用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇好的中文補習?
go

有冇好的中文補習? [複製鏈接]

請各位幫手!

阿女中一, 中文一向差, 中文基礎不好, 現在中一中文考試很低又唔合格, 中史又唔合格, 我很擔心!!   請問有冇好的中文補習介紹 (最好可以經濟D, 因課外活動及其他開支已很大, 若冇, 貴也可介紹),  希望各位可以幫幫手!

擔心的媽媽
   2    0    0    0

如果中文係本身差我建議搵私補,補習社幫唔到打中文底。當然要搵個私補老師好難,我都前後搵左好幾個。
不過補習還補習,始終自己要努力讀。
問題要快d解決,始終愈學愈深,趁早打好底:)

醒目開學勳章 王國長老

如有資料提供
請直接pm有需要會員
但無需在版面出''已pm''或''check pm''等
這樣會被視為違規宣傳.

多睇書
多做補充都有幫助
揀d有評分標準的去做

多謝各位回應!

F1 中史是靠記的,很易取高分,貴女不合格,會不會是不夠勤力呢,跟中文水準沒有関係呢!
BTW, are you studying in a EMI school?

It doesn't matter if yr Chinese Language is not good enough, it definitely affects all other subjects which teach in Chinese.  My son is a good example.  He has no problem to memorise all subjects which teach in English, but Chinese History, Liberal Studies and also the most important...Chinese Language......

Chinese tutor

any recommendation?

有冇好的中文補習?

my daughter's English is OK, not bad!  But she is so afraid of Chinese Language's subject since P3, especially in Chinese composition and comprehension, thus affecting other Chinese subjects like C. Hist.  In Primary school, she's hardworking, but go to Secondary school, she become lazy, it's possibly affected by her existing schoolmate!  And the school always has so little homework to do!  

Now i think so worry about her in Chinese subjects, but in English, she's really no problem, and just get the No. 1 in class!

Now i can do nothing!   Anyone can help?

If your school got some website like 每日一篇, she can do it every day which can strengthen her comprehension shill, secondly,  you can also buy some exercises of 文言文 for her to do as I understand that most kids have problem in reading 文言文  in lower form.  
For Chinese History, it is better to study them like reading stories with memorising key points.

SORRY! 我到而家都係找尋緊. 只係想同大家分享兩間中文補習社. 係D大型補習社硬係會找D出哂名個班名師架啦,但最終都係會令你好失望. 上堂同D同學玩得好顛,又唔一定要交功課,又無QUIZ,對佢地又無要求,上堂學到D乜 - 爛GAG囉. 唔知係咪初中課程會係咁? 另一間專補中文,係電話查問但個阿SIR超大鼻,又寸.話只收某幾間名校,而教學模式係網上已講哂,唔洗問咁多.唔通比佢教D學生會識飛? 佢咁無耐性點教學生?? 呢類型一定唔會考慮.

你好, 第二間講緊,是否XX文化?
負責人超寸, 無禮貌, 強調自己補名校. 不過我個介紹人O既朋友個女, 小學係度補, 都係讀街坊小學. 補習費又超貴, 好像是1200蚊4堂,一堂個半鐘. 我上過去, 地方超細, 好像得兩檯學生. 當然補到D成績識FLY, 當然唔貴.

如果唔係甘貴, 我都想試吓. 中文好難搵到好補習班.
私人我真係唔鐘, 我都補過, 大學生無負責心.

原帖由 於 11-3-1 17:15 發表
SORRY! 我到而家都係找尋緊. 只係想同大家分享兩間中文補習社. 係D大型補習社硬係會找D出哂名個班名師架啦,但最終都係會令你好失望. 上堂同D同學玩得好顛,又唔一定要交功課,又無QUIZ,對佢地又無要求,上堂學到D乜 -  ...

回覆 1# catcatmom 的文章

就係呢間囉,都係係BK網至識得佢,問身邊D名校生家長都話無聽過.咁更加唔會試. 佢唔似得太子個間英文補習班咁響,人地都係只收名校生.雖然個校長好COOL,但唔會寸人囉.而教學模式好,收費又便宜,抵佢有咁多學生等.
另外,我都好同意你對大學生既睇法.之前我都有接觸過,但最終放棄了. 覺得補習社配套比較完善D.

嘩家長

你講太子 kidkid, 劉校長-唔識佢, 就覺佢cool, 不過人地唔係無禮貌, 同時唔會口口聲聲話自己補名校, 根本Ms Lau 5會放d名校在眼來. 佢既課程係深過一般小學.

如果間小學d英文好淺, 係追唔到kid's課程, 讀kidkid既家長要跟測驗,默書,考試, 所以係kidkid出名小學佔多數, 因為D果家長先至夠上進, 跟貼佢既進度.

跟唔貼,成日低分數, Ms Lau會叫你遲d再來讀. 不過其實kid 都有好多, 係來自普通小學: 有德信, 福馬, 九官,聖+......

這位家長住係邊度呀? 可pm比我. 我有d屋村補習班資料, 不過唔住果頭, 無可能去到補.

原帖由 於 11-3-3 00:19 發表
就係呢間囉,都係係BK網至識得佢,問身邊D名校生家長都話無聽過.咁更加唔會試. 佢唔似得太子個間英文補習班咁響,人地都係只收名校生.雖然個校長好COOL,但唔會寸人囉.而教學模式好,收費又便宜,抵佢有咁多學生等.
另外, ...

咁我咪誤會左MISS LAU好耐? 記得之前我分別同期介紹了四個(2小學及2幼稚園)同學仔,最終被取錄都係名校生(1小學及1幼稚園).但落選既背景並不弱,都係精英班頭幾名. 而且自己小朋友同班都係D名校生,所以咪有呢個印象囉! 讀埋今年又要散BAND(畢業)勒,咁將會又係我頭痛既時候.
始終首選都會係九龍區補習班,而將會計劃又去試一間專補中文,唔知得唔得架??

英文又好易搵喎! kids讀完中三,無得讀, 有d資料,你要,遲d比d名你參考.

原帖由 於 11-3-3 15:51 發表
咁我咪誤會左MISS LAU好耐? 記得之前我分別同期介紹了四個(2小學及2幼稚園)同學仔,最終被取錄都係名校生(1小學及1幼稚園).但落選既背景並不弱,都係精英班頭幾名. 而且自己小朋友同班都係D名校生,所以咪有呢個印象囉! ...

好多謝你呀!

嘩家長

中文搵到"筍野" , 千其第一時間通知我, 感激不盡!
老實講, 我都試了 4間都唔得, 冼左好多$.

‹ 上一主題|下一主題