用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的小朋友......
go

家有自閉傾向的小朋友...... [複製鏈接]

Re: 家有自閉傾向的小朋友......

承承媽媽

俊希都係有自閉傾向,而家在普通幼稚園讀K3.我近來睇緊"與光同行",稔緊送一套俾學校,等多d人了解多d自閉嘅小朋友.

有心得可以分享一下!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

stellacl

Harris讀緊N4九月都升小學,進度點呀?俊希首輪自行分配唔得,報左間私校又備取,唯有等第二輪幸運大抽獎,不過我覺得較適合俊希間小學係誇區嘅,都係打定輸數.不過幼稚園校長應承幫俊希寫信,抽唔到就去求吓情.

承承媽媽

我住荃灣,津校就報左天時石鍾山紀念小學,o係海濱花園,間學校之前都有參加融合教育.私校就報左神召第一小學,位置o係旺角.比較新同細,但我鍾意佢小班,一班只有約12人.

另外俊希而家在協康砵蘭街中心上緊小一適應班,上十個月有十八堂.返左之後覺得仔仔返學有進步,希望真係幫到佢啦!

承承媽媽

剛上網只找到"香港中文大學校友會聯會張煊昌學校",但係係津校.如果都係誇區,預左派唔到要求情,o甘第一輪同第二輪o既第一志願都要揀同一間學校.既然第一輪已經揀左石鍾山,各安天命啦,我亦唔想小朋友返學要搭太耐車.

mrsphcheung

我係年初o係協康順利中心上OT時姑娘介紹有這個班的.每年九月開班,到明年七月左右,今年開左兩班星期五下午,同星期六早上,隔週上堂,每堂兩個小時.一百元一堂,約有12-15個小朋友一班.除左姑娘會有幾位義工姨姨幫手.上堂係模擬小學將會發生的情況,等明年升讀小學o既小朋友適應小學生活,例如有小息,小朋友要帶水同小食o係小息食.另外間中亦有d家長班俾家長上下.有興趣可是直接打電話去砵蘭街中心問下高級幼兒導師陳姑娘.今年個班叫"壹仔學堂".

承承媽媽

謝謝你!我考慮打電話去同學校傾下,了解下.

我係好建議家長同心儀的小學傾下小朋友o既情況.我o係聽神召講座時同校長講俊希的情況,校長亦建議如果我地覺得學校適合不妨報名,起碼佢地唔抗拒有特殊需要的小朋友.至於石鍾山,佢地之前係主動參與融合教育,我打電話去,佢地有個主任覆我同我傾左好耐,同樣佢地都唔抗拒有特殊需要的小朋友.但我試過問同區小學校長,聽到俊希的情況佢只係話學校無特別資源照顧有特殊需要的小朋友,如果我地真係揀佢間學校,派到佢地都會收.老實講由o甘o既質素校長領導o既學校,我都唔想俊希讀.

承承媽媽

我自己就好好彩,中小學o既校長同老師都好有熱誠同愛心,對我都有好大影響.希望我地o既小朋友都碰到佢地o既"青木老師".

大家都加油啦!  

Dear mrsphcheung

砵蘭街中心 2391 9291

HeiMarie

Thanks a lot for the information !  I'll try to tel them.

承承媽媽

我都搭下訕!可以試下俾d酸糖小朋友食,仔仔之前在協康上OT姑娘試過俾酸可樂糖同S字頭O既酸糖仔仔食,佢話對佢地有d刺激,好O既.另外食nuts同乾果都對小朋友有益,唔好太甜就OK.o趙香口膠對小朋友O既口腔運動都有幫助,但小心太甜,但無糖的要小心添加成份影響腎臟.

chanchanboy

上教統局網站會找到一個附件有學校名單,融合教育係由學校自行決定參與,所以可以見到有好大誠意.但可惜計劃已經取消(好似去年已經取消??).原來的融合教育o係學校收一定數目o既有特殊需要學生就有一位資源教師,雖然計劃已經取消已分配的資源教師會繼續留任至計劃學生畢業.而家教統局只會按學校收取特殊需要學生人數撥款,較嚴重的可能多d錢.但使用撥款由學校全權決定,美其名係有較大彈性.

stellacl

唔好客氣!我o係62區,但一定唔會俾仔仔讀名校,奈何而家的學校往往為了"名"而催谷o的小朋友,所以就算唔係名校一樣功課多多.覺得油天區比較多選擇,希望大家的小朋友都找到適合他們的學校.

stellacl

sorry, 誤會左係油塘區,果區多d私立小學,比較傳統小學可能更適合我地o既小朋友.

