而佢又有興趣(接受)嘅
恐龍家

醒目開學勳章

若學英文,
有沒有教材好似基礎漢字500咁重重覆覆的生字?

原帖由 小曳人 於 11-2-23 11:45 發表

我有用過閃咭,我甚至睇過好多七田真同Glenn Doman嘅書,但當閃咭响我手,我閃唔出! 我估,我前後玩唔過十次!套咭千幾蚊~ 好浪費!

講返點用教材,我好少指住d字一個個讀,以基礎漢字500為例,我會鼓勵佢自己用手指跟住每課頭版個大 ...

謝謝小曳人媽媽!我會再嘗試。請問你用閃咭點解閃唔出?我以前試過用閃咭,效果比看書好一些,可能兒子當時還少。但小兒已兩歲五個月大,心想沒有理由認字一定要用閃咭,冇可能閃到大。所以開始看"我自己會讀"但效果不理想。我是否應先用幼兒認字咭,讓小兒有一定生字基礎,遲些再看"我自己會讀"?
另外,我亦有看七田真及Glenn Doman的書,亦有買閃咭。但亦只用了很少次。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 tseleebb 於 11-2-23 23:34 發表
謝謝小曳人媽媽!我會再嘗試。請問你用閃咭點解閃唔出?我以前試過用閃咭,效果比看書好一些,可能兒子當時還少。但小兒已兩歲五個月大,心想沒有理由認字一定要用閃咭,冇可能閃到大。所以開始看"我自己會讀"但效果不理想。我是否 ...

所謂閃唔出.. 係感覺, 我覺得呢個動作無"人性"無感情..
我希望教小朋友係一個悅快有溝通嘅活動
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 qoo_pooh 於 11-2-23 12:40 發表
若學英文,

可以試吓睇story book.. oxford reading tree 嗰類

我自己係用圖畫字書/咭教生字嘅
咭會好玩d.. 可以玩吓分類,分色嗰d
嗰d咭通常有中英文, 所以初初教英文,但係阿仔自己學埋中文!
恐龍家

若學英文,

The Magic Box?
不過我地無用過,阿女鍾意故事性強D嘅。
佢睇<基礎漢字500>睇到反眼、反肚,差D反埋枱!

‹ 上一主題|下一主題