近日朝早返工同仔仔講"囝囝乖啦!",點知仔仔回敬一句"囡囡乖啦!"

佢地都會好攞命架!   

Hi cottontail

好開心知道自閉傾向的小朋友有好大進步,而且被人接受.我仔仔九月都升小一,不過未有著落,可能係有間好學校等緊佢.我都覺得仔仔近半年進步左好多,講野口語化左好多.可能真係人仔大左d,加埋有訓練.

各位爹d,媽咪大家都加油啦!

stellacl

"你們的小朋友有沒有試過指著街上的人(身上有青龍白虎的那種)說: 吸煙唔啱架, 無益架... "

我仔仔試過o係地鐵,"舍甫"頭,巴士等等指住人話唔應該飲食.坐的士佢坐中間位無安全帶,就話自己犯法,重要入獄同罰款.諸如此類,不勝枚舉!

而家成日要提住仔仔,第一o係公眾場所唔使o甘大聲講o野;第二係唔好手指指;第三人地守唔守並唔重要,唔使大大聲講出o黎,最重要係自己守規矩.

有時真係俾佢攞命,舊年生日時,仔仔同我講完生日快樂即時加句:媽咪已經由3x歲"提升"到3x歲:cry: .讀咗幾年書果然好識講o野,數口亦好好.不過就俾我嚴重警告只可以o係屋企講,出咗門口就唔可以提.

[quote]
Dr.T 寫道:
雖然距今已有十數年,但當年我的自閉症學生的表現回想依然令我忍唆不禁...

話說當日有一班有錢太太來參觀學校, 而社工姑娘將"貴賓"帶到我的課室時, 向各學生提示"你們一齊叫姐姐早晨好嗎?" 當班中眾人正大聲講"姐姐早晨"之際, 學生甲舉手問:"點解d姐姐o甘老o既?"...身為班主任的我同社工姑娘忍笑忍得幾辛苦

好同意stellacl嘅意見.我仔仔開始發脾氣時,我會盡量即刻提醒佢發脾氣無用,要講俾媽咪知.當然重要堅持佢發脾氣唔會攞到要嘅o野,甚至要罰,例如媽咪唔會講故事俾發脾氣嘅小朋友聽;但如果小朋友肯嘗試表達就會適當獎勵o下.

stellacl 寫道:
janet7903

隨住小朋友的年齡長大, 自己懂得表達既時候, 訓地發脾氣既次數也會減少.  最主要是看他是因為什麼而訓地, 了解他訓地原因才對正才藥最重要, 當佢知道原來你明白他訓地的原因, 幫佢表達出來, 下次他也會懂得把原因說出來的.

上星期六同仔仔搭巴士,到站前其他乘客先打鐘,仔仔o既固執行為又發作,因為打唔到鐘又叫又喊,已經唔算係驚天動地啦,只可以一邊勸一邊落車,佢都o係落車前伸手打多次鐘.到我落左車企o係行人路,聽到車上一個女人話”mut個細路o甘曳架!”巴士關門開走.我好唔開心!我唔開心唔係覺得難堪,唔係覺得仔仔令我尷尬.我理解位女士只係無知,我稔佢重覺得自己好大義澟然,我好想同佢解釋小朋友o既問題,我只係嬲架車開走無得解釋,直情係無仇報!

我會同朋友分享呢件事,一來呻下,二來希望聽到的人可以思考一下,一件事可能並非表面見到o甘簡單,我地可以試下慎言,多d包容!

Re: :

Dear all

原來o甘多小朋友對開門關門有興趣,我仔仔不單只睇重會用兩隻手扮門開關,重會配埋音.而家開始試吓限制仔仔只可以o係屋企做鍾意o既事.

JOANNA722

我都覺得要稔d辦法等小朋友坐定d.但我仔仔坐地鐵都係跪好少坐,成日要提佢唔好整到隔籬.

janet7903

先豐富小朋友o既database,講多o的等佢地就算未識用都明白,至少唔陌生.
‹ 上一主題|下一主題